Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Osumljenca za napad z živčnim strupom sta ruska vojaška obveščevalca (FOTO)

Diplomatska vojna se nadaljuje. Velika Britanija za napad obtožuje Rusijo, Rusija pa Veliko Britanijo.
Osumljenca sta Aleksander Petrov in Ruslan Boširov. FOTO: AP
Osumljenca sta Aleksander Petrov in Ruslan Boširov. FOTO: AP
A. V., A. I.
5. 9. 2018 | 09:40
5. 9. 2018 | 19:10
6:34
Britanski policisti so objavili ime in fotografiji osumljencev za štiri zastrupitve z živčnim strupom novičok. To sta Aleksander Petrov in Ruslan Boširov, oba imata pri sebi ruski potni list. Policija je sporočila, da ima dovolj dokazov za njuno aretacijo in začetek sodnega postopka, zato so izdali evropsko tiralico. Petrov in Boširov sta kot prva v tem primeru obtožena poskusa umora Skripala in njegove hčerke.



»V njuni hotelski sobi smo našli sledi novičoka, zato ju lahko povežemo s primerom. Pri sebi sta zagotovo imela dovolj novičoka za izvedbo takšnega napada,« je sporočila britanska policija, ki ne ve, kje se osumljenca skrivata. »Oba sta ruska državljana, toda Rusiji nismo poslali zahtevka za izročitev, saj Rusija tega ne počne. Kljub temu smo izdali evropsko tiralico, s katero lahko opravimo aretacijo v vseh državah, kjer ta tiralica velja.«

Moška naj bi po poročanju BBC v Veliko Britanijo pripotovala z letalom iz Moskve 2. marca. Dva dni kasneje sta prispela v Salisbury. Neka priča ju je videla blizu hiše nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala. Osumljenca naj bi se v Moskvo vrnila še isti dan, torej 4. marca. 

Steklenička s strupom, ki jo je odkrila policija. FOTO: Afp
Steklenička s strupom, ki jo je odkrila policija. FOTO: Afp

 

Theresa May: Osumljenca sta ruska vojaška obveščevalca


Kmalu po razkritju identitete glavnih osumljencev se je oglasila tudi britanska premierka Theresa May. »Osumljenca sta člana ruske vojaške obveščevalne službe GRU. Skoraj z vso gotovostjo lahko trdimo, da sta napad izvedla v sodelovanju z GRU in vidnimi ljudi ruske vlade. To zagotovo ni bila samo lopovska operacija,« je rekla in dodala, da ne bodo nadaljevali preiskave primerov smrti 14 Rusov, ki so jih ponovno preučili po zastrupitvi Skripala. Notranji minister Sajid Javid bo parlamentarnemu odboru za notranje zadeve, ki je tudi zahtevalo ponovno preučitev, kmalu predal poročilo o tem.

Britanska policija je potrdila, da je v operaciji sodelovalo kar 250 detektivov, ki so skupno opravili enajst tisoč ur preiskovalnega dela.

Odzvala se je tudi uradna Moskva z jasnim sporočilom, da te informacije še vedno ne potrjujejo nobene vpletenosti ruske države v zastrupitev ruskega agenta.


Strup v vseh primerih enak


Zgodba je v zadnjih dneh dobila nov zalet. Najprej je Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) sporočila, da je snov, ki je ubila 44-letno Dawn Sturgess, enaka, kot so jo uporabili pri zastrupitvi Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije. Preiskovalci domnevajo, da sta osumljenca strup poškropila po vhodnih vratih bivališča Skripalovih. 

Prav tako so sledove strupa odkrili v eni od sob hotela City Stay na vzhodu Londona, v katerem sta prenočevala osumljenca. Čeprav policija zagotavlja, da nevarnosti za goste, ki so bivali v hotelu, ni, kljub temu prosi vse goste, da se jim oglasijo. 

Dawn Sturgess je julija zaradi zastrupitve umrla, medtem ko je njen partner Charlie Rowley preživel, kar je uspelo tudi Juliji in Sergeju Skripalu po spomladanskem napadu. V kolikor je bil marčevski napad načrtovan, sta se Dawn in Charlie zastrupila povsem slučajno z ostanki strupa, ki so ostali v okolici.

Velika Britanija je za napad obtožila Rusijo, saj gre za strup, ki ga je razvila Sovjetska zveza, toda uradna Moskva vse obtožbe zavrača. FOTO: AFP
Velika Britanija je za napad obtožila Rusijo, saj gre za strup, ki ga je razvila Sovjetska zveza, toda uradna Moskva vse obtožbe zavrača. FOTO: AFP

 

Velika Britanija obtožuje Rusijo ...


Velika Britanija je za napad obtožila Rusijo, saj gre za strup, ki ga je razvila Sovjetska zveza, toda uradna Moskva vse obtožbe zavrača. Prva je sedaj zahtevala sklic nujne seje Varnostnega sveta ZN, potem ko je izdala evropski zaporni nalog za oba osumljenca.

Britanska veleposlanica pri ZN Karen Pierce je dejala, da naj bi seja po pričakovanjih potekala jutri, na njej pa bo London članice seznanil z zadnjimi informacijami glede zastrupitve Skripalovih.

»Brezobzirnost Rusije, ki je v Združeno kraljestvo prinesla živčni strup, je zares ogromna. Grozljivo in neodgovorno je, da je ogrozila širšo javnost,« je rekel Jeremy Hunt, britanski minister za zunanje zadeve. »To je novo opozorilo, kako mora biti mednarodna skupnost bolj povezana v borbi proti kemičnemu orožju.«

Očitno niso dovolj dobro zaščitili celotne okolice. FOTO: AP
Očitno niso dovolj dobro zaščitili celotne okolice. FOTO: AP

 

... Rusija pa Veliko Britanijo


Da je strup v obeh primerih enak, je OPCW sporočil le nekaj ur potem, ko je rusko veleposlaništvo v Londonu objavilo pritožbo, da britanska oblast ne dovoli obiskov ruskega agenta Skripala in njegove hčerke.



»Še naprej sta odstranjena od javnosti in prebivata na neznani lokaciji, zato ne moreta svobodno komunicirati z družino, prijatelji, novinarji in ruskimi predstavniki,« so sporočili z ruskega veleposlaništva.

Ruski predstavniki bi radi preverili, kakšno je njuno zdravstveno stanje, v kakšnih pogojih bivata in ali je njuna izolacija zares prostovoljna.

Rusko zunanje ministrstvo je v odzivu danes sporočilo, da jim osebi, za katerima je London izdal evropski priporni nalog, nista znani. »V medijih objavljeni imeni in fotografiji nam ne povedo nič,« je dejala tiskovna predstavnica ministrstva Marija Zaharova. Dodala je še, da London ne bi smel manipulirati z javnostjo, pač pa sodelovati z Rusijo pri preiskavi primera.

Preiskovalci so odkrili, da so se vsi zastrupili z isto snovjo. FOTO: AFP
Preiskovalci so odkrili, da so se vsi zastrupili z isto snovjo. FOTO: AFP

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine