Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Popuščanje strahu pred karteli lahko vodi v strah pred državo

Kot vsaka vojna tudi ekvadorska »vojna proti drogam« grozi, da bodo njene žrtve predvsem deprivilegirane skupnosti in da jo bodo plačali najrevnejši.
FOTO: AFP
FOTO: AFP
20. 1. 2024 | 15:00
15:35

V nadaljevanju preberite:

Ko sem tik pred koncem leta 2022 prvič priletela v Ekvador, sem nekaj tednov preživela na obalah pacifiške province Manabí, kjer smo vsako noč s terase hostla opazovali par morskih milj oddaljene ribiške ladje, ki so druga za drugo drsele proti severu.

»Karteli v napol javnem sodelovanju z lokalnimi oblastmi«, tako je ladje, ki so bile od daleč prav zares videti kot ribiške, suvereno komentiral Will iz Južne Afrike, ki v Ekvadorju živi in v turizmu dela že leta.

»Ko se te ladje privežejo v marinah, se izkaže, da vso dolgo noč niso ulovile niti ene kozice in še manj mečarice. Niti toliko jim ni treba skrivati svojega početja, da bi imele na krovu mrežo ali kaj več kot v kaseto spravljen parangal, ko zvečer izplujejo.«

Po eskalaciji nasilja kriminalnih organizacij v Ekvadorju, ki jim je predsednik Daniel Noboa prejšnji teden napovedal »vojno«, so se zadeve v naslednjih dneh nekoliko umirile, a že ta teden je prinesel nov šok. V sredo je bil v atentatu v Guayaquilu ubit protimafijski tožilec César Suárez, ki je bil zadolžen tudi za preiskavo vdora kriminalne skupine na televizijsko postajo TC prejšnji torek.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine