Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Argentinci priznali: Messi je le človek

Podprvaki v škripcih: Po remiju z Islandijo bo zanje »finale« že tekma s Hrvaško
Lionel Messi je bil vselej obrožen z islandskimi silaki.<br />
Foto AFP
Lionel Messi je bil vselej obrožen z islandskimi silaki.<br /> Foto AFP
18. 6. 2018 | 09:00
20. 6. 2018 | 10:21
4:19
Moskva – Vse statistične postavke so bile v soboto krepko na strani nogometašev Argentine z izjemo najpomembnejše – rezultata. Islandija je ob ognjenem krstu na svetovnih prvenstvih iztržila zlata vredno točko (1:1) in spravila dvakratne šampione v veliko zadrego. Kot zdaj pravijo, finale zanje ne bo sedmi nastop na mundialu, tako kot je bil pred štirimi leti v Braziliji, ampak že četrtkov dvoboj s Hrvaško.

Potem ko so imeli v soboto žogo v posesti kar 72 odstotkov igralnega časa, a zabili le en gol, njihov velezvezdnik Lionel Messi pa je v 64. minuti zastreljal celo enajstmetrovko, je svetovnim podprvakom začelo goreti pod petami. A četudi bi osvojili načrtovane tri točke, bi se težko ognili kritiki za prikazano predstavo. V Argentini so resda prihranili največje sulice za naslednje tekme, a ne skrivajo nezadovoljstva, glavne tarče pa so izkušeni aduti: vratar Wilfredo Caballero, osrednji branilec Marcos Rojo, zvezna nogometaša Lucas Biglia in Ever Banega ter Angel Di Maria, ki je poskušal pomagati na raznih koncih, a opravil bore malo. Njihove akcije in podaje so bile v glavnem pasivne, v širino, edini, ki je osvajal prostor, je bil Messi, a je bil vselej obkoljen z dvema do petimi spremljevalci. O nemoči Argentincev zgovorno priča podatek, da je bil najpogosteje v stiku z žogo Javier Mascherano, ki je odličen pri defenzivnih nalogah, a zelo omejen ustvarjalec.

Kaj bi si lahko v takšnih okoliščinah, v katerih je imel celo prvi zadetek Sergia Agüera na svetovnih prvenstvih močan pridih naključja, Argentinci zaželeli bolj od enajstmetrovke? Da bi jo Messi izkoristil. Toda slabo odmerjen udarec ni bil pretirano trd oreh niti za Hannesa Thora Halldorssona, 34-letnega vratarja danskega Randersa, ki je pred tem nazadnje ubranil kazenski strel 9. septembra 2016 proti Lyngbyju. Njegov velik tekmec je medtem imel na voljo 16 enajstmetrovk v rednih delih reprezentančnih dvobojev in do tedaj zapravil dve, obe v prijateljskih nastopih: leta 2012 proti Nemčiji ob zmagi s 3:1 in dve leti pozneje proti Braziliji ob porazu z 0:2.
 

Na potezi Sampaoli


»Očitno je, da sem jaz krivec za takšen razplet,. Če bi izkoristil enajstmetrovko, bi se preostanek tekme odvijal drugače, lahko bi se umirili, medtem ko bi bili telesno zelo čvrsti Islandci prisiljeni zapustiti svoj kazenski prostor, v katerem so se utaborili. Namesto tega smo izgubili še zadnji ščepec potrpljenja. V vodstvu smo bili pač le štiri minute. Upam, da smo dobili koristno lekcijo, saj moramo razmišljati zgolj o naslednjih tekmah. Jezni smo, a ne smemo izgubiti glave, mirno moramo pričakati Hrvaško, ki se bo verjetno prav tako osredotočila na osvojitev ene točke, toda ima drugačno zasedbo in pričakujem povsem različno igro,« se je Lionel Messi posul s pepelom, potem ko še petič zapored ni dosegel gola v tekmi SP. Zadnjega je zabil Nigerijcem v skupinskem delu SP 2014, v štirih tekmah končnice je zatresel le še mrežo Nizozemske ob polfinalnem streljanju enajstmetrovk.

Tudi Leo je vendarle samo človek, so priznali Argentinci in se spomnili svoje zadnje otvoritvene predstave na mundialih, v kateri niso prišli do zmage. V prvem kolu SP 1990 je bil Kamerun uspešnejši z 1:0, toda Diego Maradona in soigralci so se nato ustavili šele v finalu. Lahko tudi Messi preporodi moštvo? Lahko, vendar ne sam. Selektorja Jorgeja Sampaolija zato po prvih ocenah, da ga je polomil s sobotno sestavo moštva, množično pozivajo k spremembam. Proti Hrvaški bi lahko Federico Fazio zamenjal nezanesljivega Roja, Paulo Dybala bi lahko dal moštvu razsežnost, ki je Biglia in Banega nista zmogla, Gonzalo Higuain in Cristian Pavon bi lahko prej okrepila napad, obramba ima v rezervi še Gabriela Mercada ...

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine