Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Policistka temnopoltega dvajsetletnika menda ubila po pomoti

Po poročilu policije je policistka Daunteja Wrighta ubila, ker je menda po pomoti namesto paralizatorja uporabila pištolo s pravimi naboji.
Množica demonstrantov je tudi včeraj vztrajala pred sedežem policije v Brooklyn Centru na obrobju Minneapolisa. FOTO: Scott Olson/AFP
Množica demonstrantov je tudi včeraj vztrajala pred sedežem policije v Brooklyn Centru na obrobju Minneapolisa. FOTO: Scott Olson/AFP
V. U.
13. 4. 2021 | 08:35
13. 4. 2021 | 09:00
2:44
Minneapolis, kjer poteka proces proti nekdanjemu policistu Dereku Chauvinu, je zaradi nove temnopolte smrtne žrtve med policijsko akcijo znova na nogah. Na območju Brooklyn Centra na njegovem obrobju je v nedeljo policistka med pregledom zaradi prometnega prekrška, med katerim so odkrili, da je za vozilom razpisana tiralica, ustrelila 20-letnega Daunteja Wrighta.

image_alt
Spet smrt temnopoltega moškega med policijsko aretacijo v Minneapolisu


Nova smrt temnopoltega je na ulice največjega mesta Minnesote znova pognala demonstrante, tudi nasilne, znova so bile razbite številne trgovine in drugi lokali. Množice so tudi včeraj kljub uvedbi policijske ure vztrajale pred sedežem policije v Brooklyn Centru, sodeč po očividcih so nekateri policiste obmetavali z ognjem, steklenicami in opekami, ti pa so se odzvali s solzivcem in drugimi sredstvi. Aretirali so okoli 40 ljudi.

Vodja policistov Tim Gannon je včeraj sporočil, da je bil uboj dvajsetletnika, za katerega je odgovorna policistka Kim Potter, ki za tamkajšnjo policijo dela že 26 let, napaka. Kljub izkušnjam je menda med postopkom paralizator usodno zamenjala s pištolo, kar se je za Wrighta končalo tragično.

Postopek policistke je bil znova dokumentiran na videoposnetku. Policisti so Wrighta potegnili iz avta in ga obvestili, da ga bodo aretirali zaradi obstoječega naloga. Uprl se je in poskušal zbežati v avtomobilu, sledil je strel. Uspelo mu je prevoziti le krajšo razdaljo, nato pa je avtomobil trčil.

FOTO: David Ryder/AFP
FOTO: David Ryder/AFP

 

Odziv Bele hiše


Na tragedijo se je odzval tudi predsednik ZDA Joe Biden, ki je ljudi pozval, naj na protestih niso nasilni. »Vemo, da so jeza, bolečina in travma v temnopolti skupnosti resnične. Vendar pa to ne opravičuje nasilja in ropanja,« je povedal.

»Verjamem, da je policistka želela uporabiti paralizator, namesto tega pa je Wrighta ustrelila z enim samim nabojem. Glede na njeno reakcijo takoj po strelu menim, da je šlo za nesrečni dogodek, ki se je končal s tragično smrtjo,« je včeraj še povedal Gannon. Tudi župan Mike Elliott je napovedal, da bo storil vse, da bo »pravici za Wrighta zadoščeno«.

K miru je pozvala tudi mati ustreljenega Katie Wright, ki jo je sin poklical po telefonu tik pred poskusom aretacije. V avtomobilu je bila tudi njegova zaročenka, ki je utrpela lažje poškodbe in je mamo obvestila o smrti sina.

FOTO: David Ryder/AFP
FOTO: David Ryder/AFP

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine