Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Jennifer Buckley dvakratna svetovna prvakinja, kmalu z Janjo Garnbret v Kopru

Vzhajajoča slovenska zvezdnica športnega plezanja Jenny Buckley je na mladinskem svetovnem prvenstvu na Kitajskem zlati kolajni v težavnosti dodala balvansko.
Jennifer Buckley je na Kitajskem osvojila dve zlati kolajni. FOTO: Richard Aspland/IFSC
Jennifer Buckley je na Kitajskem osvojila dve zlati kolajni. FOTO: Richard Aspland/IFSC
27. 8. 2024 | 18:47
27. 8. 2024 | 20:44
2:35

Za slovensko športno plezanje, vsaj kar zadeva dekleta, se nam res ni bati. Potem ko sta v soboto Jennifer Buckley (do 18 let) in Rosa Rekar (do 20 let) postali svetovni prvakinji v težavnosti, je Buckleyjeva na Kitajskem naslov najboljše osvojila tudi v balvanskem plezanju.

image_alt
Ker je Janjo nemogoče premagati, jo želi naslediti

Le tri dni zatem, ko je slavila v težavnosti, je Buckleyjeva (PK Stena) postala tudi mladinska svetovna prvakinja v balvanskem plezanju v kadetski kategoriji do 18 let. Vodila je že po polfinalu, v finalu pa je edina dosegla vrh vseh štirih balvanskih problemov in si tako v Guiyangu priplezala še balvansko krono.

Junija je debitirala v članski konkurenci v Innsbrucku in zaostala samo za Janjo Garnbret. FOTO: IFSC
Junija je debitirala v članski konkurenci v Innsbrucku in zaostala samo za Janjo Garnbret. FOTO: IFSC

Na drugo mesto se je uvrstila Japonka Kaho Murakoši z dvema vrhovoma in štirimi cona oprimki, tretja je bila Španka Geila Marcia Martin z vrhom in štirimi conami.

Zabavala se je

»Ne bi se moglo boljše iziti. To je bil moj glavni letošnji cilj in zelo sem vesela, ker sem ga uresničila. Balvanska runda je bila zelo zabavna. Ves čas sem bila zbrana samo na naslednji balvan, želela sem rešiti vse in uspelo mi je,« je bila presrečna najstnica, hči Slovenke in Irca, ki je odraščala v Ljubljani, zdaj pa z družino živi v Švici in trenira v bližnji Italiji.

Spada med najobetavnejše športne plezalke na svetu. Lani je bila kadetska svetovna podprvakinja na balvanih in evropska podprvakinja v težavnosti, konec junija letos pa je v Innsbrucku uspeh nadgradila z drugim mestom na balvanih na svoji prvi članski tekmi in se na stopničkah pridružila svoji vzornici Janji Garnbret.

Jennifer Buckley je vsestranska plezalka. FOTO: Slobodan Miskovic/PZS
Jennifer Buckley je vsestranska plezalka. FOTO: Slobodan Miskovic/PZS

image_alt
Mlada plezalka Jennifer Buckley do rezultata kariere

Tako Buckleyjeva kot Garnbretova bosta nastopili na tekmi svetovnega pokala prihodnji konec tedna (6. in 7. september) v Kopru. »Zdaj o Kopru še ne razmišljam. Želim uživati v trenutku. Čez nekaj dni pa se bom osredotočila na Koper,« je za Planinsko zvezo Slovenije povedala Jenny, kot kličejo Jennifer Euchario Buckley.

Njen brat je obetavni slovenski telovadec Kevin Buckley.

image_alt
Kevin Buckley srebrn za uspeh kariere: Krogov še ne bom zamenjal za konja

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine