Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ponosni fantje krivi zarote za upor

Vdor v kongres s 6. januarja 2021 še naprej pretresa Ameriko, zagovorniki teorije zarote pa vidijo zaroto FBI.
Ameriški kongres 6. januarja 2021. FOTO: Stephanie Keith/Reuters
Ameriški kongres 6. januarja 2021. FOTO: Stephanie Keith/Reuters
5. 5. 2023 | 05:35
5. 5. 2023 | 09:35
2:50

Štirje člani skrajno desne ameriške organizacije Ponosni fantje (Proud Boys) so krivi zarote za upor med kongresnim potrjevanjem elektorske zmage demokrata Joeja Bidna. Enrique Tarrio, Ethan Nordean, Joseph Biggs in Zachary Rehl, ki so se med seboj imenovali Trumpova armada, bodo zaradi odločitve porote  v ameriški prestolnici Washington prejeli do dvajset let zapora.

Voditelj Ponosnih fantov Enrique Tarrio FOTO: Hannah Mckay/Reuters
Voditelj Ponosnih fantov Enrique Tarrio FOTO: Hannah Mckay/Reuters

Prvaka Ponosnih fantov Tarria na dan vdora v kongres ni bilo v Washingtonu, ker so ga dva dni pred tem priprli zaradi prinašanja strelnega orožja v prestolnico, po tožilskih obtožbah pa je organiziral in vodil vdor v kongres za preprečitev Bidnovega prevzema Bele hiše. Ponosni fantje so bili v prvih vrstah vdora ter so v medsebojnem elektronskem dopisovanju govorili o vojni in revoluciji.

Prejšnji predsednik ZDA Donald Trump na posnetku pričanja. FOTO: Jane Rosenberg/Reuters
Prejšnji predsednik ZDA Donald Trump na posnetku pričanja. FOTO: Jane Rosenberg/Reuters

Tarriov odvetnik je za nasilje obtoževal republikanskega predsednika Donalda Trumpa, ki ni priznal poraza na volitvah 2020 in je množico na zborovanju pred Belo hišo pozival k boju. Še vedno zvesti privrženci prejšnjega predsednika pa govorijo o kengurujskem sodišču. Zagovarjajo teorijo zarote, da je vse dokaze podtaknil zvezni preiskovalni urad FBI, ki naj bi bil skupaj s tedanjim demokratskim vodstvom predstavniškega doma tudi resnični organizator vdora v kongres. Zaradi vdora so že obsodili številne Trumpove privržence, veliko jih še čaka na svoj nastop na sodišču, »šamana« Jacoba Chansleyja in nekaj drugih pa so morali predčasno izpustiti zaradi posnetkov, ki so kazali, da jim je v kongres pomagala tamkajšnja policija.

Kolumnistka  E. Jean Carroll Trumpa obtožuje posilstva. FOTO: Jane Rosenberg/Reuters
Kolumnistka  E. Jean Carroll Trumpa obtožuje posilstva. FOTO: Jane Rosenberg/Reuters

Osrednja osebnost vdora in drugih ameriških nasprotovanj Donald Trump se mora tudi sam ubadati s procesi, ta čas najbolj odmevno z obtožbami posilstva kolumnistke E. Jean Carroll v 90. letih prejšnjega stoletja v garderobi newyorške veleblagovnice Bergdorf Goodman. 45. predsednik je obtožbe zavrnil kot ogabne izmišljotine ter tožbo že prej postavil ob bok za lase privlečenim procesom proti sebi, v okviru nedokazanega sodelovanja z ruskim spodkopavanjem volitev 2016. Newyorško sodišče pa je porotnikom dovolilo slišati posnetek njegovega pogovora z Billyjem Bushem iz leta 2005, da lahko kot slaven moški ženske prime za intimne dele.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine