Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Okostje dinozavra prodali za dva milijona evrov

Robustno okostje krvoločneža najverjetneje pripada neznani vrsti.
Bi imeli doma okostje dinozavra? FOTO: Stephane De Sakutin/AFP
Bi imeli doma okostje dinozavra? FOTO: Stephane De Sakutin/AFP
S.S.
5. 6. 2018 | 07:53
5. 6. 2018 | 08:03
2:11
Pariz - Devet metrov dolgo in 2,6 metra visoko okostje izjemno redkega dinozavra – znanstveniki domnevajo, da gre za novo, do zdaj nepoznano vrsto – so na dražbi na prvem nadstropju Eifflovega stolpa v Parizu prodali za dva milijona evrov.

150 milijonov let staro okostje, ki je bilo ohranjeno v 70 odstotkih, so izkopali v Wyomingu na zahodu ZDA leta 2013. Zaradi določenih razlik ga niso mogli uvrstiti med do zdaj znane mesojede vrste. Strokovnjak Eric Geneste je pojasnil, da ga ne morejo uvrstiti med znane plenilske dinozavre, ker je okostje robustnejše, ima daljše ramenske lopatice in drugačno število zob. Po njegovih besedah gre za takšno razliko, kakršna je med človekom in gorilo.

Kupec je Francoz, ki je, kot je dejal dražitelj Claude Aguttes, obljubil, da bo okostje predstavil javnosti. »Vsi ga bodo imeli priložnost videti, posojal ga bo muzejem, znanstvenikom, da ga bodo preučevali, vse je dobro,« je pokomentiral. Tako kupec kot prodajalec, nek britanski poslovnež, sta ostala anonimna.

Prodaja je sprožila kar nekaj negodovanja med arheologi. Ameriško paleontološko društvo je pozvalo k prekinitvi prodaje, saj menijo, da zasebno lastništvo omejuje raziskovalno delo.

Okostje mesojedega dinozavra so razstavili na Eifflovem stolpu. FOTO: Stephane De Sakutin/AFP
Okostje mesojedega dinozavra so razstavili na Eifflovem stolpu. FOTO: Stephane De Sakutin/AFP


Nekaj zbranega denarja bodo namenili okoljevarstvenim organizacijam, in sicer skladoma za zaščito gepardov in oceanov, del bodo namenili tudi arheološkim izkopavanjem.

Ista dražiteljska hiša ima sicer kar nekaj izkušenj s prodajo dinozavrov. Krvoločnega »Kana« so leta 2016 prodali za 1,1 milijona evrov. Rastlinojedi po navedbah dražiteljev še zdaleč ne pritegnejo toliko pozornosti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine