Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Preden je Putin prispel v Pjongjang, se je zahvalil za podporo

V Rusiji še zlasti cenijo, da Severna Koreja odločno podpira njihove »posebne vojaške operacije« v Ukrajini.
Vladimir Putin in Kim Džong Un na srečanju v Rusiji leta 2023 FOTO: KCNA via Reuters
Vladimir Putin in Kim Džong Un na srečanju v Rusiji leta 2023 FOTO: KCNA via Reuters
STA
18. 6. 2024 | 11:09
18. 6. 2024 | 11:19
2:05

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred današnjim prihodom v Pjongjang izrazil zadovoljstvo s severnokorejsko podporo Rusiji v vojni v Ukrajini. V pismu, objavljenem v severnokorejskem državnem časopisu Rodong Sinmun, se je oblastem v Pjongjangu zahvalil tudi za podporo pri drugih pomembnih mednarodnih vprašanjih, poročajo tuje tiskovne agencije.

image_alt
Kimči bi lahko bil preveč pekoč za svet

»Zelo cenimo, da Severna Koreja odločno podpira posebne vojaške operacije Rusije, ki potekajo v Ukrajini,« je zapisal Putin in pohvalil tudi dejstvo, da Moskva in Pjongjang ohranjata skupna stališča v Združenih narodih.

Po njegovih besedah Severna Koreja učinkovito brani svoje interese kljub gospodarskemu pritisku, provokacijam, izsiljevanju in grožnjam ZDA, ki da trajajo že desetletja. Poudaril je, da državi aktivno razvijata večstransko partnerstvo, njegov obisk pa naj bi odnose med njima povzdignil na še višjo raven »enakovrednega sodelovanja«.

image_alt
Severna Koreja južni sosedi znova poslala balone s smetmi

Severna Koreja sicer od pandemije covida-19 ni gostila svetovnega voditelja. Putin, ki naj bi v Pjongjang prispel zvečer, bo državo obiskal prvič po letu 2000, ko se je srečal s takratnim voditeljem Kim Džong Ilom, očetom aktualnega voditelja Kim Džong Una, ki ga je lani gostil v Rusiji.

Kim Džong Un pred svojo armado FOTO:  AFP
Kim Džong Un pred svojo armado FOTO:  AFP

Lansko srečanje je ponekod sprožilo zaskrbljenost glede orožarskih poslov med državama, podobno je pričakovati tudi letos. Po navedbah Zahoda namreč Severna Koreja Rusiji dobavlja orožje za bojevanje v Ukrajini, kar v Pjongjangu in Moskvi sicer zanikajo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine