Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Kitajski sateliti za opazovanje površja

V orbitah je po podatkih portala eoPortal 38 satelitov tega tipa, o nekaterih je Kitajska javnosti posredovala več podatkov, o drugih manj.
Gaofen 1 FOTO: Cast, DFH

 
Gaofen 1 FOTO: Cast, DFH  
26. 10. 2023 | 06:00
26. 10. 2023 | 07:26
2:32

Med najbolj znanimi ameriškimi sateliti za opazovanje Zemlje so landsati v istoimenskem programu, Evropa ima vrsto satelitov sentinel v programu Copernicus, Kitajska pa serijo satelitov gaofen, kar v prevodu pomeni visoka resolucija, v programu Cheos ali Kitajski visokoresolucijski sistem za opazovanje Zemlje. Prvega je izstrelila aprila 2013, zadnjega avgusta letos.

V orbitah je po podatkih portala eoPortal 38 satelitov tega tipa, o nekaterih je Kitajska javnosti posredovala več podatkov, o drugih manj. Glavni cilj je opazovanje posledic naravnih nesreč in spreminjanja okolja zaradi podnebnih sprememb, infrastrukturnih projektov ali kmetijstva. Satelit Gaofen 1 je opremljen s tremi kamerami, s katerimi lahko podrobneje preučuje rastlinje in gozdove ter vodne površine. Satelit Gaofen 1 je opremljen s tremi kamerami, s katerimi lahko podrobneje preučuje rastlinje in gozdove ter vodne površine. Za Gaofen 12-04, ki so ga izstrelili avgusta letos, Kitajska korporacija za vesoljsko znanost in tehnologijo ni sporočila, s kakšnimi instrumenti je opremljen.

Po podatkih ameriških vesoljskih sil se je Gaofen 12-04 utiril v polarno orbito. Kitajska je pod isto zaporedno številko izstrelila več satelitov, tako so Gaofeni 12 štirje, vsi naj bi bili opremljeni z radarji. Program Cheos je Kitajska odobrila leta 2010, zbrane podatke kitajska vesoljska agencija deli z ruskim Roskozmosom. Program Cheos je Kitajska odobrila leta 2010, zbrane podatke kitajska vesoljska agencija deli z ruskim Roskozmosom.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine