Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Google naj loči svoje poslovanje

Pri avstralskem medijskem podjetju News Corp so prepričani, da bi moral Google ločiti brskalnik in oglaševanje.
Google je znova deležen številnih kritik. FOTO: Reuters
Google je znova deležen številnih kritik. FOTO: Reuters
12. 3. 2019 | 09:54
12. 3. 2019 | 10:55
1:56
Medijsko podjetje New Corp pod vodstvom mogotca Ruperta Murdocha je pozvalo Google, naj razdvoji svoje poslovanje, saj njegova povezava brskalnika in oglaševanja škoduje potrošnikom, oglaševalcem in medijskim podjetjem.



Avstralska podružnica medijskega velikana je tako predlagala, naj Alphabet – matično Googlovo podjetje – odproda brskalnik in ga loči od preostalih poslovnih enot, poroča Financial Times. »Google izkorišča svojo tržno mož na področju brskalnika novic in oglasnih storitvah, vse pa gre na škodo potrošnikov in oglaševalcev. Da se to prekine, bi moral Google prodati brskalnik ali pa zadržati brskalnik in se ločiti od preostalih dejavnosti,« so rekli pri News Corp.

Google svojega odziva še ni podal, toda nikakor ni prvič pod takšnimi kritikami. News Corp lobira po vsem svetu, da bi uvedli bolj stroge ukrepe proti digitalnim velikanom, ko so Facebook, Google in Amazon.

Velik problem je menda, da Google prek svojega brskalnika nadzoruje, katere novice in oglasi se prvi prikazujejo, kar ogroža predvsem medijske hiše in njihove oglaševalce, obenem Google omogoča oglaševanje že v svojem brskalniku. Tehnološka podjetja tako oglašujejo in promovirajo lastne izdelke prek lastnih spletnih brskalnikov na škodo konkurenčnih podjetij.

News Corp sicer nadzoruje 60 odstotkov avstralske cirkulacije časopisov in je nenehen kritik medijske regulacije v Avstraliji.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine