Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Več interneta za manj urbana območja

Pri A1 ob predstavitvi nove storitve ocenjujejo, da okoli sto tisoč slovenskih uporabnikov zaradi zastarele infrastrukture nima ustreznega dostopa do interneta.
Na hitrost povezave ne bodo vplivali mobilni uporabniki. FOTO: Blaž Samec/Delo
Na hitrost povezave ne bodo vplivali mobilni uporabniki. FOTO: Blaž Samec/Delo
22. 1. 2019 | 12:45
22. 1. 2019 | 12:58
2:02
Slovenski telekomunikacijski operater A1 je danes predstavil novo storitev A1 lite, s katero želi gospodinjstvom v ruralnih okoljih omogočiti boljši dostop do interneta in televizije.

Pri A1 ocenjujejo, da okoli sto tisoč slovenskih uporabnikov zaradi zastarele infrastrukture nima ustreznega dostopa do interneta. Zato bodo A1 lite začeli uvajati na območjih, kjer ni optike in kjer ni hitrega interneta: najprej se bodo osredotočili na občine Tržič, Šentilj, Kungota, Pesnica, Črnomelj in Metlika. Pričakujejo, da se bo na storitev v prihodnjih letih priklopilo nekaj deset tisoč uporabnikov, saj je po njihovih zagotovilih prva v Evropi.

Storitev bo sicer ista kot pri fiksnih omrežjih, le da jo bo podpirala mobilna tehnologija. Pri tem na hitrost povezave ne bodo vplivali mobilni uporabniki, kot se je pri nekaterih storitvah v preteklosti že dogajalo, frekvenca ne bo odprta za druge uporabnike. »Optika je sicer idealna rešitev, a je draga in časovno zamudna,« je na predstavitvi dejal Matjaž Prvinšek, vodja skupine za radijsko omrežje v A1.


Kako deluje?


Vsak uporabnik bo imel dodeljen frekvenčni pas in zunanjo anteno, ki bo elektronsko usmerjena proti bazni postaji. Antena bo hkrati povezana z usmerjevalnikom, ki bo nameščen znotraj hiše ali stanovanja. Pri A1 poudarjajo, da je rešitev praktična, saj jo bo mogoče namestiti v nekaj dneh.

A1 lite bo omogočala hitrost prenosa podatkov do 40 megabitov na sekundo ter digitalno televizijo s 180 kanali, od tega približno 20 HD, in časovnim zamikom.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine