Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Tudi moderna odprava ni bila kos »zlobnim« pogojem

Vreme je bilo vse slabše in posadka moderne odprave ni želela deliti usode Shackletonovih mož.
Vzržljivost ni zdržala. Foto Frank Hurley
Vzržljivost ni zdržala. Foto Frank Hurley
14. 2. 2019 | 19:15
3:16
Odprava Weddllovo morje, ki ima za seboj uspešen znanstveni del misije, osredotočen na ledeno polico Larsen C in ledeno goro A-68, je morala opustiti iskanje razbitin ladje Endurance (Vzdržljivost) britanskega raziskovalca Ernesta Shackletona. Slabo vreme in oblikovanje morskega ledu sta prisilila odpravo na povratek v prijaznejše vode. Tvegati, da bi doživeli enako usodo kot 28-članska Shackletonova ekipa, pač niso želeli.

Weddllovo morje, kjer je pred 104 leti led objel in strl ter potopil znamenito ladjo, velja za enega najbolj odročnih in negostoljubnih območij tega planeta.



Odprava je z modernim ledolomilcem S. A. Agulhas II priplula do točke, kjer na dnu morja po zapisih Shackletonove posadke počivajo razbitine lesene ladje. V morje so znanstveniki spustili visokotehnološko podvodno plovilo AUV7. V vodi je bilo že več kot 30 ur, nato pa je zaplavalo pod obsežno območje morskega ledu in so z njim izgubili stik. Ali je uzrlo razbitine, ni znano, so sporočili raziskovalci prek spletne strani odprave.
Da ne bi še južnoafriško polarno raziskovalno plovilo ostalo okovano v led, so se odločili, da iskanje Endurance opustijo. Za zdaj.

Pobegniti pa je morala tudi moderna odprava. Foto Weddell Sea Expedition 2019
Pobegniti pa je morala tudi moderna odprava. Foto Weddell Sea Expedition 2019


»Ekipa je bila jasno razočarana, ker nismo uspešno zaključili še tega dela misije. Shackleton je pokopališče svoje ladje opisal kot 'najhujši del najhujšega morja na svetu'. Tudi naše načrte so prekrižali hitro premikajoči se led in, kot je dejal Shackleton, zlobni pogoji Weddllovega morja,« je povedal direktor odprave Mensun Bound. Zadovoljen sicer je, da so neverjetno zgodbo o preživetju posadke Endurance približali novim generacijam, ki jim bodo sedanje predale nalogo ohranjanja polarnih predelov in celotnega planeta.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine