Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sumi o ruski finančni podpori stranki Mattea Salvinija

Italijanski novinarji trdijo, da je Kremelj ponudil Ligi finančno pomoč za nastop na volitvah v evropski parlament.
Italijanski notranji minister je očitke novinarje prejšnji teden odločno zavrnil. FOTO: Alberto Pizzoli/Afp
Italijanski notranji minister je očitke novinarje prejšnji teden odločno zavrnil. FOTO: Alberto Pizzoli/Afp
25. 2. 2019 | 14:45
25. 2. 2019 | 14:46
2:36
»Fantazij ne komentiramo,« je bil v petek odziv urada namestnika predsednika italijanske vlade in voditelja Lige Mattea Salvinija na trditve novinarjev italijanske revije L’Espresso, da se je italijanski politik lani na skrivaj pogovarjal s podpredsednikom ruske vlade Dmitrijem Kozakom o tem, kako bi prek preprodaje treh milijonov ton ruskega dizelskega goriva njegova stranka prišla do denarja za kampanjo na bližajočih se volitvah v evropski parlament.

Za »nedokazane izmišljotine« je v nedeljo te obtožbe razglasil tudi Kozakov tiskovni predstavnik Ilja Džus, ki je zatrdil, da se njegov šef ni nikoli srečal s Salvinijem: ne uradno ne tajno. V ruski naftni družbi Rosneft, ki naj bi po pisanju novinarjev posel morala izpeljati, pa so zahtevali objavo popravka. »Vse te objavljene informacije o Rosneftu so laž, katere namen je omajati poslovni ugled družbe,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Ni prvič, da so se v javnosti pojavili sumi o ruski podpori stranki italijanskega politika, ki je lani poleti razburil zahodno in zlasti ukrajinsko javnost z izjavo, da se je polotok Krim zakonito vrnil pod rusko okrilje, sedanji režim v Kijevu pa da je prišel na oblast s pomočjo »psevdo revolucije«, ki da so jo podobno kot arabsko pomlad financirale tuje države. Lani junija je ameriško-madžarski milijarder George Soros izrazil zaskrbljenost o ruskem vplivu na Evropo, zlasti pa na novo italijansko vlado. »Ne vem, ali Salvinija finančno podpira Moskva, a javnost ima pravico, da o tem izve,« je povedal znani finančni špekulant in filantrop.



Takrat se je Salvini odzval z izjavo, da ni prejel niti enega evra, lire ali rublja od Rusije, njegov strankarski tovariš Claudio Borghi pa je na svojem twitterju zapisal: »Soros je zaskrbljen zaradi italijanske vlade? To pomeni, da smo na pravi poti. Veter se je obrnil za tiste, ki so profitirali od smrti na stotine ljudi.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine