Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Danes v Izraelu pokopavajo padle vojake

Izrael trdi, da je v bojih na severu Gaze od začetka ponovne operacije Hamasa umrlo 44 vojakov.
Izraelci žalujejo za padlimi vojaki. FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters
Izraelci žalujejo za padlimi vojaki. FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters
P. M., STA
13. 11. 2023 | 07:20
13. 11. 2023 | 15:58
17:58

Spremljamo dogajanje na Bližnjem vzhodu:

14.00 Palestinski premier pozval ZN in EU, naj s padali dostavijo pomoč Gazi

Palestinski premier Mohamed Štajeh je danes ZN in EU pozval, naj s padali dostavijo humanitarno pomoč na območje Gaze, zlasti na sever te palestinske enklave. V Egipt je medtem prispela prva ladja s humanitarno pomočjo od začetka spopadov med Izraelom in Hamasom. Izrael pa je danes znova odprl koridor za evakuacijo prebivalcev na jug enklave.

V egiptovsko pristanišče v El Arishu blizu mejnega prehoda Rafa je danes priplula prva ladja s humanitarno pomočjo od začetka najnovejše zaostritve bližnjevzhodne krize. Gre za turško ladjo, ki je dobavila material, generatorje in reševalna vozila za vzpostavitev osmih terenskih bolnišnic, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil turški uradnik.

Ankara je Kairo zaprosila tudi za odobritev gradnje terenskih bolnišnic v El Arishu, ki leži približno 40 kilometrov od mejnega prehoda Rafa. Od egiptovskih oblasti smo prejeli zeleno luč, je dodal turški uradnik.

Izraelska vojska je medtem danes prebivalce Gaze znova pozvala k evakuaciji na jug enklave. Za ta namen bo med 8. in 15. uro po srednjeevropskem času odprt koridor za evakuacijo. V mestu Rafa in bližnji okolici pa je začela veljati štiriurna humanitarna prekinitev spopadov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Vojska je prebivalce prav tako pozvala, naj se obrnejo nanjo, če jim bodo pripadniki skrajnega palestinskega gibanja Hamas poskušali preprečiti evakuacijo.

13.40 Smrtnih žrtev v bolnišnici Al Šifa je vse več

Število smrtnih žrtev v bolnišnici Al Šifa v Gazi se je od konca tedna povzpelo na 34, vključno s sedmimi dojenčki, je danes sporočil namestnik ministra za zdravje v Gazi Jusef Abu Riš. Dodal je, da na severu Gaze ne deluje nobena bolnišnica več, in pojasnil, da so bile prisiljene prenehati delovati zaradi pomanjkanja goriva in spopadov.

Na tisoče otrok je ranjenih. FOTO: Stringer/Reuters
Na tisoče otrok je ranjenih. FOTO: Stringer/Reuters

»Na desetine je mrtvih in na stotine ranjenih, a do njih ne moremo priti. Reševalna vozila mirujejo, ker nanje streljajo, ko zapustijo bolnišnico,« je povedal direktor največje bolnišnice v Gazi Al Šifa Mohamed Abu Salmija. Priče so medtem poročale o intenzivnih spopadih s tanki in oklepnimi vozili le nekaj metrov od vrat Al Šife, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V Al Šifi je od konca tedna po najnovejših podatkih palestinskih oblasti umrlo 27 odraslih pacientov in sedem dojenčkov. Po podatkih ZN so bile v napadih v okolici Al Šife ubite še tri medicinske sestre, poškodovana pa je bila ključna infrastruktura, vključno z napravo za proizvodnjo kisika, rezervoarji za vodo, kardiovaskularnim oddelkom in porodnišnico.

Izrael trdi, da naj bi imel v Al Šifi, v katero se je zateklo več tisoč ljudi iz celotne enklave, Hamas skrite poveljniške centre, pod zemljo pa mrežo predorov. Osebje v bolnišnici te trditve zanika.

13.30  V Izraelu več pogrebov vojakov tamkajšnjih obrambnih sil (IDF)

Komaj 32-letni rezervni poveljnik Sergej Shmerkin je bil pokopan v Kiryat Shmoni. Od njega so se poslovili prijatelji in družina, poroča BBC.

V Odemu je potekala slovesnost za glavnega rezervnega vodnika Matana Meira, starega 38 let. Meir je bil član ekipe Netflixove serije Fauda. Ekipa je na družbenem omrežju objavila zapis, da »so strti zaradi te tragične izgube«.

Na pogrebu Matana Meirja. FOTO: Shir Torem/Reuters
Na pogrebu Matana Meirja. FOTO: Shir Torem/Reuters

Izrael trdi, da je v bojih na severu Gaze od začetka ponovne operacije Hamasa umrlo 44 vojakov.

12.55 Izrael napadel stavbo, kjer je nastanjeno osebje ZN

Združeni narodi so sporočili, da je Izrael na jugu območja Gaze napadel stavbo, v kateri je nastanjeno osebje organizacije. Po besedah generalnega komisarja agencije ZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) je napad blizu mejnega prehoda Rafa z Egiptom nov dokaz, da v Gazi ni varnega kraja.

UNRWA je po poročanju DPA sporočil, da je vsem stranem v konfliktu dvakrat poslal koordinate lokacije stavbe, nazadnje v petek. V hiši za goste so bili nastanjeni štirje uslužbenci ZN, ki so stavbo zapustili tik pred napadom. Če tega ne bi storili, bi v napadu po navedbah agencije najverjetneje umrli.

UNRWA še navaja, da je bilo v zadnjih tednih neposredno ali posredno poškodovanih več kot 60 objektov ZN. Med njimi je večina šol, ki jih razseljeni Palestinci uporabljajo kot zasilna zatočišča. Agencija je v petek sporočila, da je bil od začetka spopadov med izraelsko vojsko in palestinskim gibanjem Hamas 7. oktobra ubit 101 sodelavec UNRWA.

V stavbah UNRWA na jugu območja Gaze naj bi poiskalo zatočišče več kot 600.000 ljudi, vendar pa v stavbi, ki jo je Izrael napadel danes, po podatkih agencije ni bilo razseljenih. Po podatkih ZN je zaradi spopadov na območju Gaze razseljenih več kot 1,5 milijona ljudi.

V znak spoštovanja do žrtev med svojimi uslužbenci v Gazi so ZN danes na svojih uradih spustili zastave na pol droga. Žrtev so se že spomnili v uradih v Bangkoku, Tokiu in Pekingu. Posebne dogodke pa so organizirali tudi v Katmanduju in Kabulu.

12.00 Spopadi na severu Gaze se nadaljujejo

Izraelska vojska je objavila izjavo o svoji nadaljnji operaciji na območju Gaze.

Sporočila je, da je izvedla 4300 zračnih napadov, usmerjenih na jaške predorov ter Hamasove poveljniške in nadzorne centre, ter zadela »3000 lokacij teroristične infrastrukture«, povzema izjavo BBC.

Kot smo poročali, so v zadnjih dneh poročali o hudih spopadih v bližini bolnišnic v mestu Gaza, medtem ko izraelske sile nadaljujejo kopensko operacijo proti Hamasu.

Vodja WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je pred tem dejal, da so »nenehni streli in bombni napadi« na območju okoli bolnišnice Al Šifa v mestu »poslabšali že tako kritične okoliščine« za ustanovo.

11.00 Prvi Poljaki, ki so zapustili Gazo, na poti nazaj na Poljsko

Prvi poljski državljani, ki so zapustili Gazo, so zdaj na poti na Poljsko z vojaškimi letali, je po pisanju BBC sporočilo poljsko zunanje ministrstvo.

V nedeljo je 18 poljskih državljanov, vključno z otroki, zapustilo Gazo čez mejni prehod Rafa in vstopilo v Egipt, so sporočili varnostni uradniki. Dve poljski vojaški letali C-130 hercules sta bili v nedeljo poslani v Egipt in sta zdaj na poti v državo, je sporočilo ministrstvo na platformi X.

Enega poljskega državljana, Alexa Danziga, ima Hamas za talca, je poročala državna tiskovna agencija PAP.

Nekaterim je uspelo zapustiti vojno območje. FOTO: Hadeer Mahmoud/Reuters
Nekaterim je uspelo zapustiti vojno območje. FOTO: Hadeer Mahmoud/Reuters

10.00  Iz Libanona z minometi streljali na Izrael

Izraelske obrambne sile (IDF) trdijo, da sta bili iz Libanona izstreljeni dve motorni granati. Na območju Galileje je bil aktiviran alarm, vendar so izstrelki pristali na odprtem območju, o žrtvah pa ne poročajo.

IDF tudi trdi, da so njene sile čez noč napadle »oboroženo teroristično celico« na libanonskem ozemlju.

Odkar je izbruhnil sedanji konflikt med Izraelom in Hamasom, so na meji med Izraelom in Libanonom skoraj vsakodnevni spopadi. V večino teh je bilo vpleteno močno gibanje Hezbolah, ki ga podpira Iran.

9.00 Dvajset od 36 bolnišnic v Gazi ne deluje več

Medtem ko je v Al Šifi doslej umrlo že šest nedonošenčkov in devet pacientov, kot je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje, se s težavami sooča tudi druga največja bolnišnica v Gazi, bolnišnica Al Kuds. Palestinski Rdeči polmesec poroča, da je bolnišnica prenehala delovati zaradi pomanjkanja goriva, poroča katarska televizija Al Džazira. Po podatkih ZN sicer že 20 od 36 bolnišnic v Gazi ne deluje več. Ker so nedonošenčke vzeli iz inkubatorjev, so izpostavljeni številnim zunanjim dejavnikom. »Zavili smo jih v folijo in položili zraven vroče vode, da bi jih ogreli,« je v nedeljo pojasnil direktor bolnišnice Al Šifa Mohamed Abu Salmija.

8.00 Washington želi Teheran odvrniti od vpletanja v vojno z Izraelom

Ameriške sile so v nedeljo v Siriji uničile dva objekta, ki naj bi jih uporabljali iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) in z Iranom povezane skupine, je sporočil ameriški obrambni minister Lloyd Austin. Šlo naj bi za odgovor na vse pogostejše napade na ameriške sile v regiji po začetku vojne med Izraelom in Hamasom, poroča britanski BBC.

Kot je pojasnil Austin, so ameriške sile napadle objekt za usposabljanje in varno hišo na vzhodu Sirije. »Predsednik nima višje prioritete od varnosti ameriškega osebja, zato smo napade izvedli, da bi jasno pokazali, da bodo ZDA branile sebe, svoje osebje in svoje interese,« je še dodal.

To je že tretjič v nekaj več kot dveh tednih, da so Američani napadli lokacije v Siriji, ki so domnevno povezane z Iranom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zadnji napad so ZDA izvedle v sredo, ko so na vzhodu Sirije uničile skladišče orožja, povezano z Iranom. Konec oktobra pa so zadele še dva objekta v tej državi, ki naj bi ju po njihovem mnenju uporabljal Iran in z njim povezane organizacije. Washington ocenjuje, da noben od prejšnjih napadov ni zahteval žrtev.

Washington želi s tem Teheran odvrniti od vpletanja v vojno med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Napadi pa so tudi odziv na delovanje različnih oboroženih milic, povezanih z Iranom, ki so od začetka te vojne 7. oktobra že večkrat napadle ameriške cilje v Iraku in Siriji, pri čemer je bilo ranjenih več deset ameriških vojakov.

ZDA o žrtvah napada niso poročale, Sirski observatorij za človekove pravice pa trdi, da je bilo ubitih najmanj osem proiranskih borcev, vključno z najmanj enim sirskim in enim iraškim državljanom.

Ob tem je pojasnil, da so ZDA uničile skladišče orožja v kraju Abu Kamal, v bližini mesta Majadin pa so bili napadi usmerjeni na izstrelitveno ploščad za rakete. Proiranski borci naj bi medtem danes zjutraj izstrelili približno 15 raket na bazo, ki naj bi pripadala koaliciji sil pod vodstvom ZDA v Siriji, še dodaja observatorij.

7.50 Nekaj tujih državljanov zapustilo Gazo

Novozelandska vlada je sporočila, da je 11 njenih državljanov ponoči zapustilo Gazo in vstopilo v Egipt čez mejni prehod Rafa. Prehod je bil zaprt tri dni, a so ga v nedeljo znova odprli. To je edina delujoča meja za ljudi in blago, ki lahko zapustijo Gazo ali vstopijo vanjo, od 1. novembra pa je to storilo na stotine poškodovanih ljudi in ljudi s tujimi potnimi listi.

Prejšnji teden so uradniki ZN povedali, da sodelujejo z 21 Novozelandci in njihovimi družinami, da bi jim pomagali zapustiti ozemlje.

7.35 Gorivo, ki ga ponuja Izrael, bi zadoščalo za pol ure

Vodja kirurgije v bolnišnici Al Šifa je dejal, poroča BBC, da bo 300 litrov goriva, ki ga ponuja Izrael, generator poganjalo le pol ure.

Dr. Abu Saada pravi, da Al Šifa običajno porabi 24.000 litrov goriva na dan za delovanje svojih generatorjev. Tudi če deluje le en generator, bolnišnica še vedno potrebuje od 9000 do 10.000 litrov, dodaja. Bolnišnični oddelek za intenzivno nego in kirurško oddelek zdaj v celoti delujeta na sončno energijo.

Pomanjkanje električne energije pomeni, da bolnišnica že dva dni ne more zagotoviti dialize za svojih 45 ledvičnih bolnikov. V zadnjih 30 dneh so morali delavci Al Šife izkopati štiri množične grobove za neznane bolnike, medtem ko na prostem pred oddelkom za nujne primere trenutno leži še sto trupel.

»To je vir izbruha in okužbe,« pravi kirurg. »To je katastrofa.«

Al Šifa FOTO: Khader Al Zanoun/AFP
Al Šifa FOTO: Khader Al Zanoun/AFP

7.20 ZN poročajo o smrti treh medicinskih sester v bolnišnici Al Šifa

BBC povzema sporočilo ZN, da so bile tri medicinske sestre v Al Šifi ubite, ko so se »bombardiranja in oboroženi spopadi« okoli bolnišnice okrepili. Že pred tem je bila poškodovana tudi kritična infrastruktura v bolnišnici – vključno z objektom za proizvodnjo kisika, rezervoarji za vodo, kardiovaskularno ustanovo in porodnišnico.

Gaza FOTO: Fadel Senna/AFP
Gaza FOTO: Fadel Senna/AFP

Izrael je Hamas pred tem obtožil, da upravlja podzemni poveljniški center pod območjem največje bolnišnice v Gazi, kar pa Hamas zanika.

Na vprašanje, ali Hamas deluje znotraj Al Šife, je vodja bolnišnične kirurgije dr. Marwan Abu Saada dejal, da so obtožbe »velika laž«: »Mi smo civilisti. Jaz sem zdravnik kirurg. Imamo medicinsko osebje, imamo bolnike in razseljene osebe. Nič drugega.«

V zadnjih dneh so na območju v severni Gazi potekali hudi spopadi, pri čemer je bil Izrael obtožen neposrednega napada na bolnišnico.

Izraelska vojska pravi, da deluje na območju bolnišnice, vendar zanika, da bi napadla objekt.

7.15 Največja bolnišnica v Gazi ne deluje več

Največja bolnišnica v Gazi Al Šifa ne deluje več, so danes sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Poudarili so, da so stalno bombardiranje in spopadi izraelske vojske in skrajnega palestinskega gibanja Hamas v neposredni bližini poslabšali že tako kritične razmere, poroča britanski BBC.

Znova so izrazili obžalovanje zaradi grozljivih razmer v tej bolnišnici, v kateri je več kot 2000 ljudi, med njimi domnevno več kot 600 bolnikov in približno 1500 razseljenih oseb, so iz WHO danes sporočili na omrežju X in se pri tem sklicevali na palestinsko ministrstvo za zdravje v Gazi, kjer ima nadzor Hamas.

Dodali so, da pacienti med drugim ne morejo več prejemati dialize, nedonošenčke pa so premestili tudi v operacijske dvorane brez inkubatorjev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Združeni narodi pa so sporočili, da bodo danes v znak spoštovanja do žrtev med svojimi uslužbenci v Gazi na svojih uradih spustili zastave na pol droga. Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je v petek sporočila, da je bilo od začetka spopadov 7. oktobra ubit 101 sodelavec UNRWA.

Zastave na pol droga v ZN FOTO: Pedro Pardo/AFP
Zastave na pol droga v ZN FOTO: Pedro Pardo/AFP

7.00 Netanjahu: Lahko bi bil sklenjen dogovor o osvoboditvi izraelskih talcev

Izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja so vprašali, ali bi bil lahko sklenjen dogovor o osvoboditvi približno 240 izraelskih talcev, ujetih med napadom 7. oktobra.

»Lahko,« je povedal za ameriško televizijsko mrežo NBC in dodal: »Manj ko bom govoril o tem, večje bodo možnosti, da se uresniči.«

image_alt
V strmoglavljenju helikopterja ameriške vojske nad Sredozemljem pet mrtvih

Ni pa navedel nobenih podrobnosti, dejal je le, kot navaja BBC, da je »edina stvar«, ki bi jih lahko prisilila k dogovoru, »vojaški pritisk«, ki ga njegove obrambne sile izvajajo na Hamas.

Toda neimenovani ameriški uradnik je potrdil, da bi bil potreben »dokaj pomemben« premor v konfliktu, da bi omogočili izpustitve.

Premier Netanjahu je zavrnil vse pogostejše pozive k prekinitvi ognja, razen če ta vključuje izpustitev vseh talcev.

Svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna za nacionalno varnost Jake Sullivan je za ameriško televizijo ABC potrdil, da pogajanja potekajo. Pojasnil je še, da v njih sodeluje Katar, ameriška administracija pa je vanje aktivno vključena.

»Prizadevamo si za sklenitev dogovora, ki bi vključeval izpustitev talcev,« je dejal Sullivan. Je pa poudaril, da ne more izdati veliko podrobnosti, ker gre za občutljiva pogajanja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine