Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Republikanska in demokratska bitka za Georgio

V odločilni zvezni državi za politična razmerja v vseh ZDA sta v ponedeljek nastopila Donald Trump in Joe Biden.
Trump je v Daltonu nastopil za republikansko senatorko Kelly Loeffler. FOTO: Alex Wong/AFP
Trump je v Daltonu nastopil za republikansko senatorko Kelly Loeffler. FOTO: Alex Wong/AFP
5. 1. 2021 | 05:10
5. 1. 2021 | 08:27
3:37
Washington – »Ni mogoče, da bi izgubili Georgio!« je tudi sinoči prepričeval republikanski predsednik ZDA Donald Trump, nemogoč je po njegovem tudi njegov poraz v Pensilvaniji, Wisconsinu in drugih tako imenovanih nihajočih zveznih državah. Le dva dni pred kongresnim zasedanjem za potrditev njegovega demokratskega naslednika v Beli hiši Joeja Bidna je v georgijskem Daltonu ponovil očitke, da je na novembrskih predsedniških volitvah zaradi volilnih prevar izgubil več sto tisoč glasov.

Demokratski del ameriške javnosti raje govori o Trumpovem sobotnem telefonskem pogovoru z georgijskim državnim sekretarjem Bradom Raffenspergerjem, v katerem je 45. predsednik zahteval od njega, da »najde« dovolj glasov za zmago v tej državi. Politični nasprotniki zahtevajo kazensko preiskavo in nov ustavni proces, novoizvoljeni demokratski predsednik Biden, ki je v ponedeljek tudi nastopil v Georgii, je Trumpa obtožil stokanja in pritoževanja.

V Atlanti je nastopil tudi novoizvoljeni demokratski predsednik Joe Biden. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
V Atlanti je nastopil tudi novoizvoljeni demokratski predsednik Joe Biden. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters


Republikanski privrženci verjamejo, da predsednik ni povedal nič novega, demokrati naj bi tudi v Georgii »ukradli« številne glasove, republikansko vodstvo te zvezne države, ki ne dovoli revizije glasovanja v osrednji občini s prestolnico Atlanto, pa naj bi jim stalo ob strani. Državni sekretar Raffensperger je v pogovoru, pri katerem je bil med drugimi navzoč republikanski guverner Brian Kemp, Trumpu pripisal napačne podatke, za volitve odgovorni uradnik Gabriel Sterling je govorice o preskoku glasovnic k demokratom na volilnih strojih in drugje označil za dezinformacije. Raffensperger je odgovoril šele na devetnajsti Trumpov klic, tako neprimerni so se mu zdeli.

Ponovni republikanski kandidat za senatorja David Perdue pa je posredovanje posnetka pogovora časopisu Washington Post označil za ogabno dejanje. Trump je v Daltonu nastopil skupaj z republikansko senatorko Kelly Loeffler, ki se tudi bojuje za izvolitev. V drugem krogu georgijskih senatnih volitev pa ne gre le za Georgijo, ampak tudi za nadzor nad zadnjim delom izvršne in zakonodajne oblasti v ZDA, ki še ni padel v demokratske roke.

Republikanci v ozadju georgijskih dogajanj vidijo poraženo guvernersko kandidatko Stacey Abrams. FOTO: Jessica McGowan/AFP
Republikanci v ozadju georgijskih dogajanj vidijo poraženo guvernersko kandidatko Stacey Abrams. FOTO: Jessica McGowan/AFP


Temu primerne so tudi predvolilne obtožbe. Demokrati Kelly Loeffler in Davida Perdueja obtožujejo, da sta bolj kot za potrebe volivcev skrbela za lastne finančne interese, republikanci demokratskemu izzivalcu pastorju Raphaelu Warnocku očitajo radikalno levičarstvo, Jonu Ossoffu pa še dvomljive poslovne stike s podjetji, povezanimi s kitajsko komunistično partijo. Trump ju je skupaj z zveznimi demokratskimi voditelji Nancy Pelosi, Chuckom Schumerjem in Joejem Bidnom zmerjal za komuniste in marksiste, ki sovražijo Ameriko.

Današnja senatna zmaga Warnocka in Ossoffa bi ameriškim demokratom močno olajšala izvajanje političnih programov, zato vse več republikanskih kongresnikov pred potrditvijo elektorskih glasov z zadnjih volitev zahteva revizijo georgijskih in nekaterih drugih glasovnic. To pa bi pomenilo preložitev potrditve predsedniških volitev za deset dni ter nove zaplete pred ustavno določenim dvajsetim januarjem za nastop prihodnjega predsednika. Nekateri očitno verjamejo, da lahko to sklene republikanski podpredsednik Mike Pence v vlogi predsedujočega senata, Trump računa tudi na predstavitev volilnih prevar, ki jo napoveduje za sredo.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine