Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Po vročinskem valu pustošijo še požari – ogenj povsem uničil Lytton

V Britanski Kolumbiji so v petih dneh obravnavali 486 smrtnih žrtev, ki jih pripisujejo posledicam hude vročine.
Požar, ki je divjal v Lyttonu. FOTO: 2 Rivers Remix Society via Reutes
Požar, ki je divjal v Lyttonu. FOTO: 2 Rivers Remix Society via Reutes
A. I.
2. 7. 2021 | 08:40
2. 7. 2021 | 09:18
3:00
V Kanadi se še naprej soočajo s hudim vročinskim valom. V vasi Lytton, kjer so pred dnevi izmerili najvišjo temperaturo v državi, je izbruhnil hud požar, ki je po nekaterih navedbah uničil skoraj 90 odstotkov kraja. V Lyttonu oziroma na lokalni infrastrukturi je ogenj povzročil ogromno škode. Župan Lyttona Jan Polderman je za BBC povedal, da je imel srečo in komaj ušel ognjenim zubljem. »Od Lyttona ne bo ostalo veliko. Povsod je bil ogenj.« Polderman je prebivalcem ukazal, da se evakuirajo, saj so se plameni po kraju razbesneli v vsega 15 minutah. 

V Lyttonu so ta teden izmerili rekordnih 49,6 stopinje Celzija, kar predstavlja kanadski rekord. V Britanski Kolumbiji so v petih dneh obravnavali 486 smrtnih žrtev, ki jih pripisujejo posledicam hude vročine. Mnogi so umrli sami v domovih brez klimatskih naprav oziroma hlajenja. Lytton je v sredo zajel ogenj, približno 250 prebivalcev je zbežalo na prosto in zapustilo vas.

 

»Ljudje so samo pograbili hišne ljubljenčke, vzeli ključe in z avtomobili pobegnili stran,« je povedal župan. Vetrovi s hitrostjo okrog 70 kilometrov na uro so stanje samo še poslabšali, saj se je ogenj bliskovito razširil. Po nekaterih navedbah se je širil s hitrostjo od 10 do 20 kilometrov na uro. 

Prebivalce so namestili v zasilnih sprejemnih centrih. Jean McKay, ki je morala s svojo 22-letno hčerko Deirdre zapustiti hišo, je potožila, da ne ve, ali bosta po vrnitvi nazaj sploh še imeli dom. 

Opozorila pred visokimi temperaturami so izdali za Alberto in Saskatchewan ter posamezne dele Manitobe. FOTO: AFP
Opozorila pred visokimi temperaturami so izdali za Alberto in Saskatchewan ter posamezne dele Manitobe. FOTO: AFP


Na obalnih območjih Kanade so se sicer temperature nekoliko znižale, a celinske regije še vedno trpijo pod vročinskim valom. Opozorila pred visokimi temperaturami so izdali za Alberto in Saskatchewan ter posamezne dele Manitobe. 

Huda vročina pesti tudi posamezne predele ZDA. V ameriški zvezni državi Oregon je zaradi vročine umrlo več kot 60 ljudi, v zvezni državi Washington pa okoli 20. V Seattlu, Portlandu in drugih mestih so se temperature povzpele nad 46 stopinj Celzija. Tako kanadski premier Justin Trudeau kot ameriški predsednik Joe Biden sta opozorila na nevarnost požarov, ki bi lahko sledili vročinskemu valu. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine