Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Lea Rems do prestižnega, 1,5-milijonskega financiranja

Raziskovalka razvija nove terapije zdravljenja, ki temeljijo na elektroporaciji.
Lea Rems FOTO: Janez Kotar

 
Lea Rems FOTO: Janez Kotar  
S. S.
5. 9. 2023 | 12:09
5. 9. 2023 | 14:46
2:59

Evropska komisija je objavila rezultate razpisa Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za začetek samostojne raziskovalne kariere (ERC Starting Grant 2023). Na razpis je prispelo skoraj 2700 prijav z vsega sveta. Po poglobljenem ocenjevalnem postopku so izbrali za financiranje 400 projektov, ki jih bodo vodili mlajši raziskovalci in raziskovalke. Med njimi je tudi dr. Lea Rems, ki bo vodila svoj 1,5 milijona evrov vredni petletni projekt ERC REINCARNATION na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Za ta izjemni uspeh ji iskreno čestitamo. 

Dr. Lea Rems je zaradi njegove izrazito multidisciplinarne narave svoj projekt REINCARNATION – »Reversible and irreversible cardiac electroporation: Establishing the fundamentals to advance cardiac treatments« prijavila na primarni panel ERC za sistemsko in komunikacijsko inženirstvo ter temu kot sekundarni dodala panel ERC za preprečevanje, diagnosticiranje in zdravljenje človeških bolezni.

Po dogovoru med vodji panelov je njen projekt na koncu ocenil in izbral za financiranje panel ERC za biotehnologijo in biosistemsko inženirstvo. To je prvi projekt ERC s tega področja v Sloveniji, ki ga bo vodila raziskovalka na začetku samostojne raziskovalne kariere. To je tudi prvi projekt ERC za Fakulteto za elektrotehniko in hkrati že dvanajsti za Univerzo v Ljubljani kot gostiteljsko ustanovo, ki je najuspešnejša slovenska ustanova pri pridobivanju projektov ERC, so sporočili z ministrstva za znanost. 

image_alt
Metoda za zdravljenje raka, srčne aritmije in redkih bolezni

Dr. Rems se osredotoča na pridobivanje temeljnih znanj, ki so potrebna za razvoj novih terapij, temelječih na elektroporaciji – metodi, pri kateri z uporabo visokonapetostnih električnih pulzov začasno povečamo prepustnost membran bioloških celic. Metoda se že tretje desetletje uporablja v Sloveniji in po svetu za zdravljenje raka, v zadnjih letih pa metoda kaže izredne uspehe tudi pri zdravljenju srčnih aritmij.

Raziskave v okviru pridobljenega projekta ERC REINCARNATION bodo pripomogle k nadaljnjemu razvoju ireverzibilne elektroporacije kot nove metode za netermično uničenje aritmogenega srčnega tkiva pri zdravljenju srčnih aritmij. Hkrati pa projekt zajema raziskave, ki bi lahko odprle pot za uporabo reverzibilne elektroporacije kot nevirusne metode za vnos nukleinskih kislin v srčne celice za regeneracijo srca po srčni kapi.

image_alt
Iskanje poti v celice

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine