Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Šestnajst Slovencev se je že vrnilo, na letalu Črne gore jih je še 17

Okoli 40 Slovencev, ki pa menda niso na najbolj kritičnih območjih, se je javilo na slovensko zunanje ministrstvo in veleposlaništvo RS v Tel Avivu.
Silovitim zračnim napadom na Gazo bo sledilo množično razseljevanje prebivalstva. Palestincem, ki želijo pobegniti pred napadi, je izraelska vojska svetovala, naj se odpravijo v Egipt. FOTO: Mahmud Hams/AFP
Silovitim zračnim napadom na Gazo bo sledilo množično razseljevanje prebivalstva. Palestincem, ki želijo pobegniti pred napadi, je izraelska vojska svetovala, naj se odpravijo v Egipt. FOTO: Mahmud Hams/AFP
S. B.
10. 10. 2023 | 12:06
10. 10. 2023 | 14:34
2:10

Do danes se je na slovensko zunanje ministrstvo in na veleposlaništvo RS v Tel Avivu obrnilo 41 slovenskih državljanov, ki se ne nahajajo na najbolj kritičnih območjih, vključno z Gazo in Zahodnim bregom, so sporočili z omenjenega ministrstva. 

image_alt
Hamasov napad sili Bruselj k dejanjem

»Po naših podatkih se je v Slovenijo v lastni režiji vrnilo 16 državljanov, ki so se na pot odpravili večinoma s komercialnimi leti, danes v zgodnjih jutranjih urah pa je bil izpeljan tudi let v organizaciji zunanjega ministrstva Črne gore, na katerega nam je po predhodnem dogovoru s črnogorskimi oblastmi uspelo vkrcati 17 slovenskih državljanov,« so zapisali. Kot so dodali, jim slovensko veleposlaništvo v Podgorici pomaga pri nadaljnji poti v Slovenijo.

Ministrstvo ostaja v stiku še s preostalimi državljani, ki so se povezali z veleposlaništvom. Kot so pojasnili, je njihov odhod povezan tudi z osebnimi okoliščinami, ki jih poskušajo sproti reševati. »Skupaj s tistimi, ki so se obrnili na nas, poskušamo najti najboljšo možnost,« so poudarili na ministrstvu. 

Iz Izraela, kjer že več dni potekajo spopadi med izraelskimi silami in palestinskimi skrajneži, poskušajo tuje države evakuirati svoje državljane. Med žrtvami nasilja so tudi številni tujci.

Že ob začetku napadov v soboto je ministrstvo slovenskim državljanom, ki so bili v Izraelu, svetovalo, da ostanejo na varnem in v bližini zaklonišč ter sledijo nasvetom lokalnih oblasti. Hkrati je odsvetovalo vsa nenujna potovanja v Izrael.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine