Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zaradi pomanjkanja kadra v Belgiji delajo okuženi zdravniki

V članku povzemamo relavantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
V Belgiji delajo tudi okuženi zdravniki. FOTO: Bruno Fahy/Afp
V Belgiji delajo tudi okuženi zdravniki. FOTO: Bruno Fahy/Afp
Špela Javornik, Mirt Bezlaj, STA
26. 10. 2020 | 08:05
26. 10. 2020 | 21:06
34:24


21.00 V Belgiji zaradi pomanjkanja kadra pozvali okužene zdravnike naj nadaljujejo z delom

Zdravnike v belgijskem mestu Liege, kjer strmo narašča število okuženih z novim koronavirusom in posledično tudi hospitalizacij, so tamkajšnje bolnišnice pozvale, naj nadaljujejo z delom, četudi so okuženi z novim koronavirusom, a nimajo simptomov, poroča britanski BBC. Približno četrtina zdravstvenega osebja v tem belgijskem mestu je zbolela za covidom-19. Zato je deset bolnišnic tiste, ki so okuženi s koronavirusom, a nimajo simptomov, pozvalo, naj nadaljujejo z delom. Vodja belgijskega združenja zdravniških sindikatov Philippe Devos je za BBC dejal, da nimajo druge izbire, če želijo preprečiti kolaps zdravstvenega sistema, ki grozi že v nekaj dneh.

V mestu Liege je pozitiven vsak tretji test na okužbo s koronavirusom. Bolnišnice bolnike premeščajo drugam in odpovedujejo nenujne operacije. Belgijski zdravstveni minister Frank Vandenbroucke je prejšnji teden ob hitrem naraščanju okužb v državi opozoril, da je Belgija blizu cunamija okužb, ko epidemije ne bo več mogoče nadzorovati. V Belgiji, ki ima 11,5 milijona prebivalcev, je doslej v povezavi s covidom-19 umrlo 10.810 ljudi. S 94 mrtvimi na 100.000 prebivalcev pa ima Belgija eno najvišjih stopenj smrtnosti v svetu. Skupno so sicer potrdili 321.031 okužb. V okviru ukrepov za zajezitev pandemije je od danes na območju Bruslja obvezno nošenje zaščitnih mask tudi na prostem, policijska ura pa se začenja ob 22. uri, namesto ob polnoči, kot je veljalo doslej.

20.05 Francija bi lahko imela 100.000 dnevno

Jean-François Delfraissy vodja znanstvenega sveta, ki svetuje vladi kako ravnati v zvezi s pandemijo novega koronavirusa, je za radio RTL danes dejal, da je dejansko novo število okužb v Franciji najverjetneje nekje okoli 100.000 okužb dnevno. V zadnjem dnevi je Francija po uradnih podatkih ministrstva za zdravje sicer potrdila 52.010 novih okužb. S kar 1.138.507 uradno zabeleženimi okužbami doslej, se Francija po številu potrjenih okužb umešča na peto mesto na svetu, po ZDA; Indiji, Braziliji in Rusiji, poroča Guardian. 

19.35 WHO države poziva naj se ne predajo

Vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je pozval države, naj se ne predajo v boju proti covidu-19. V WHO menijo, da je še vedno mogoče premagati virus, čeprav se vse bolj nezadržno širi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tedros je na videokonferenci priznal, da je položaj resen in da se po mesecih boja z virusom, ki je v svetu že terjal več kot 1,1 milijona življenj, krepi t. i. utrujenost od pandemije. Voditelje pa je tudi pozval, naj pri uvajanju ukrepov najdejo primerno ravnotežje glede vplivov na življenja ljudi. Tedros se je s tem posredno odzval na izjavo šefa kabineta ameriškega predsednika Marka Meadowsa, da ZDA ne bodo uspele prevzeti nadzora nad pandemijo. Edino, kar lahko nadzirajo, je po njegovih besedah odkritje učinkovitega cepljenja in zdravil. Tedros je opozoril, da je tovrsten odnos nevaren. Direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan pa je dodal, da čeprav je iskanje cepiva in zdravil ključno, pa se ne sme opustiti prizadevanj za zajezitev širjenja virusa, še poroča AFP.

19.05 Na Danskem prvič več kot 1000 okužb v enem dnevu

Na Danskem so prvič presegli mejo tisoč okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. Kot je danes sporočil nacionalni institut za javno zdravje SSI, so od nedelje zabeležili 1056 novih primerov. V nedeljo pa so poročali o 945 novih primerih. Vodja SSI Kare Molbak je sicer opozoril, da današnje številke zaradi tehničnih težav zaobsegajo podatke v intervalu 28 ur za razliko od običajnih 24 ur. Sicer bi bile številke nekje podobne tistim, ki so jih objavili v nedeljo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Covid-19 je poleg tega na Danskem zahteval še šest novih smrtnih žrtev. Skupno so jih od začetka pandemije v marcu zabeležili že 708. V državi s 5,8 milijona prebivalcev so z današnjim dnem uvedli dodatne ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Zbiranje je odslej omejeno na največ deset ljudi. Od četrtka bodo uvedli tudi obvezno nošnjo mask v javnem prometu in vseh javnih prostorih, kot so na primer trgovski centri, še navaja dpa.

17.55 Nova Gorica za usklajenost med Ljubljano in Rimom

Mestna občina Nova Gorica je skupaj s slovenskimi zamejskimi organizacijami na ministrstvi za notranje in za zunanje zadeve naslovila poziv k usklajevanju z italijansko vlado in vodstvom sosednje Furlanije-Julijske krajine glede ukrepov, ki zadevajo obmejna območja z integriranimi čezmejnimi gospodarskimi in družbenimi funkcijami. »Želimo si usklajenosti med Ljubljano, Rimom in Trstom z občutkom za življenja ljudi, še zlasti obeh narodnih skupnosti, slovenske v Italiji in italijanske v Sloveniji, in gospodarstva ob meji. Namreč že prvi val je pokazal, da državna meja na Goriškem preseka slovensko govoreči prostor in intenzivno čezmejno gospodarsko, kulturno in družbeno aktivnost,« so zapisali v pozivu. Tega sta poleg novogoriškega župana Klemna Miklaviča podpisala tudi predsednica Slovenske kulturno gospodarske zveze (SKGZ) Ksenija Dobrila in deželni predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj. Župan Občine Gorica Rodolfo Ziberna je s podobnim pozivom že naslovil svojo vlado.

17.25 Rekordno število okužb v Litvi

V Litvi so v zadnjem dnevu potrdili 766 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije covida-19. V državi s skoraj tremi milijoni prebivalcev so doslej potrdili 10.949 okužb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
V Litvi je v povezavi s covidom-19 doslej umrlo 136 ljudi. »Prvi koronavirusni val smo dobro obvladovali, ampak drugi še vedno narašča. Nimamo veliko časa, da sprejmemo pomembne odločitve,« je na Facebooku po volitvah zapisal predsednik države Gitanas Nauseda. V Litvi je v nedeljo potekal drugi krog parlamentarnih volitev, na katerih je slavila konservativna stranka Domovinska unija, ki je že začela koalicijske pogovore. Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je v Litvi 145,4 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Vlada je zaradi porasta okužb spet uvedla strožje ukrepe, med drugim so za 12 območij razglasili lokalno karanteno. Nove omejitve veljajo tudi za kavarne, bare, restavracije in diskoteke, saj lahko obratujejo le do polnoči, voditi pa morajo evidenco gostov. Minister za zdravje Aurelijus Veryga je danes napovedal, da vlada razmišlja o novih ukrepih.

Policija nadzira avtoceste. FOTO: Cesar Manso/AFP
Policija nadzira avtoceste. FOTO: Cesar Manso/AFP


16.20 Opozicija proti podaljšanju izrednih razmer v Španiji

Konservativna opozicija v Španiji je zavrnila predlog vlade, da bi izredne razmere zaradi covida-19 po dveh tednih avtomatično podaljšali še za pol leta. Pripravljeni pa so podpreti do osemtedensko podaljšanje izrednih razmer, ki veljajo od nedelje, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vodja opozicije Pablo Casado in predsednik Ljudske stranke (PP) je danes povedal, da bi lahko podprli podaljšanje izrednih razmer do najdlje sredine decembra, da bi tako rešili božič. Razglasitev izrednih razmer kaže na neuspeh vlade v boju proti pandemiji covida-19, je še poudaril Casado. Tudi liberalna stranka Ciudadanos in desnopopulistična Vox ter vodjih regijskih strank nasprotujejo šestmesečnemu podaljšanju izrednih razmer. Španska vlada je lahko z izrednimi razmerami, ki bodo sprva veljale dva tedna, uvedla policijsko uro po celi državi, temu se je uspelo izogniti le Kanarskim otokom. Vlada lahko le v primeru izrednih razmer omeji gibanje državljanov. Izredne razmere se lahko podaljša, če to potrdi parlament. Manjšinska vlada upa, da bi lahko za razliko od pomladi tokrat dobila enkratno podaljšanje izrednih razmer do 9. maja. Spomladi so namreč po okoli treh mesecih izredne razmere podaljševali na dva tedna. Španija je ena huje prizadetih držav v pandemiji covida-19. Doslej so potrdili več kot milijon okužb z novim koronavirusom, umrlo je skoraj 35.000 ljudi. V zadnjih sedmih dneh imajo na 100.000 ljudi 191,1 novih okužb, število novih okužb pa je v porastu.

15.35 Italija zaostruje ukrepe

V Italiji od danes veljajo novi zaostreni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki jih je vlada kljub nasprotovanju nekaterih lokalnih oblasti in protestov zaradi porasta okužb uvedla do 24. novembra. V skladu z odlokom, ki ga je v nedeljo podpisal italijanski premier Giuseppe Conte, morajo od danes bari in restavracije strežbo gostov zaključiti ob 18. uri. Za mizo so lahko največ štirje gostje hkrati, razen če vsi živijo v istem gospodinjstvu. Med 18. uro in polnočjo lahko izdajajo naročila za domov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaprli so kinodvorane, gledališča, bazene in športne dvorane. Vrtci in osnovne šole ostajajo odprti. V srednjih šolah in na univerzah pa bo odslej do 75 odstotkov pouka potekalo na daljavo. Ljudem vlada svetuje, naj čim manj uporabljajo sredstva javnega prevoza in čim manj potujejo izven svojih občin. V Italiji, ki je bila v pandemiji covida-19 prva najbolj prizadeta evropska država, so v nedeljo potrdili rekordnih 21.273 novih okužb. Več dežel je namreč v boju proti virusu uvedlo policijsko uro. 

15.30 V koroškem domu starostnikov nove okužbe

V slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov so v nedeljo potrdili 12 okužb z novim koronavirusom pri stanovalcih in pet pri zaposlenih. Okužene bodo iz doma tekom dneva preselili na lokacijo Term Topolšica. Medtem pa so v Centru za usposabljanje, delo in varstvo iz Črne iz sive in rdeče cone začeli premeščati stanovalce v svoje sobe. Vodstvo Term Topolšica je prejšnji teden za začasno bivanje okuženih iz Koroškega doma starostnikov ponudilo wellness center Zala, bodo pa zanje tam skrbeli zaposleni iz doma starostnikov. V slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov, kjer sicer skupno biva 92 stanovalcev, bodo vzdrževali belo cono, medtem pa redno testirali tako stanovalce kot zaposlene. Za tiste stanovalce, ki bodo v termah, pa velja, da jih bodo nazaj v Slovenj Gradec preselili, ko bodo imeli dva negativna brisa na okužbo z novim koronavirusom. Center za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, kjer je bilo z novim koronavirusom okuženih 87 uporabnikov in 34 zaposlenih, je okužene stanovalce premeščal v rdečo in sivo cono znotraj centra in v rdečo cono v dislocirani enoti Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Peca v občini Mežica.

14.45 Nemško predsedstvo fizična srečanja omejilo na najnujnejša

Nemško predsedstvo je zaradi slabih epidemioloških razmer v Bruslju fizična srečanja omejilo na najnujnejša - na tista, ki so bistvena za delovanje EU in usklajevanje ukrepanja proti covidu-19. Ukrep bo veljal, dokler bo to terjal epidemiološki položaj, je po Twitterju sporočil govorec nemškega predsedstva Sebastian Fischer. »Drugi val pandemije covida-19 je Bruselj udaril še posebej močno. Stopnja okužbe je trenutno med najvišjimi v Evropi, zato bo nemško predsedstvo še previdnejše in skrbnejše pri pripravi fizičnih srečanj v Bruslju,« je pojasnil Fischer. Nemško predsedstvo Svetu EU bo tako fizična srečanja na strokovni ravni zmanjšalo na najnujnejša. Virtualna srečanja bodo omejili na prednostne teme, upoštevajoč razpoložljive vire. Ohranili bodo le srečanja, bistvena za delovanje EU in usklajevanje odzivanja na koronsko krizo, in to pod pogojem, da bo mogoče zagotoviti dosledno spoštovanje fizične razdalje in sanitarnih pravil.

14.05 Na Češkem se obetajo še dodatni ukrepi za omejitev covida-19

Na Češkem se novi koronavirus kljub že zdaj ostrim omejevalnim ukrepom še kar eksponentno širi. V nedeljo so našteli še 7301 nov primer okužbe, kar je najvišje število za nedeljo doslej, je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo. Premier Andrej Babiš je že opozoril, da bo ta teden odločilen, sicer se bodo ukrepi še dodatno zaostrili. 
 Češka vlada je s četrtkom že omejila možnost prostega gibanja. Zaprte so šole in tudi večina lokalov. Kljub temu pa veliko ljudi še vedno ne spoštuje pravil. To se kaže tudi v številkah novih okužb, ki jih Češka vsakodnevno beleži. Ta država z okoli 10,7 milijona prebivalcev je trenutno najhuje prizadeta država v Evropi z več kot 1300 okuženimi na 100.000 prebivalcev. Na Češkem so doslej od začetka pandemije v marcu zabeležili tudi več kot 2200 smrti zaradi covida-19. Vojska je medtem sporočila, da so na praškem sejmišču vzpostavili mobilno bolnišnico, ki bo lahko zagotovila 500 bolniških postelj in manjši oddelek za intenzivno nego. Še eno tovrstno bolnišnico bodo vzpostavili v Brnu, drugem največjem češkem mestu.

image_alt
Razmere so še vedno zelo resne


14.02 V BiH maske na prostem obvezne po vsej državi

V Bosni in Hercegovini so po 1833 testih v zadnjih 24 urah potrdili 701 novo okužbo z novim koronavirusom, umrlo je še 17 bolnikov s covidom-19, kažejo podatki zavodov za javno zdravstvo entitet. Nošenje zaščitnih mask na prostem je odslej obvezno po vsej državi, saj je ta ukrep po Republiki srbski danes uvedla še Federacija BiH.

Največ okužb, 383, so v tej bošnjaško-hrvaški entiteti potrdili tudi v zadnjih 24 urah, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.
Minuli teden, ko so v državi povprečno dnevno opravili tri tisoč testov na okužbo, so poročali o rekordnem številu okužb, nazadnje v soboto, ko so jih v enem dnevu potrdili 1265. Razmere po državi se razlikujejo, a žarišča ostajajo velika mesta. V Sarajevu so v zadnjih 24 urah potrdili 152 novih okužb, v Banjaluki 184. Daleč največ okužb na 100.000 prebivalcev so v zadnjem tednu potrdili v Hercegovsko-neretvanskem kantonu, kjer so jih potrdili 416. Zaradi širjenja okužb so v Republiki srbski do konca meseca uvedli šolanje na daljavo. Ukrep lahko podaljšajo.

12.47 V Avstriji potrdili za enkrat več okužb z novim koronavirusom kot pred tednom​

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 2456 okužb z novim koronavirusom. Raven pozitivnih testov tako ostaja na visoki ravni. Še pred tednom so poročali o 1121 novih okužbah. V Avstriji imajo trenutno 23.239 aktivnih okužb, kar je 8575 primerov več kot pred tednom. V bolnišnicah je 1330 bolnikov s covidom-19, od tega 188 na intenzivni negi, je razvidno iz podatkov ministrstva za zdravje.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes, ko v Avstriji obeležujejo državni praznik, pozval državljane, naj upoštevajo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. »Je drugačen praznik, je praznik z omejitvami,« je povedal Kurz, ki je imel na sebi masko v barvah zastave Avstrije. »Vseeno, ali verjamete v korono ter ali jo imate za nevarno ali ne nevarno, vsak bo moral prispevati svoj del,« je dodal. Napovedal je tudi možnost strožjih ukrepov. "Višja kot bo stopnja kužnosti, strožji ukrepi bodo potrebni," je povedal. Ker ne želijo preobremeniti zdravstvenega sistema, ne izključuje možnosti popolne ustavitve javnega življenja, kot je bilo to spomladi.

Sebastian Kurz FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Sebastian Kurz FOTO: Lisi Niesner/Reuters


12.25 Maduro trdi, da so našli učinkovito zdravilo za covid-19

Venezuelski znanstveniki so razvili učinkovito zdravilo brez stranskih učinkov, ki popolnoma uniči virus sars-cov-2, je danes sporočil venezuelski predsednik Nicolas Maduro. Povedal je, da je državni raziskovalni inštitut Ivic v šestmesečni študiji preizkusil molekulo DR-10, ki jo že uporabljajo pri zdravljenju hepatitisa C, in da so ugotovili, da 100-odstotno uniči virus sars-cov-2, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Dodal je, da bodo pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) sprožili postopek za potrditev njegove uporabe na svetovni ravni.

12.14 V izolski bolnišnici kadrovsko pripravljeni za obravnavo do 30 bolnikov s covidom-19

V izolski bolnišnici so danes zjutraj imeli hospitaliziranih osem bolnikov s covidom-19, sicer pa so s prerazporeditvijo kadra pripravljeni na sprejem do 30 covidnih bolnikov. Če bo to število preseženo, imajo sicer na voljo dovolj postelj, ne pa tudi kadra, je za STA povedal strokovni direktor bolnišnice Dušan Deisinger.

11.33 Okužbo potrdili pri slabi tretjini testiranih oseb

V nedeljo so ob 3682 testih potrdili 1115 okužb z novim koronavirusom. Okužbo so potrdili pri slabi tretjini testiranih oseb. V bolnišnicah je umrlo 10 ljudi s covidom-19.

image_alt
Okužbo potrdili pri slabi tretjini testiranih oseb




11.26 Hrvaški prevozniki opozarjajo na težave pri prehajanju meje s Slovenijo

Cestni prevozniki z vseh koncev Hrvaške so promet na nekaterih najbolj prometnih zagrebških cestah upočasnili s počasno vožnjo svojih tovornjakov. Povedali so, da gre za simbolično dejanje, če vlada ne bo prisluhnila njihovim zahtevam, pa so zmožni z veliko več vozili ohromiti promet v vseh hrvaških mestih in tudi zapreti mejne prehode.

Kot eno ključnih težav, s katerimi se soočajo, so izpostavili tudi deseturne čakalne dobe na mejnih prehodih s Slovenijo, kar jim povzroča dodatne stroške in ogroža delovna mesta. Trdijo, da prevozniki iz hrvaških županij, ki niso ob meji s Slovenijo, lahko uporabljajo samo dva cestna mejna prehoda med državama. Zato v sodelovanju s slovenskimi kolegi iščejo rešitev.

Med drugim predlagajo, da bi na obeh mejnih prehodih, ki jih trenutno lahko uporabljajo, odprli poseben pas za tovornjake iz držav članic EU, ali pa naj za hrvaške in slovenske prevoznike odprejo dodatne mejne prehode.

10.40 Na Kitajskem novo množično testiranje na novi koronavirus

Na Kitajskem so v nedeljo začeli testiranje 4,75 milijona prebivalcev mesta Kashgar v provinci Xinjiang na severozahodu države, potem ko so potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 17-letni delavki v tekstilni tovarni. Doslej so ugotovili skupno 138 asimptomatskih okužb. Na Kitajskem, kjer je novi koronavirus decembra lani izbruhnil, so večinoma uspeli zajeziti širjenje okužb s karantenami, omejitvami potovanj in množičnimi testiranji, vendar prihaja do posameznih regionalnih izbruhov.
Tokratne okužbe, ki so vse brez simptomov koronavirusne bolezni 19, so povezane s tekstilno tovarno v okrožju Shufu, kjer delajo omenjena 17-letnica in njeni starši, je v nedeljo sporočila zdravstvena komisija Xinjianga. Pri preiskavi vira okužb jim pomagajo strokovnjaki nacionalne zdravstvene komisije iz Pekinga, je poročala državna televizija CCTV.

Do nedelje popoldne so testirali že več kot 2,8 milijona prebivalcev, ostale naj bi v prihodnjih dveh dneh, so sporočile mestne oblasti. Mesto Kashgar, ki leži blizu kitajske meje s Pakistanom, Afganistanom, Tadžikistanom in Kirgizistanom, je kulturno središče etnične muslimanske manjšine Ujgurov in drugih muslimanskih manjšin.

Zaradi izbruha novega koronavirusa so vse šole v Kashgarju zaprli do konca meseca, za izhod iz mesta pa morajo prebivalci predložiti negativen test na okužbo. Prestolnica avtonomne pokrajine Xinjiang, Urumqi, je v karanteni že tedne, potem ko so sredi julija v mestu potrdili več kot 900 okužb. Potem ko so v pristaniškem mestu Qingdao na vzhodu države v začetku meseca potrdili 13 primerov okužbe, so v tednu dni testirali skoraj 11 milijonov prebivalcev mesta. Na Kitajskem so doslej potrdili 85.810 okužb z novim koronavirusom, vendar oblasti v uradnih podatkih ne upoštevajo asimptomatskih primerov. Umrlo je skupno 4634 bolnikov s covidom-19, navaja britanski BBC.

9.34 Na Slovaškem končali prvi del množičnega testiranja

Na Slovaškem so v nedeljo zvečer končali prvi del testiranja celotnega prebivalstva s hitrimi testi za prisotnost protiteles proti novemu koronavirusu. Od petka so pod vodstvom obrambnega ministrstva v še posebej prizadetih štirih okrajih ob meji s Poljsko testirali vse prebivalce, starejše od deset let. V naslednjih dveh koncih tedna naj bi sledili še preostali deli Slovaške. Skupno naj bi tako testirali približno pet milijonov ljudi. Po mnenju vlade v Bratislavi bi lahko primeru Slovaške sledile tudi druge evropske države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

8.03 V ZDA strma rast okužb in smrti zaradi novega koronavirusa

V ZDA se je po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa do nedelje zvečer z novim koronavirusom okužilo 8,63 milijona ljudi, zaradi covida-19 pa jih je umrlo že 225.215. ZDA so glede na število okužb in smrti vodilna država sveta. Univerza Washington napoveduje, da bo število smrtnih primerov do 1. januarja 2021 naraslo na 318.000. V ZDA so samo v soboto potrdili 88.973 novih okužb, dan prej 83.757. Najhuje je na severu države ter na Srednjem zahodu ZDA, primeri okužb pa naraščajo v 35 od 50 zveznih držav.

7.54 Hrvaška in Italija z novimi ukrepi za zajezitev virusa

V Italiji in na Hrvaškem danes v veljavo stopajo novi zaostreni ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Na Hrvaškem je po novem prepovedano zbiranje več kot 50 oseb na javnih dogodkih, športna tekmovanja pa lahko potekajo samo brez gledalcev. V Italiji pa omejujejo delovanje barov in restavracij. Ukrepe zaostrujejo še nekatere druge države.

Na Hrvaškem so v skladu z ukrepi, ki bodo sprva veljali dva tedna, prepovedana vsa zbiranja več kot 50 oseb na javnih dogodkih, medtem ko za poroke, pogrebe in druge zasebne dogodke velja omejitev 30 oseb. Športna tekmovanja bodo lahko potekala samo brez gledalcev, vsi dogodki pa se morajo končati do 22. ure, razen porok, ki lahko trajajo do polnoči.
Uvedli so tudi prepoved prodaje alkohola od polnoči do 6. ure zjutraj, uporaba mask pa je obvezna tudi na prostem, kadar ni mogoče vzdrževati razdalje med ljudmi.

Danes zaostrene ukrepe, ki bodo veljali do 24. novembra, po vsej državi uvajajo tudi v Italiji. Med drugim bodo morali od danes bari in restavracije strežbo gostov zaključiti ob 18. uri. Zapirajo pa tudi kinodvorane, gledališča in športne dvorane. Vrtci in osnovne šole ostajajo odprti. V srednjih šolah in na univerzah pa bo do 75 odstotkov pouka potekalo na daljavo.

Središče Rima in prazne mize v restavracijah. FOTO: Vincenzo Pinto/Afp
Središče Rima in prazne mize v restavracijah. FOTO: Vincenzo Pinto/Afp


V Španiji so medtem v nedeljo znova razglasili izredne razmere. Uvedli so tudi policijsko uro, ki bo veljala vsak dan med 23. in 6. uro, razen na Kanarskem otočju, kjer je okužb malo.

Športne dvorane, bazeni, fitnesi, gledališča in kinodvorane se danes zapirajo tudi v belgijski prestolnici Bruselj. Tam so od danes znova obvezne maske povsod na prostem. Nočna policijska ura se bo po novem začenjala že od 22. uri, in ne opolnoči.
Za zaostritev ukrepov so se odločili tudi na Danskem, kjer se lahko poslej druži največ deset ljudi. Prodaja alkohola v kioskih in supermarketih pa bo po 22. uri prepovedana, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

7.37 Od  danes okrnjeno tudi delovanje vrtcev in javnega potniškega prometa

Danes začenjajo veljati nove omejitve za zajezitev epidemije covida-19. Ker se je povečalo število okužb med vzgojiteljicami, vrtci od danes dalje delujejo omejeno in zagotavljajo varstvo le za otroke tistih staršev, ki morajo biti na delovnem mestu. Zaprti so dijaški in študentski domovi, okrnjeno bo deloval javni potniški promet.

Teden, ko imajo sicer šolarji jesenske počitnice, je po besedah predsednika vlade Janeza Janše teden boja za zaustavitev širjenja virusa med nami. Od danes bodo tako začasno zaprti vrtci, lahko pa župan za posamezno občino oceni, da je njegovo delovanje nujno potrebno. V tem primeru prepoved zbiranja za vrtec ne velja. Župani mestnih občin so zagotovili, da bodo lahko vsi starši, ki morajo biti na svojih delovnih mestih, svoje otroke pripeljali v vrtec. Država bo sicer za tiste starše, ki ne bodo mogli v službo, zagotovila 80-odstotno nadomestilo plače. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je starše pozvala, naj otroka v vrtec v prvi vrsti pripeljejo tisti, ki opravljajo za državo in družbo nujno potrebne dejavnosti in poklice.

image_alt
Janša: Od torka bo gibanje omejeno na občine


Zaprti so dijaški in študentski domovi, razen za tiste dijake oziroma študente, ki nimajo drugih možnosti bivanja. Delovanje omejujejo tudi izvajalci na področju varstveno delovnih centrov in zavodov za usposabljanje. Zagotovili bodo najnujnejše varstvo oz. ustrezno podporo na daljavo za vključene uporabnike.

Nekoliko okrnjeno bo deloval tudi javni potniški promet. Vozni redi avtobusnih prevoznikov se zaradi trenutnih razmer prilagajajo in dnevno spreminjajo. Od danes vlaki Slovenskih železnic vozijo po prilagojenem počitniškem voznem redu, glede na ukrepe zajezitve in obvladovanja epidemije pa bo še mogoče dodatno prilagajanje voznih redov. V vseh mestnih občinah bo mestni javni potniški promet prešel na poletni vozni red.

Javni potniški promet od danes deluje okrnjeno, vozni redi prevoznikov se zaradi trenutnih razmer prilagajajo in dnevno spreminjajo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Javni potniški promet od danes deluje okrnjeno, vozni redi prevoznikov se zaradi trenutnih razmer prilagajajo in dnevno spreminjajo. FOTO: Voranc Vogel/Delo


7.26 Od danes daljši seznam rdečih držav, na njem tudi večina regij ob slovenski meji

Z današnjim dnem začenja veljati odlok o ukrepih za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih, ki določa daljši seznam rdečih držav oziroma njihovih delov. Na njem je tudi večina regij ob meji s Slovenijo. Na zelenem seznamu pa po izpadu Srbije ni več nobene evropske države ali njenega dela, so le še Avstralija, Nova Zelandija in Urugvaj.

Na rdečem seznamu pa je po novem celotna Avstrija, razen avstrijske Koroške, prav tako je rdečih več predelov doslej v celoti oranžne Italije, med njimi so tudi Furlanija-Julijska krajina ob meji s Slovenijo, Veneto in druge severnoitalijanske dežele.
Na Hrvaškem je rdečih 14 županij, med njimi tudi zagrebška. Ob meji s Slovenijo pa oranžni ostajata le še Istra in Primorsko-goranska županija. Prav tako sta rdeči obe madžarski regiji ob meji s Slovenijo in več drugih regij, vključno z Budimpešto.
Na rdečem seznamu so med drugim Francija, Irska, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Romunija, Slovaška, Španija, razen administrativne enote Kanarski otoki, Švica in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske.

image_alt
Še vedno smo na zelo dobri poti v Bergamo


V novem odloku vlada ohranja določitev kontrolnih točk, na katerih je edino dovoljen prestop meje. Gre za največje mejne prehode z Italijo, Avstrijo in Madžarsko. Ob tem pa nekoliko razširja možnost prestopanja meje zunaj kontrolnih točk. To je bilo doslej dovoljeno le državljanom Slovenije in omenjenih treh držav, od danes pa je tudi državljanom EU ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v obmejnih regijah.

V odloku tudi usklajujejo nova pravila napotitve v karanteno, ki so začela veljati v soboto z uveljavitvijo petega protikoronskega zakona. Tako policija na meji osebam ob prihodu iz rdečih držav ne izdaja več karantenskih odločb, ampak te osebe napoti v karanteno na domu, pri čemer izda poseben obrazec. Brez omejitev pa lahko v Slovenijo vstopajo osebe iz zelenih ali oranžnih držav ali njihovih delov.

Karanteni se je mogoče izogniti z negativnim izvidom testa na prisotnost novega koronavirusa. Brez karantene pa je vstop dovoljen tudi 17 izjemam, med katerimi so čezmejni dnevni delovni migranti, mednarodni prevozniki, osebe v tranzitu ali člani tujih uradnih delegacij. Izjema so tudi nujni neodložljivi opravki ali nujni poslovni razlogi ter zdravstveni posegli ali pregledi. Prav tako lahko mejo prečkajo lastniki nepremičnin ali bivalnih plovil ter zakupniki, najemniki ali uporabniki nepremičnin, bivalnih plovil ali parcel v avtokampu v sosednji državi, pri čemer nekatere izjeme veljajo tudi za ožje družinske člane, če potujejo skupaj.
Odlok ob tem spet uvaja možnost, da lahko po navodilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zdravstvena služba preverja zdravstveno stanje oseb, ki prehajajo mejo. A se to danes še ne bo zgodilo. Po besedah direktorja NIJZ Milana Kreka se bodo za to odločili, če se bo pokazala potreba, trenutno pa so prioritete drugje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine