Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Dalić presegel slovitejše predhodnike

Iz dneva v dan med hrvaškimi navijači več optimizma
Hrvaški navijači so si po zmagi z Argentino dali duška.<br />
Foto AFP
Hrvaški navijači so si po zmagi z Argentino dali duška.<br /> Foto AFP
22. 6. 2018 | 20:01
22. 6. 2018 | 20:37
3:54
Nižnij Novgorod – Tako kot pred dvajsetimi leti na svetovnem prvenstvu v Franciji se je hrvaška nogometna reprezentanca že po dveh tekmah z brezhibno bero šestih točk uvrstila v izločilni del tekmovanja, a tokrat po gladki zmagi proti Messijevi Argentini v še bolj prepričljivi podobi kot tistega leta 1998. Umirjeni selektor Zlatko Dalić pa v pričakovanju nove preizkušnje proti Islandiji poskuša odgnati evforijo.

Slednji se kajpak v deželi od Slavonije do vročega dalmatinskega juga ne morejo izogniti. Marisikdo med številnimi nogometnimi poznavalci, a tudi navadnimi smrtniki, se dobro spominja tistega poletja '98, ko so bile rane zadnje vojne še zelo sveže, posledično patriotski naboj izjemen, obenem pa je šlo za imenitno reprezentanco z neprekosljivim strelcem Davorjem Šukerjem, intelektualcem na nogometnem igrišču Zvonimirjem Bobanom in tudi Ljubljani dobro znanem Robertom Prosinečkem, sploh enem največjih nogometnih talentov doslej v tem delu Evrope. Hrvaška je ohranjala kakovostno selekcijo igralcev, se uvrščala na velika tekmovanja, a se takšnemu podvigu, 3. mestu na SP, ni več nikdar približala. Toda če bi se ozrli k ocenam po izjemni predstavi Dalićevih izbrancev, med katerimi dejansko izstopa Luka Modrić, motor igre trikratnih evropskih klubskih prvakov iz Madrida, so ti sposobni še za kakšen odmevnejši dosežek od zgolj nastopa v osmini finala. Morda celo za ponovitev omenjenega hrvaškega podviga iz Francije '98.


V torek brez petih junakov


»Je sploh kdo močnejši od nas,« so zapisali v enem od komentarjev pri Slobodni Dalmaciji, dnevniku iz Splita, kjer sicer ne skrivajo posebnega navdušenja ob novi odlični predstavi svojega fanta Anteja Rebića, strelca vodilnega hrvaškega gola. Sinoči so že iz Rusije prihajali prvi namigi, da si sedanjega napadalca Frankfurta že želijo bogatejši delodajalci, denimo Tottenham Hotspur iz Londona, pri katerem se je nekoč na poti v Madrid že imenitno uveljavil Modrić. Rebić je sicer tekmo po prejetem močnem udarcu tekmeca Gabriela Mercada v stopalo predčasno končal, tudi Ivan Rakitić, prav tako eden vidnejših pri izjemnem hrvaškem skalpu Argentine, jo je skupil za konec od vidno živčnih tekmecev. Reprezentančni zdravnik Boris Nemec je sicer prepričan, da bosta tako Rebić kot Rakitić nared za naslednjo tekmo, v torek proti Islandiji v Rostovu na Donu, toda selektor je že napovedal, da ne bo tvegal: ker imata oba po en rumen karton, ju ne bo poslal na igrišče, tako kot tudi ne Maria Mandžukića, Šimeta Vrsaljka in zaradi dveh kartonov kaznovanega Marcela Brozovića.

Sicer pa je Hrvaška navdušena nad Dalićevim pristopom. Ta strokovnjak, ki ne uživa takšnega slovesa, kot so ga nekateri njegovi predhodniki na reprezentančni klopi, je rojake očaral že z odlično pripravo moštva v kvalifikacijskem dvoboju za pot na SP proti Ukrajini, tudi na svojem prvem svetovnem prvenstvu v vlogi hrvaškega selektorja deluje zelo zbrano. Rebić sodi med njegova odkritja, Modriću kot pravemu kapetanu pripada vloga prvega selektorjevega sodelavca na igrišču, verjame obrambni vrsti, izjemna energija napadalca Maria Mandžukića pa je očarala že Juppa Heynckesa pri Bayernu, Diega Simeoneja pri Atleticu v Madridu ter nazadnje Massimiliana Allegrija pri Juventusu. Toda 32-letnik, doma iz Slavonskega Broda, kot ponavadi noče posebej izpostavljati svoje vloge. »Ta zmaga je zasluga vseh nas. Zame je igralec tekme celo moštvo,« je poudaril Mandžukić.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine