Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Živimo v času velike izdaje

Karkoli že bi bil Jezus, če bi živel v tem našem času – desničar, levičar ali celo komunist, je zagotovo človek, ki so ga v 21. stoletju največkrat izdali.
Strele nad Riom de Janeirom. FOTO: Yasuyoshi Chiba/Afp
Strele nad Riom de Janeirom. FOTO: Yasuyoshi Chiba/Afp
16. 4. 2022 | 09:00
10:30

V nadaljevanju preberite:

»Le kako je Jezus pristopil k desničarjem? Bil je sin begunca, bil je naklonjen revnim, svoje privržence je učil, naj nikoli prvi ne vržejo kamna. Ko gre za glasovalno skrinjico, je Jezus postal politična lastnina zagrizenih konservativcev in protimigracijskih populistov, ki jim ni do tega, da bi nastavili še drugo lice, so pa v hipu pripravljeni azilante poslati nazaj v nevarnost.«

To je lani v Politicu zapisal Jacopo Barigazzi, potem ko je opazil, da so si krščanstvo prisvojili madžarski premier Viktor Orbán in nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, prvi mož italijanske desničarske lige Matteo Salvini in voditeljica postfašističnih Bratov Italije Giorgia Maloni. Tej skupini bi lahko dodali še veliko evropskih politikov – morda tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina –, ki veliko govorijo o ogroženosti njihovih nacij, Jezusa pa uporabljajo kot simbol, ki ga je treba braniti pred liberalizmom, sekularnostjo, racionalizmom in vsemi vrstami shizme (razkola).

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine