Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Tihi upor v ameriški vladi

Razbesnjeni predsednik ZDA prek družbenega omrežja Twitter vpije o izdaji
Donald Trump je tarča vedno novih obtožb, da je neuravnovešen voditelj in da morajo njegovi podrejeni preprečevati katastrofe. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Donald Trump je tarča vedno novih obtožb, da je neuravnovešen voditelj in da morajo njegovi podrejeni preprečevati katastrofe. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
6. 9. 2018 | 05:15
6. 9. 2018 | 07:19
5:17
Bela hiša je komaj začela gasiti požar, ki ga je zanetila za predsednika uničujoča knjiga slovitega časnikarja Boba Woodwarda, ko je New York Times v svoji današnji tiskani izdaji objavil esej anonimnega visokega uradnika vlade kako preprečujejo najhujše zamisli Donalda Trumpa.

»Sem del upora znotraj Trumpove vlade,« je naslov zapisa, ki je na novo pretresel ameriško medijsko in politično krajino. Na eni strani je eden od vodilnih ameriških časnikov sprejel drzno odločitev, da objavi nepodpisan zunanji komentar (del uredništva mnenjskih strani ve, kdo je avtor), s čimer naj bi ščitili njegovo zaposlitev. Na drugi je eksplozivna trditev, da del vladnih uradnikov načrtno ne deluje v skladu z navodili in željami predsednika države, ki ga neimenovani uradnik opisuje kot prenapetega in sprijenega. »Morda je v teh zmedenih časih slaba tolažba, toda Američani morajo vedeti, da so v Beli hiši tudi odrasli ljudje. Povsem nam je jasno, kaj se dogaja. In skušamo naredit, kar je prav, tudi takrat, ko Donald Trump ne želi,« je zagotovil.

Ameriške elektronske medije in družbena omrežja je nemdoma preplavilo ugibanje, kdo je avtor zapisa (med „obtoženimi“ je denimo celo vodja obveščevalnih dejavnosti v Beli hiši ), podobno naj bi menda povsem razbesnjeni Trump zahteval, naj nemudoma odkrijejo izdajalca. Že včeraj je srečanje s predstavniki policije spremenil v jezen odziv, na katerem je nekaj časa pljuval po časniku in anonimnega avtorja označil za bojazljivca, nekaj časa pa kot ponavadi našteval izjemne dosežke svojega predsedovanja. Kasneje je prek družbenega omrežja Twitter zahteval, da če »bojazljiva anonimna oseba resnično obstaja, mora Times, zaradi nacionalne varnosti, njega ali njo nemudoma predati vladi!«

Razmišljanje o odstavitvi


Zapis v New York Timesu je toliko bolj presenetljiv, ker avtor trdi, da ne gre za del upora na levici, ampak skupaj s somišljeniki v vladi želi, da bi bila ta uspešna. Ugotovitve, da je predsedovanje prineslo svetle točke, kot so »učinkovito ukinjanje odvečne zakonodaje, zgodovinska davčna reforma, bolj čvrsta vojska«, kaže, da gre za republikanca, saj demokrat ne bi hvalil prvih dveh. Toda tudi ti uspehi so »prišli navkljub – in ne zaradi – predsednikovemu slogu vodenja države, saj je ta vihrav, sovražen, malenkosten in neučinkovit,« trdi anonimni visoki uradnik. Podobni občutki naj bi prevevali vse ravni ameriške vlade, pri čemer se njeni posamezni deli trudijo, da bi svoje delovanje čim bolj ločili od od Trumpovih muh.

Podroben opis, kako obstaja dve vzporedni zunanji politiki do Rusije –  Trumpova naklonjenost ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu ter prizadevanja ekipa za nacionalno varnost, da kaznujejo rusko agresivno delovanje – kaže, da je avtor verjetno iz tega dela vlade. »Ne gre za delovanje tako imenovane 'globoke države', ampak za delovanje vestne države,« je zapisal. Po njegovih besedah so na začetku predsedovanja celo razmišljali o uporabi 25. dopolnila ustave, ki omogoča odstranitev predsednika, če ta ni zmožen opravljati svojega dela, a niso želeli sprožiti ustavne krize. »V vladi obstaja tih odpor ljudi, ki so na prvo mesto postavili državo,« zagotavlja, a hkrati poziva Američane, naj premagajo politične razlike, saj bodo le tako lahko dosegli resnične spremembe.

Močvirje vrača udarec


Po besedah zgodovinarja Douglasa Brinkleyja trditve o skupini odpornikov, ki znotraj vlade skrbi, da predsednik ZDA ne stori kaj neracionalnega in nevarnega, »povzročajo vrtenje v glavi«. Toda hkrati ob nenehnih novinarskih poročilih o dogajanju v Beli hiši, ki so ga podkrepile tudi knjige, niti ni presenetljivo. »Vsi smo od prvega dneva razumeli, kakšne so razmere,« je dejal odhajajoči republikanski senator Bob Corker, ki ga je prav Trump in njegov val znotraj stranke odpihnil iz politike. Senator hkrati pravi, da ravno zaradi tega spodbuja dobre ljudi okoli predsednika, naj vztrajajo in še naprej opravljajo svoje delo.

Na časniku medtem skrbno skrivajo identiteto avtorja, menda so za objavo vedeli samo urednika mnenjskih strani in izdajatelj A.G. Sulzberger. Ker so za razliko od Slovenije poročevalske in mnenjske strani v ZDA strogo ločene, so obšli celo glavnega urednika Deana Baqueta. Bela hiša je že pokazala s kakšno ostrino se bo odzvala na zapis, njena tiskovna predstavnica Sarah Huckabee Sanders ga je označila za »patetičnega, nepremišljenega in sebičnega« ter pozvala avtorja, naj odide iz vlade. Predsednik pa naj bi postal še bolj paranoičen in je menda med napadi jeze vpil, da lahko zaupa samo še svojim otrokom. Objava bo zagotovo še okrepila njegove obtožbe, da politični vrh rovari proti njemu. Tako je prek Twitterja že sporočil »izsušujem močvirje, to skuša vrniti udarec, toda ne skrbite, zmagali bomo«.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine