Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Avstriji pod plazom umrli trije smučarji, četrtega pogrešajo (FOTO)

Snežni plaz je pri kraju Lech v avstrijski deželi Predarlsko terjal najmanj tri smrtne žrtve, četrto osebo še pogrešajo.
nevarnost snežnih plazov je velika. FOTO: Reuters
nevarnost snežnih plazov je velika. FOTO: Reuters
A. I.
13. 1. 2019 | 07:27
13. 1. 2019 | 18:25
5:54
Močno sneženje, ki je zajelo posamezne dele Evrope, naj bi se danes vendarle nekoliko umirilo. Število smrtnih žrtev, povezanih z vremenskimi tegobami, se je od novega leta povzpelo na najmanj 24. 

Smučarska središča v Avstriji, Nemčiji in Švici so večinoma zaprta, gorske vasice pa odrezane od sveta. Zaradi velike količine snega so zaprte številne ceste, ponekod je prekinjena tudi dobava električne energije. Včeraj je ves dan snežilo, poroča Independent. Nekaj predaha naj bi vsaj ponekod - ne pa v Avstriji - prinesla današnja nedelja, kjer je pod snegom umrlo več ljudi.



Snežni plaz je pri kraju Lech v avstrijski deželi Predarlsko v soboto terjal najmanj tri smrtne žrtve, četrto osebo še pogrešajo. Štirje nemški smučarji so po prvih izsledkih policije smučali na zaprti progi, ko jih je zasul plaz. Smučarje so začeli iskati šele v včeraj zvečer, potem ko se niso vrnili domov. Našli so jih okoli 23. ure, ko jim ni bilo več pomoči. Iskalne akcije za pogrešanim 28-letnim smučarjem trenutno ne morejo nadaljevati, saj je nevarnost snežnih plazov prevelika. Umrli so bili stari 32, 36 in 57 let.

Razmere v Avstriji so se po obilnem sneženju v preteklih dnevih sicer nekoliko umirile, a danes že pričakujejo novo obilno pošiljko snega. V Predarlskem in na vzhodu Tirolske znova pričakujejo, da se bo snežna odeja odebelila za dodaten meter, v gorah tudi do dva metra. Ponekod bi lahko sneg prehajal v dež. Avstrijski vremenoslovci napovedujejo umiritev razmer šele v torek, za sredo napovedujejo celo sonce.

Razmere so resne. FOTO: Reuters
Razmere so resne. FOTO: Reuters


Na Tirolskem in Predarlskem so sprva znižali stopnjo nevarnosti pred snežnimi plazovi na 3. stopnjo, a so jo oblasti kmalu ponovno dvignile na 4. stopnjo. Ob tem opozarjajo, da so zunaj urejenih snežnih prog razmere še vedno kritične. Nevarnost pred plazovi ostaja v delih Zgornje Avstrije velika, večinoma pa so jo znižali na znatno. Na Spodnjeavstrijskem, Solnograškem in avstrijskem Štajerskem pa za nekatera območja velja 4. stopnja nevarnosti pred snežnimi plazovi.

Oblasti ob tem svarijo, da se bodo razmere zaradi novega snega v ponedeljek znova zaostrile. Tako bo za ponedeljek ponekod na zahodu Tirolske verjetno veljala 5. stopnja ogroženosti pred snežnimi plazovi.

Zaradi ogromnih količin snega pri čiščenju v šestih deželah pomaga tudi okoli 900 avstrijskih vojakov, največ od njih na Solnograškem. Največ dela imajo s čiščenjem snega s streh stavb, tuje tiskovne agencije povzema STA.


Razmere zahtevne tudi v Švici, Bolgariji in Albaniji


Na britanskem zunanjem ministrstvu so britanskim državljanom svetovali, naj se nikar ne odpravljajo v Avstrijo, če res ni nujno. Razmere tam so namreč precej resne - vojaški helikopter je tam na varno odpeljal 66 najstnikov, ki so bili več dni ujeti v gorski koči.



Tudi v Švici ni nič bolje. Delavci odkopavajo avtomobile in čistijo ceste. V petek je v restavracijo hotela Saentis na prelazu  Schwaegal pridrvel snežni plaz, ranjeni so bili trije ljudje. 

V bolgarskem gorovju Pirin je plaz pod seboj pokopal dva deskarja, žal jima reševalci niso mogli več pomagati, medtem je v  Münchnu 48-letni voznik snežnega pluga zapeljal v reko in na kraju nesreče umrl. Razmere v Nemčiji so resne.

Snežni plaz je zgrmel v restavracijo. FOTO: Reuters
Snežni plaz je zgrmel v restavracijo. FOTO: Reuters


Bavarski guverner je povedal, da na terenu pomaga okrog 5000 ljudi. Včeraj se jih je sneženje vendarle nekoliko usmililo, dan so tako izkoristili za čiščenje cest in streh hiš, ki se udirajo pod težo snega. »Potrebe za paniko ni, a smo kljub temu zelo zaskrbljeni,« je dejal Markus Söder.
 
V Albaniji na terenu pomaga 2000 vojakov in pripadnikov civilne zaščite, ki skušajo čim prej rešiti ljudi, ujete v zasneženih domovih. Delavcu, ki ga je stresla elektrika, medtem ko je bil na drogu, žal ni bilo več pomoči. Tudi nekaj mest na jugozahodu Srbije je razglasilo izredne razmere. 

Snežna ujma je od novega leta po vsej Evropi zahtevala že najmanj 24 življenj, med preminulimi je tudi avstralski najstnik Max Meyer, ki ga je med smučanjem v avstrijskem St. Antonu pod seboj pokopal snežni plaz.  

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine