Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Socialdemokrati dobili volitve v Litvi

Volilna komisija je ponoči sporočila rezultate drugega kroga parlamentarnih volitev, ki so potrdili pričakovano zmago opozicijskih socialdemokratov.
Vilija Blinkevičiute. FOTO: Petras Malukas/AFP
Vilija Blinkevičiute. FOTO: Petras Malukas/AFP
STA
28. 10. 2024 | 15:21
28. 10. 2024 | 15:21
3:21

Socialdemokrati so zmagovalci nedeljskega drugega kroga parlamentarnih volitev v Litvi. Glede na podatke volilne komisije so osvojili 52 od 141 mandatov. Vladajoča konservativna Domovinska unija je pristala na drugem mestu z 28 poslanskimi sedeži. Socialdemokrati so že napovedali začetek koalicijskih pogajanj, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po skoraj vseh preštetih glasovih je volilna komisija ponoči sporočila rezultate drugega kroga parlamentarnih volitev, ki so potrdili pričakovano zmago opozicijskih socialdemokratov, s čimer se v državi napovedujejo spremembe.

Vilija Blinkevičiute. FOTO: Petras Malukas/AFP
Vilija Blinkevičiute. FOTO: Petras Malukas/AFP

»Litovskemu ljudstvu sem hvaležna, da je tako aktivno glasovalo za nas socialdemokrate,« je po razglasitvi rezultatov dejala vodja socialdemokratov Vilija Blinkevičiute. Prepričana je, da so rezultati pokazali, da si ljudje želijo spremembe.

Že pred tem je napovedala, da si bodo prizadevali sestaviti levosredinsko koalicijo iz treh strank. Za njihovi morebitni partnerici veljata Demokratska unija Za Litvo, ki bo imela predvidoma 14 sedežev, ter Zveza kmetov in zelenih s predvidoma osmimi sedeži.

Da bodo socialdemokrati začeli pogajanja z omenjenima strankama, je danes Blinkevičiute tudi potrdila. »Ustanovili bomo pogajalske skupine, ki bodo sodelovale pri usklajevanju programov strank in skupnih ukrepov,« je dejala 64-letna političarka, ki pa ni potrdila, ali namerava sama zasesti premierski stolček.

Socialni demokrati nismo stranka enega človeka, je poudarila in dodala, da bodo svojega kandidata za vodenje prihodnje vlade izbrali še ta teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Aktualna koalicija je medtem na volitvah doživela poraz. Mandatov namreč ni izgubila le največja Domovinska unija, temveč tudi obe njeni koalicijski partnerici, eni celo ni uspelo preseči volilnega praga.

Vilija Blinkevičiute. FOTO: Petras Malukas/AFP
Vilija Blinkevičiute. FOTO: Petras Malukas/AFP

Vodja Domovinske unije in litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis je že priznal poraz in čestital zmagovalni stranki. Sporočil je tudi, da odstopa z mesta vodje stranke in da začasno prekinja svojo politično kariero. »Sporočilo volivcev je zelo jasna, tako za stranko kot zame osebno. Narobe bi bilo, če mu ne bi prisluhnili,« je pojasnil.

Ne glede na izid se zunanjepolitična usmeritev te baltske države predvidoma ne bo bistveno spremenila. Obe največji stranki izkazujeta jasno EU in zvezi Nato naklonjeno držo ter podporo Ukrajini. Menjava vlade naj bi tako vodila zlasti v spremembe pri notranji in socialni politiki.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine