Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Ankari blizu vladnega poslopja odjeknila eksplozija

Eksploziji je sledilo streljanje, poškodovana sta bila dva policista. Odgovornost za napad je prevzela Kurdska delavska stranka.
Po navedbah turškega notranjega ministrstva se je eden od napadalcev razstrelil, drugega so »nevtralizirali«. FOTO: Cagla Gurdogan/Reuters
Po navedbah turškega notranjega ministrstva se je eden od napadalcev razstrelil, drugega so »nevtralizirali«. FOTO: Cagla Gurdogan/Reuters
STA
1. 10. 2023 | 10:29
1. 10. 2023 | 18:11
4:20

V bližini turškega notranjega ministrstva in parlamenta v Ankari je danes odjeknila eksplozija. Po navedbah turškega notranjega ministra Alija Yerlikaye gre za teroristični napad. Eksploziji je sledilo streljanje, v katerem sta bila lažje poškodovana dva policista. Slovensko zunanje ministrstvo svetuje izogibanje vladnim poslopjem v Ankari.

»Dva terorista sta se z lahkim vojaškim vozilom zjutraj pojavila pred vhodom na notranje ministrstvo ter izvedla bombni napad,« je na omrežju X zapisal minister in dodal, da sta bila ranjena dva policista, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

FOTO: Cagla Gurdogan/Reuters
FOTO: Cagla Gurdogan/Reuters

Po navedbah turškega notranjega ministrstva se je eden od napadalcev razstrelil, drugega so »nevtralizirali«.

Močno eksplozijo je bilo slišati več kilometrov daleč, poroča francoska tiskovna agencije AFP.

Na območju, kjer se je zgodil napad, je sedež turškega parlamenta, tam je tudi več ministrstev. Parlament je imei prav danes zasedanje, na katerem naj bi potrdili vstop Švedske v Nato.

Zasedanje parlamenta je kljub napadu potekalo, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je v nastopu pred poslanci zatrdil, da »zlobneži, ki stojijo za napadom, niso dosegli ciljev in jih tudi nikoli ne bodo«.

Turški predsednik je v nastopu v parlamentu še dejal, da Ankara od EU, ki jo že več kot 40 let pušča čakati pred vrati, ne pričakuje ničesar več. Zatrdil je, da je Turčija izpolnila vse zaveze, ki jih je dala uniji, ta pa ni uresničila skoraj ničesar.

Po poročanju turških medijev je policija območje zaprla, tam je več reševalnih vozil.

Policija v Ankari je nato sporočila, da izvajajo »nadzorovane eksplozije« sumljivih zavojev, da bi preprečili nov napad. Prebivalce so pozvali, naj ostanejo mirni.

Po poročanju turških medijev je policija območje zaprla, tam je več reševalnih vozil. FOTO: Cagla Gurdogan/Reuters
Po poročanju turških medijev je policija območje zaprla, tam je več reševalnih vozil. FOTO: Cagla Gurdogan/Reuters

Napad sta na omrežju X že obsodila predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanji predstavnik EU Josep Borrell, ki sta tudi izrazila solidarnost s turškim narodom.

Napad je na omrežju X ostro obsodil tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Zapisal je, da Nato stoji ob strani Turkom v boju proti terorizmu.

Kurdska stranka prevzela odgovornost

Odgovornost za današnji teroristični napad v bližini turškega notranjega ministrstva in parlamenta v Ankari je pozneje prevzela prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK), poročajo tuje tiskovne agencije.

»Skupina naših nesmrtnih brigad je izvedla žrtveno dejanje proti turškemu notranjemu ministrstvu,« je prek tiskovne agencije ANF, ki je blizu kurdskemu gibanju, sporočila PKK.

Ankara je bila sicer v preteklosti že večkrat tarča napadov, zlasti v letih 2015 in 2016. Za več napadov je odgovornost prevzela prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK). Oktobra 2015 je bilo v napadu, za katerega je odgovornost prevzela skupina Islamska država, ubitih 109 ljudi.

Zadnji večji teroristični napad v Turčiji se je zgodil na nakupovalni ulici v Istanbulu novembra lani, ko je umrlo šest ljudi.

Ministrstvo svetuje dodatno previdnost

Zunanje ministrstvo Slovencem, ki so v Ankari, po današnjem terorističnem napadu v mestu svetuje dodatno previdnost, naj se izogibajo državnim institucijam in upoštevajo navodila varnostnih organov.

»Državljanom, ki se nahajajo v turškem glavnem mestu, svetujemo dodatno previdnost, izogibanje državnim institucijam in upoštevanje navodil varnostnih organov,« je na omrežju X po napadu sporočilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine