Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Okus svobode izginil iz dišečega pristanišča

Nekdanjo britansko kolonijo je komunistična domovina v pičlih dveh letih spremenila do neprepoznavnosti.
Petindvajseto obletnico vrnitve Hongkonga je kitajski voditelj Xi Jinping počastil z obiskom nekdanje britanske kolonije. FOTO: Paul Yeung/Reuters
Petindvajseto obletnico vrnitve Hongkonga je kitajski voditelj Xi Jinping počastil z obiskom nekdanje britanske kolonije. FOTO: Paul Yeung/Reuters
1. 7. 2022 | 05:00
7:31

V nadaljevanju preberite:

»Še vedno bodo konjske dirke in še vedno boste plesali na svojih zabavah!« je Hongkonžanom obljubil pokojni kitajski voditelj Deng Xiaoping, ko se je sredi osemdesetih let s takratno britansko premierko Margaret Thatcher pogajal o vrnitvi dišečega pristanišča pod oblast Pekinga.

Hotel je povedati, da se način življenja, ki se je izoblikoval med kolonialnim obdobjem, ne bo spremenil in da bo načelo »ena država – dva sistema« ohranjalo kapitalistične navade in individualne svoboščine, kakršnih v LR Kitajski takrat ni bilo.

Ko bo danes Hongkong proslavljal 25. obletnico vrnitve v objem domovine, bodo še vedno potekale konjske dirke, 10 odstotkov od 7,4-milijona prebivalcev tega čarobnega mesta, kolikor jih ima odprt račun v Jockey Clubu, bo lahko mirno stavilo na izbranega konja. To je, kot je obljubil Deng, še vedno zakonsko dovoljena zabava.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine