Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Italija bo s križarke evakuirala svoje državljane, prva smrtna žrtev medtem na Tajvanu

Slovenski državljani na ladji se še vedno dobro počutijo. Naše zunanje ministrstvo se z drugimi evropskimi državami dogovarja, kako bodo postopale po koncu karantene.
Ladja je zasidrana v pristanišču Yokohama že od 3. februarja. FOTO: Behrouz Mehri/Afp
Ladja je zasidrana v pristanišču Yokohama že od 3. februarja. FOTO: Behrouz Mehri/Afp
A. I., STA
16. 2. 2020 | 08:29
16. 2. 2020 | 18:42
8:55
Na Kitajskem je že tretji dan zapored upadlo število novih primerov okužbe s koronavirusom. Tamkajšnje oblasti so včeraj poročale o 2009 novih bolnikih, umrlo je 142 ljudi. Potem ko so prejšnji teden spremenili štetje novih okužb, številke zdaj na srečo počasi upadajo.

V državi se je sicer skupno število obolelih zdaj zaustavilo pri 68.000, virus je zahteval 1665 življenj. Včeraj so prvi smrtni primer zabeležili tudi na evropskih tleh, in sicer v Franciji. Umrl je 80-letni kitajski državljan. Zunaj celinske Kitajske je zaznanih 500 primerov okužbe v 30 državah. Umrle so štiri osebe - poleg Kitajca v Franciji še po ena v Hong Kongu, na Filipinih in Japonskem. 

Kitajski zunanji minister je upad števila novih primerov okužb že izkoristil in povedal, da je to dokaz, da je epidemijo mogoče nadzorovati. »Nobena druga država ne bi zmogla takšnih prizadevanj za preprečevanje in nadzor nad širjenjem bolezni,« je dodal po poročanju BBC


Kako bodo po koncu karantene domov prepeljali Slovence?


Medtem pa se število obolelih iz dneva v dan veča na križarki Diamond Princess, ki je od 7. februarja zasidrana v japonskem pristanišču. Ameriške in kanadske oblasti so včeraj potrdile, da bodo poslale čartersko letalo, ki bo njihove državljane prepeljalo v domovino. Tam jih bodo za 10 dni predvidoma zaprli v karanteno. Na ladji so zabeležili daleč največ primerov okužbe s Covid-19 zunaj kitajskega ozemlja. Po zadnjih podatkih je okuženih 355 ljudi. Prvi ameriški turisti so kasneje v nedeljo zvečer po lokalnem času že začeli zapuščati ladjo. V skupinah so se nato vkrcali na avtobuse, ki jih vozijo vozniki, oblečeni v zaščitne obleke. Nekateri ameriški turisti so sicer zavrnili, da bi zapustili ladjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z zunanjega ministrstva, ki je v nenehnem stiku s slovenskim veleposlaništvom v Toku, so za Delo povedali: »Slovenski državljani na ladji se še vedno dobro počutijo. Karantena bo predvidoma trajala do 19. februarja. Smo pa že v stiku tudi z drugimi državami Evropske unije in se dogovarjamo, kako bomo postopali po koncu karantene.«

Reuters medtem poroča, da bodo Italijani z ladje evakuirali 35 svojih državljanov. »Včeraj smo se odločili, da jih bomo z letalom prepeljali domov,« je na družbenem omrežju twitter zapisal italijanski zunanji minister Luigi Di Maio


Prva smrtna žrtev na Tajvanu


Na Tajvanu so potrdili prvo smrt zaradi okužbe z novim koronavirusom, ki je doslej na celinski Kitajski zahteval 1665 smrtnih žrtev. Zaradi covid-19 je v soboto umrl starejši taksist iz osrednjega Tajvana, ki so ga sprejeli v bolnišnico 3. februarja zaradi težav z dihanjem, je danes povedal minister za zdravje Chen Shih-chung, poroča STA.

Umrli je bil po besedah ministra star okoli 60 let in nedavno ni potoval v tujino. Je pa imel stik s potniki, ki so pripotovali iz Kitajske, Hongkonga in Macaa. Oblasti so sprožile preiskavo s ciljem identifikacije teh ljudi. Zaenkrat je že potrjeno, da je z omenjenim virusom okužen eden od članov družine umrlega, medtem ko je bil test pri okoli 60 zdravstvenih delavcih, ki so ga obravnavali, negativen.

Kitajske oblasti so se šele v zadnjem času jasno spopadle z epidemijo. FOTO: Mark Ralston/Afp
Kitajske oblasti so se šele v zadnjem času jasno spopadle z epidemijo. FOTO: Mark Ralston/Afp


Prihajajo pa vsak dan v javnost novi dokazi, da so se kitajske oblasti zavedale resnosti epidemije, vendar odlašale z ukrepi. Kitajski predsednik Xi Jinping je po poročanju BBC povedal, da je dal že 7. januarja navodila, s katerimi bi preprečili izbruh bolezni. Vendar mu uradniki v 11-milijonskem Wuhanu, kot kaže sedaj, niso prav dobro prisluhnili. Jinpingove navedbe so sedaj poskus, da svetu pokaže, kako resno se je njegova stranka poskušala lotiti omejevanja širjenja virusa. 

Iz nedavnega govora, ki so ga objavili kitajski mediji, izhaja, da je Xi 22. januarja naročil, naj mesta zajezijo širjenje virusa. »Jasno sem zahteval, naj v provinci Hubei izvedejo celovit in strog nadzor nad epidemijo. Tamkajšnje oblasti pa so celo dovolile množični obed 40.000 družin - da bi postavili Guinnessov rekord.

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so potrdili tudi med potniki z ladje za križarjenje Westerdam, ki ji je vplutje in izkrcanje potnikov v petek dovolila Kambodža. Okužbo so potrdili pri 83-letni Američanki, ki je iz Kambodže odpotovala v Malezijo. Malezijske pristojne oblasti so danes sporočile, da so potnico odpeljali v bolnišnico v malezijski prestolnici Kuala Lumpur. Ameriška turistka je bila med 145 potniki, ki so se želeli prek Malezije vrniti domov. Ob prihodu v Malezijo sta skupaj s soprogom dobila simptome, ki so značilni za okužbi z novim koronavirusom. Test pri 85-letnemu soprogu je bil negativen, poroča STA.

Države se z izbruhom in širjenjem bolezni sicer spopadajo vsaka po svoje. Kitajska centralna banka je tako ukazala razkužiti vse rabljene bankovce, preden jih vrnejo v obtok. Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je pohvalil odziv Pekinga na izbruh - v mestu so vsem, ki so se vrnili s počitnic, zapovedali štirinajstdnevno karanteno. 

Kitajske oblasti so zdravnika utišale, za posledicami koronavirusa je nato umrl. FOTO: Mark Ralston/Afp
Kitajske oblasti so zdravnika utišale, za posledicami koronavirusa je nato umrl. FOTO: Mark Ralston/Afp


Politiki mirijo pred histerijo


»Kitajska je celemu svetu kupila nekaj časa. ne vemo pa, koliko. Spodbudno je, da zunaj Kitajske še nismo videli hitrega in množičnega izbruha bolezni.« Ob robu münchenske varnostne konference pa je dodal:  »Vse vlade, podjetja in medije smo pozvali, naj sodelujejo z nami, da bomo zagnali ustrezno raven preplaha, ne da bi podpihovali histerije.«

Tudi na račun omejitev, s katerimi se morajo sedaj vsak dan spopadati kitajski državljani, medtem ko si vlada prizadeva, da bi zajezila širjenje Covid-19. Velik del se nanaša na provinco Hubei in glavno mesto Wuhan, ki je žarišče izbruha. Mesto je praktično odrezano od preostalega dela države. Kitajski zunanji minister Wang Yi je povedal, da število na novo obolelih pada tudi v Wuhanu in da si je precej ljudi s koronavirusom sedaj že opomoglo. 

A lokalne oblasti se trudijo, da bi bolnišnicam v provinci Hubei zagotovile dovolj zaščitne opreme. Predvsem zdravstvenemu osebju, ki je še posebej ogroženo. Umrlo je namreč že šest zdravstvenih delavcev. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine