Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sodišče: Bruselj ni omogočil dovolj informacij o nabavi cepiv proti covidu

V javnem interesu so med drugim informacije o odškodninski odgovornosti proizvajalcev cepiv, je odločilo Sodišče EU.
Bruselj ni dovolj dokazal, da bi dostop do informacij glede cepiv proti covidu ogrozil poslovne interese farmacevtskih podjetij. Na fotografiji predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. FOTO: John Thys/AFP
Bruselj ni dovolj dokazal, da bi dostop do informacij glede cepiv proti covidu ogrozil poslovne interese farmacevtskih podjetij. Na fotografiji predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. FOTO: John Thys/AFP
STA
17. 7. 2024 | 11:57
17. 7. 2024 | 13:57
5:09

Evropska komisija po mnenju Splošnega sodišča EU javnosti ni omogočila dovolj informacij o pogodbah za nabavo cepiv proti covidu-19. V javnem interesu so med drugim informacije o odškodninski odgovornosti proizvajalcev cepiv, pa tudi določeni osebni podatki članov skupine, ki se je pogajala o nabavi, so sporočili s sodišča.

Kot je sodišče s sedežem v Luxembourgu zapisalo v sporočilu za javnost, sta leta 2021 skupini evropskih poslancev in zasebnikov od komisije zahtevali dostop do pogodb o nabavi cepiv proti covidu-19, ki jih je komisija sklenila v imenu držav članic EU, in z njimi povezanih dokumentov.

Ker je komisija omogočila zgolj delni dostop do teh dokumentov, sta se skupini evroposlancev – gre za člane politične skupine Zelenih – in zasebnikov obrnili na Sodišče EU z zahtevo po razveljavitvi odločitev komisije. Sodniki so delno ugodili njihovi zahtevi, saj so odločitve evropske komisije vključevale določene nepravilnosti, so navedli v sporočilu za javnost.

Med drugim so v javnem interesu informacije o določbah o odškodninski odgovornosti proizvajalcev cepiv, navaja Sodišče EU. Bruselj namreč ni dovolj dokazal, da bi dostop do teh informacij ogrozil poslovne interese farmacevtskih podjetij.

Prav tako komisija ni podala zadovoljive razlage, kako bi dostop do določb o donacijah in nadaljnji prodaji cepiv ogrozil poslovne interese podjetij, so na sodišču pojasnili v sporočilu za javnost.

Poleg tega je po mnenju sodišča v javnem interesu razkritje določenih osebnih podatkov posameznikov, ki so sodelovali v pogajalski ekipi za nabavo cepiv. Tako bi se namreč lahko javnost prepričala, da pogajalci niso bili v konfliktu interesov.

Na komisiji so v odzivu poudarili, da so morali pri sklepanju pogodb poiskati zahtevno ravnovesje med pravico javnosti do obveščenosti in pravnimi obveznostmi iz pogodb o nabavi cepiva, ki bi lahko privedle do zahtevkov za odškodnino od proizvajalcev.

Pojasnili so, da je Splošno sodišče EU pri večini trditev tožnikov sledilo stališčem komisije. Priznalo je, da varovanje poslovnih interesov vključuje informacije o kraju proizvodnih obratov, določbe o pravicah intelektualne lastnine in plačilih ter o dostopu do časovnice dobav cepiva, navajajo v Bruslju.

Sodbi se nanašata na pogodbe, sklenjene med komisijo in različnimi farmacevtskimi podjetji v letih 2020 in 2021. Njihova vrednost je po navedbah sodišča znašala okoli 2,7 milijarde evrov, omogočile pa so naročilo več kot milijarde odmerkov cepiva proti covidu-19.

Zeleni zadovoljni z odločitvijo sodišča EU

V politični skupini Zelenih, ki so vložili eno od tožb, so izrazili zadovoljstvo z odločitvijo Sodišča EU. »Pomembno je, da je sodišče potrdilo pomen preglednosti, saj je ta ključna za boj proti skepticizmu do cepiv in nezaupanju državljanov v javne institucije,« je povedala evroposlanka Zelenih Kim van Sparrentak.

Na sodbi Splošnega sodišča EU se je mogoče pritožiti, in sicer je treba to storiti v dveh mesecih in desetih dneh od seznanitve s sodbo.

Evropska komisija je prvo pogodbo o dobavi cepiva proti covidu-19 v imenu držav članic podpisala avgusta 2020 z britanskim farmacevtskim podjetjem AstraZeneca. Od tedaj je pogodbe sklenila s skupno osmimi proizvajalci cepiva za dobavo do 4,2 milijarde odmerkov. Po podatkih, objavljenih na spletni strani komisije, s konca avgusta lani so članice prejele 1,5 milijarde odmerkov cepiva, cepljenih pa je bilo 82,5 odstotka odraslega prebivalstva EU.

Pri tem sta se komisija in njena predsednica Ursula von der Leyen, ki si prizadeva za izvolitev za nov mandat, soočala z očitki o nepreglednosti. Objavili so namreč pogodbe s počrnjenimi deli, tako da na primer niso bili razvidni podatki o cenah cepiv.

Nemška političarka, ki jo v četrtek v evropskem parlamentu čaka glasovanje o ponovnem imenovanju na položaj predsednice evropske komisije, se z očitki o nepreglednosti sooča tudi zaradi domnevnega dogovarjanja o nakupu cepiv z direktorjem ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer Albertom Bourlo prek sporočil SMS.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine