Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Muskovi sateliti in njihov vpliv na potek vojne v Ukrajini

Kateri so razlogi za kolebanje Elona Muska glede obratovanja njegovega satelitskega komunikacijskega sistema na vzhodni fronti?
Spacex naj bi v bližnji prihodnosti med storitve dodal možnost donacij za delovanje omrežja Starlink na kriznih in revnejših območjih. FOTO: Oleksandr Ratushniak Stringer/Reuters
Spacex naj bi v bližnji prihodnosti med storitve dodal možnost donacij za delovanje omrežja Starlink na kriznih in revnejših območjih. FOTO: Oleksandr Ratushniak Stringer/Reuters
23. 10. 2022 | 08:00
10:46

V nadaljevanju preberite: 

Pred tednom dni je razvpiti milijarder Elon Musk znova uprizoril enega od svojih značilnih twitterjevskih teatrov. Najprej je potožil nad stroški obratovanja satelitskega sistema Starlink v Ukrajini, ki da jih pretežno krijejo kar sami v Spacexu, kar ne bo šlo v nedogled. Nekaj dni zatem je obrnil ploščo in dejal, da bodo sistem vseeno vzdrževali še naprej.

Dogajanje bi bilo kar rahlo komično, če bi ne šlo za vprašanje življenja in smrti. Satelitsko komunikacijsko omrežje Starlink, ki je doslej burilo duhove predvsem zaradi množice njegovih naprav v Zemljini krožnici, ki motijo astronome, je postalo pomemben dejavnik spopada v Ukrajini. Vseh podrobnosti delovanja in vpliva sistema na razmere na bojišču zaradi »megle vojne« in varovanja informacij še nekaj časa ne bomo natančneje spoznali. Toda iz pričevanj vemo, da se mnogi ukrajinski borci nanj kritično naslanjajo – do te mere, da je od delovanja omrežja odvisno, ali lahko zanesljivo izvajajo ofenzivne posege.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine