Ta gozdna delikatesa mi je že od nekdaj najljubša v eni in edini obliki na krožniku, to je z jajci. Morda ob dejstvu , da veljajo gobe za težje prebavljive, obroka ne priporočam ravno za prepozno večerjo, za popoldansko malico ali celo kar za kosilo s koščkom kruha pa bodo čisto v redu.
Seveda pa tudi ne smemo pozabiti na zdravilne učinke jurčkov, ki so odlični razstrupljevalci naših teles. Odstranjujejo predvsem kovine v našem telesu, bogati pa so tudi z vitaminom B3 in selenom.
Krepijo srčno žilni sistem in zmanjšujejo možnost infarkta.
Jurčki z jajci so enostavna hitro pripravljena jed, ki ji sama kljub temu pravim kar delikatesa. Če vam prijazni gobar podari šopek jurčkov, je tole torej eden izmed dobrih načrtov za porabo
Potrebujemo (za 3 do 4 osebe):
olje
0,5 kg jurčkov
Manjši por
Pol čebule
1 mlada čebula
Strok česna
6 do 8 jajc
Peteršilj
Ščep timijana
Sol, sesekljane slanine
Na vročem olju prepražimo sesekljan por, čebulo in očiščene na trakove sesekljane gobe. Foto: Tanja Drinovec
Priprava:
Na vročem olju prepražimo sesekljan por, čebulo in očiščene na trakove sesekljane gobe. Dodamo še slanino. Vse skupaj pražimo nekaj minut, da se vse lepo zmehča. Nato dodamo razžvrkljana jajca , peteršilj in ostale začimbe. Vse skupaj pražimo še nekaj časa, da jajca lepo zakrknejo. Še tople postrežemo.
Komentarji