Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Kdo poleg Janje Garnbret na olimpijske igre v Tokio?

Od danes do nedelje za olimpijsko vozovnico Kruder, Peharc, Rakovčeva in Kramplova.
Lučka Rakovec se je na tekmo v Toulousu uvrstila kot prva na lestvici med tistimi, ki še nimajo olimpijske vozovnice. FOTO: Roman Šipić/Delo
Lučka Rakovec se je na tekmo v Toulousu uvrstila kot prva na lestvici med tistimi, ki še nimajo olimpijske vozovnice. FOTO: Roman Šipić/Delo
28. 11. 2019 | 06:00
4:14
Športni plezalci in plezalke se bodo od danes do nedelje na olimpijskih kvalifikacijah borili za vozovnice za Tokio 2020. V Toulousu bo slovenska vrsta nastopila prvič. »Napad. Na polno!« je selektor reprezentance Gorazd Hren iz Francije sporočil, kakšne bodo zadnje besede, ki jih bo namenil četverici, preden se bo pognala v steno. To bo zadnja realna možnost v boju za olimpijsko kvoto, ki jo že ima Janja Garnbret.

Danes se bodo v boj podali fantje, med katerimi bosta Anže Peharc in Jernej Kruder, jutri dekleta z Mio Krampl in Lučko Rakovec, finale bo čez vikend – moški v soboto, ženski v nedeljo. Stena v Toulousu je nekoliko drugačna od tistih, ki so jih plezalci vajeni, vendar to naj ne bi bilo ključno, saj so v slovenski reprezentanci dobro pripravljeni.



»Glavni del treningov smo opravili doma, tri dni pa smo bili v Innsbrucku, kjer smo naredili tudi simulacijo kvalifikacij. Pomembno je bilo, da plezalci občutijo tekmovalni ritem, ki jih čaka skozi dolg dan kvalifikacij. Pomembno je, da smo pripravljeni na to, tudi na številne premore, vse skupaj se zavleče in pomembno je, da v takih okoliščinah ohranijo zbranost,« je selektor Hren opisal, kako ničesar ne prepuščajo naključju. S trenerjem Luko Fondo sta včeraj zarana krenila na pot proti prizorišču olimpijskih kvalifikacij, pozneje so se, spočiti, proti Franciji odpravili še tekmovalci. »Nisva hotela, da bi se tudi oni podali ob 4. uri zjutraj na pot, ampak da potujejo v miru,« je sogovorniku pomembno, da so fanta in dekleti pred tekmo kolikor toliko spočiti.
 

Največji izziv prestal Kruder


Po osem tekmovalcev in tekmovalk v karavani si je že zagotovilo vozovnice za Tokio 2020, priborili so si jih na svetovnem prvenstvu, ki ga je zaznamovala Garnbretova, edina slovenska predstavnica s kvoto v žepu. V Toulousu jih bodo podelili po šest v vsaki od obeh konkurenc. Nastop na olimpijski premieri si lahko zagotovijo največ po dve plezalki in plezalca iz iste države. Kar v praksi pomeni, da se bosta Rakovčeva, tretja na tekmi za svetovni pokal v težavnosti v Kranju, in Kramplova, svetovna podprvakinja v težavnosti, v primeru najboljšega izplena »udarili« med sabo za drugo prosto mesto.

Mia Krampl se bo z Lučko Rakovec borila za drugo olimpijsko vozovnico za Tokio, prva je že v žepu Janje Garnbret. FOTO: Luka Fonda
Mia Krampl se bo z Lučko Rakovec borila za drugo olimpijsko vozovnico za Tokio, prva je že v žepu Janje Garnbret. FOTO: Luka Fonda


Selektor Hren si želi, da si reprezentanti ne bi naložili dodatnega bremena. »Pritisk takšnega tekmovanja je podoben kot na svetovnem prvenstvu, ki smo ga letos že imeli. Res je, da je to realno naša zadnja možnost za olimpijski nastop (prihodnje leto bosta po eno vozovnico za Tokio 2020 dobila še evropski prvak in prvakinja, saj si jih bodo zagotovili vsi celinski prvaki, op. p.), ampak pomembno je, da se tekmovalci ne obremenjujejo s končnim ciljem, temveč v vsaki disciplini pokažejo, kar znajo. Pripravljeni so, vedo tudi, kako se lotiti in izpeljati dan, ki jih čaka,« si želi, da bi Rakovčeva, Kramplova, Kruder in Peharc enostavno pokazali svoje sposobnosti v steni brez zavore in obremenjenosti zaradi olimpijskih iger.

Največji izziv je prestal Kruder, ki se je uvrstil na seznam za Toulouse, a je zaradi naknadnega spreminjanja pravil Mednarodne zveze za športno plezanje nato nazadoval na 21. mesto, ki pa več ni zagotavljalo nastopa na olimpijskih kvalifikacijah. Na koncu je zveza prosila Mednarodni olimpijski komite za dovoljenje, da seznam nastopajočih razširi na 22 in s tem »zakrila« svojo nerodno potezo.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine