Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Putin podpisal priključitev štirih ukrajinskih regij Rusiji

Medtem ukrajinska vojska še naprej napreduje in osvobaja ozemlja.
V regijah se sicer nadaljujejo spopadi. FOTO: Shamil Zhumatov/Reuters
V regijah se sicer nadaljujejo spopadi. FOTO: Shamil Zhumatov/Reuters
STA
5. 10. 2022 | 06:58
5. 10. 2022 | 09:30
3:29

Ruski predsednik Vladimir Putin je že minuli petek na slovesnosti v Kremlju prvič podpisal dokumente o priključitvi ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk k Rusiji. Potem ko sta jih v tem tednu ratificirala oba domova ruskega parlamenta, je Putin s ponovnim podpisom danes zaključil formalni postopek priključitve.

Putin je 30. septembra podpisal dokumente o priključitvi omenjenih štirih ukrajinskih regij, potem ko so proruske oblasti tam izvedle referendume, na katerih se je po njihovih navedbah prebivalstvo z veliko večino odločilo za priključitev k Rusiji.

Zakoni o priključitvi med drugim določajo, da so bile štiri republike in regije, ki bodo ohranile sedanja imena, uradno ustanovljene z dnem njihove priključitve, torej z dnem prvega Putinovega podpisa. Meje novih entitet bodo enake tistim, ki so »obstajale na dan njihove ustanovitve in priključitve k Rusiji«.

Prebivalci novoustanovljenih entitet se od datuma, ko so bile regije priključene k Rusiji, štejejo za ruske državljane. Tisti, ki se želijo odpovedati ruskemu državljanstvu, imajo na voljo en mesec, da za to zaprosijo, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ukrajinska vojska vztrajno napreduje. FOTO: Anatolii Stepanov/AFP
Ukrajinska vojska vztrajno napreduje. FOTO: Anatolii Stepanov/AFP

Do izvolitve vodij novih regij v skladu z ruskimi zakoni bodo območja upravljali vršilci dolžnosti, ki jih bo imenoval ruski predsednik. Volitve regionalnih parlamentov bodo po napovedih ruskih medijev potekale na enotni volilni dan, ki naj bi potekal septembra 2023.

Ukrajina in zahodne države so sicer referendume nemudoma obsodile in jih označile za nezakonite, mednarodna skupnost pa ruske priključitve štirih ukrajinskih regij ne priznava. Generalna skupščina ZN bo o priključitvi razpravljala na izrednem zasedanju prihodnji ponedeljek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinske sile domnevno osvobodile več krajev na jugu in vzhodu

Ukrajinska vojska je v zadnjih dneh med napredovanjem na jugu in na vzhodu države osvobodila več krajev, ki so jih zasedali ruski okupatorji, je v torek zvečer v svojem nagovoru na družbenih omrežjih sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je dejal, da njihove sile hitro napredujejo in so vzpostavile nadzor nad več kraji v regijah Herson, Harkov, Lugansk in Doneck, poročajo tuje tiskovne agencije. Po njegovih besedah so samo v hersonski regiji na jugu v zadnjih urah zavzeli osem krajev.

»Naši vojaki se ne ustavijo. Samo vprašanje časa je, preden bodo okupatorja izgnali z našega ozemlja,« je še dejal ukrajinski predsednik.

Mediji so v torek poročali, da so ukrajinske sile prebile rusko obrambno linijo na jugu države in dosegle največji preboj na jugu države od začetka vojne, nadaljevale so tudi protiofenzivo na vzhodu.

Že v soboto so ukrajinske sile ponovno zavzele strateško pomembno mesto Liman v regiji Doneck.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine