Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Puigdemont se vrača v Španijo

Kljub grožnji z aretacijo se namerava udeležiti četrtkovega glasovanja o novem vodji katalonske vlade v regionalnem parlamentu.
Carles Puigdemont FOTO: Bruna Casas/Reuters
Carles Puigdemont FOTO: Bruna Casas/Reuters
STA
7. 8. 2024 | 14:25
7. 8. 2024 | 15:01
3:40

Vodja katalonskih separatistov Carles Puigdemont, ki je sedem let živel v izgnanstvu, je danes sporočil, da se vrača v Španijo, da se kljub grožnji z aretacijo udeleži četrtkovega glasovanja o novem vodji katalonske vlade v regionalnem parlamentu. Njegova stranka pa je pozvala k zborovanju v bližini parlamenta v Barceloni.

Puigdemont je v luči vrnitve v Španijo na družbenem omrežju X sporočil, da je njegova demokratična pravica kot izvoljenega člana katalonskega regionalnega parlamenta v Barceloni sodelovati pri glasovanju o novem predsedniku katalonske vlade, kar naj bi postal socialist Salvador Illa.

Sprejem za 130. predsednika Katalonije

Podrobnosti o njegovi vrnitvi v domovino za zdaj niso znane, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Glasovanje, ki se ga namerava Puigdemont udeležiti, je predvideno ob 10. uri po srednjeevropskem času.

Njegova separatistična stranka Skupaj za Katalonijo (JxCAT) je za četrtek zjutraj, uro pred predvidenim časom za začetek glasovanja, pozvala na sprejem za 130. predsednika Katalonije v neposredni bližini poslopja parlamenta.

Puigdemontu v Španiji grozi aretacija zaradi njegove vloge pri spodletelem poskusu odcepitve Katalonije leta 2017, po katerem je katalonski voditelj pobegnil v tujino in več let živel v Belgiji.

image_alt
Puigdemont ne sme kandidirati na evropskih volitvah

Po poročanju medijev bi ga lahko že kmalu po vstopu v državo prijela policija. Predvsem naj bi želeli preprečiti, da bi Puigdemont prišel v parlamentarno sejno dvorano, kar bi lahko povzročilo preklic ali preložitev glasovanja o izvolitvi Ille.

»V normalnih demokratičnih razmerah bi bilo nepotrebno, nepomembno, da bi poslanec, kot sem jaz, objavil svojo namero, da se udeleži te seje,« je dejal Puigdemont v videu, objavljenem na omrežju X. »Toda naše razmere niso normalne demokratične,« je opozoril.

»Prvič, ker se soočamo z dolgim preganjanjem, ker smo Kataloncem dovolili glasovanje na referendumu o samoodločbi. In drugič, ker vrhovno sodišče noče spoštovati potrjenega in veljavnega zakona o amnestiji,« je nadaljeval. »Na ta izziv je treba odgovoriti in se z njim soočiti. Zato smo se vrnili iz izgnanstva,« je še dejal.

Za Puigdemonta še vedno velja nalog za aretacijo v Španiji kljub zakonu o amnestiji, ki ga je izpogajal socialistični premier Pedro Sanchez v zameno za podporo stranke JxCAT njegovi vladi v Madridu.

Špansko vrhovno sodišče je v začetku julija zavrnilo amnestijo Puigdemontu v povezavi z obtožbami o poneverbi in potrdilo nalog za aretacijo zanj. Sodišče je namreč odločilo, da se zakon uporablja za le nekatera kazniva dejanja in da za Puigdemonta v celoti ne velja.

Špansko pravosodje ga namreč preiskuje zaradi osebnega bogatenja. Kot je argumentiralo, je Puigdemont za nezakonite politične cilje na referendumu leta 2017 uporabil javna sredstva namesto lastnega denarja, kar pomeni osebno bogatenje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine