Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Kitajski kalčki na Luni že propadli

Nežne rastlinice niso bile kos izjemno nizkim temperaturam v lunarni noči.
Takole je, kot pravijo kitajski znanstveniki, 7. janaurja vzklilo seme bombaža na Luni.<br />
​FOTO: CHONGQING UNIVERSITY/AFP
Takole je, kot pravijo kitajski znanstveniki, 7. janaurja vzklilo seme bombaža na Luni.<br /> ​FOTO: CHONGQING UNIVERSITY/AFP
16. 1. 2019 | 15:53
16. 1. 2019 | 15:54
3:09
Veselje kitajskih znanstvenikov, ki so včeraj objavili, da je na Luni vzklilo seme bombaža, očitno ni trajalo dolgo. Po poročanju portala GB Times je bila lunarna noč, ki je nastopila minulo nedeljo, za nebogljene rastlinice premrzla.

Kitajski znanstveniki so včeraj objavili posnetek iz 7. januarja, ki prikazuje kalitev semena bombaža znotraj nekaj manj kot trikilogramskega zabojnika na landerju Chang'e 4. Rastlinice so bile v primerjavi z rastlinami v kontrolni posodi na Zemlji videti v precej slabšem stanju.

Eksperiment so kitajski znanstveniki sprožili kmalu po pristanku na oddaljeni strani Lune 3. januarja. Semena so bila v fazi kalitve že na Zemlji, a so bila uspavana med 20-dnevnim potovanjem do Lune, kjer so jih »obudili« z zalivanjem. Vzklila so 7. januarja, so predstavili kitajski znanstveniki. Poleg bombaža so bili v zabojniku še semena navadnega repnjakovca, ki sodi v družino gorčic, krompirja in jajčeca vinske mušice ter kvasovke, a kitajski znanstveniki niso objavili fotografij, s katerih bi bilo kakorkoli razvidno, v kakšnem stanju so.

Po navedbah portala GB Times so kalčki propadli, ko je 13. januarja nastopila mrzla noč s temperaturami krepko pod ničlo, saj zabojnik domnevno ni imel zagotovljene energije.

Rastlinam v kontrolni sobi na Zemlji je šlo pri rasti precej bolje. ​FOTO: CHONGQING UNIVERSITY/AFP
Rastlinam v kontrolni sobi na Zemlji je šlo pri rasti precej bolje. ​FOTO: CHONGQING UNIVERSITY/AFP


Znanstvenik z univerze Chongqing Liu Hanlong je, kot navaja GB Times, dejal, da so v zabojniku temperature padle na minus 52 stopinj Celzija in da je bilo tako poskusa konec. Liu je dejal, da eksperiment ni bil opremljen z baterijo in med nočjo niso mogli kontrolirati temperatur. Baterije, kot dodaja portal, domnevo niso namestili zaradi omejitve teže celotnega landerja.

Da je rasti že konec, je za kitajsko tiskovno agencijo Xinhua, ki jo povzemajo tuji mediji, dejal tudi Xie Gengxin, glavni oblikovalec eksperimenta. Lander je ob nastopu noči vstopil v tako imenovano stanje pripravljenosti, ko delujejo le nujni sistemi, da se tako zaščiti pred poškodbami ob velikem temperaturnem nihanju. »Življenje v zabojniku ne bi preživelo lunarne noči,« je dejal Xie. Nekatera poročila so sicer govorila, da bi moral zabojnik vzdržati tri mesece, da bi se lahko razvila samozadostna biosfera.

Zakaj kitajska vesoljska agencija ni že včeraj povedala resnice, ni znano, verjetno pa, ker si pač niso želeli pokvariti velikega uspeha. Čeprav le kratka zmaga za seme, je to vendarle dobra novica za prihodnje misije v globoko vesolje, ko bo oskrba s hrano ključnega pomena. Na Luni želijo postaviti več baz za oskrbo astronavtov na poti v globoko vesolje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine