Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Kitajska obsoja znanstvenika, ki je gensko spreminjal človeške zarodke

Kitajska preiskava ugotavlja, da je znanstvenik resno kršil etična pravila. V poročilu se preiskovalci zavzemajo, da bodo He in drugi kaznovani v skladu z zakonom.
He Jiankui FOTO: Anthony Wallace/AFP
He Jiankui FOTO: Anthony Wallace/AFP
21. 1. 2019 | 15:19
21. 1. 2019 | 15:45
3:08
Kitajski znanstvenik He Jiankui je pri genskem spreminjanju otrok deloval nelegalno v iskanju slave in bogastva, ugotavlja kitajska preiskava dogodka, ki je lani novembra dvignil ogromno prahu.

He je namreč zatrdil, da je dvojčicama spremenil genski zapis, da sta postali imuni proti okužbi z virusom HIV.

Preliminarno poročilo, ki ga povzema kitajska tiskovna agencija Xinhua, navaja, da je He »sestavil projektno skupino, v kateri so bili tudi tuji strokovnjaki in ki se je izogibala nadzoru, ter uporabljal tehnologijo dvomljive varnosti in učinkovitosti, da so gensko spremenili človeške zarodke, kar je v državi uradno prepovedano«. Tiskovna agencija še navaja, da je He poskuse financiral sam v »iskanju osebne slave in bogastva«.

»Takšno obnašanje resno krši etično in znanstveno integriteto ter relevantne državne ureditve,« še poroča Xinhua.

V poročilu se preiskovalci zavzemajo, da bodo He in drugi kaznovani v skladu z zakonom. Kako huda kazen ga čaka, ni znano. Prav tako ni znano, ali bodo kaznovani tudi pari, ki so se javili za sodelovanje.

He je novembra lani na vrhu genetikov v Hongkongu poudaril, da je ponosen na svoje delo, čeprav so očitki leteli z vseh strani. Njegovih navedb drugi znanstveniki niso potrdili, kot navajajo kitajski državni mediji, pa je preiskava pokazala, da je He med marcem 2017 in novembrom 2018 ponaredil vrsto etičnih poročil in v svojo skupino zvabil osem parov, od tega sta dve ženski zanosili. Ena je rodila deklici, ena ženska pa je še noseča.

Dvojčici, rojeni novembra, bosta še naprej pod nadzorom zdravnikov, je sporočila regionalna vlada province Guangdong. Pri igranju z geni gre namreč lahko marsikaj narobe, saj ni natančno znano, kako sprememba enega gena vpliva na vse druge in kje vse se lahko nato pojavijo neželene mutacije.

Kitajskega znanstvenika od hongkonške konference niso več videli v javnosti. Po poročanju kitajskih medijev je v hišnem priporu pod stalnim nadzorom policije.

V preiskavi, kot poroča spletni portal South China Morning Post, so še ugotovili, da etična komisija pri porodnišnici v mestu Shenzhen, v kateri so domnevno odobrili Hejeve raziskave, ni uradno registrirana pri mestnih zdravstvenih pristojnih službah. Bolnišnica je do zdaj zanikala kakršnokoli vpletenost. Tudi univerza, pri kateri je bil zaposlen, je zanikala, da so vedeli za njegovo sporno početje, kar je potrdil tudi sam He. Kitajsko ministrstvo za znanost in tehnologijo je vsem raziskovalnim inštitutom prepovedalo nadaljevanje Hejevih projektov.

Kaj je metoda CRISPR? 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine