Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nemčija in Slovenija za krepitev pravne države

Slovenski zunanji minister Miro Cerar je izpostavil odlično gospodarsko in drugo sodelovanje z rekordno blagovno menjavo, vse večjim številom nemških turistov v Sloveniji in delovanjem številnih nemških podjetij pri nas.
Zunanji minister Miro Cerar se bo mudi na delovnem obisku v Berlinu. Foto: Reuters
Zunanji minister Miro Cerar se bo mudi na delovnem obisku v Berlinu. Foto: Reuters
3. 12. 2018 | 13:38
3. 12. 2018 | 13:56
2:23
Berlin – Slovenija je za Nemčijo zanesljiv partner pri pomembni sodobni evropski temi -– krepitvi pravne države, je po srečanju s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem poudaril nemški zunanji minister Heiko Maas. »Konec koncev gre pri tej temi tudi za verodostojnost Evropske unije, o tem soglašamo.«

Nemčija lahko pomaga, če je pomoč zaželena, je socialdemokratski šef nemške diplomacije odgovoril na vprašanje Dela, kako bi lahko njegova država pomagala pri reševanju hrvaškega nespoštovanja pravne države pri vprašanju meja z našo državo. Zelo pozorno spremljajo razvoj na območju in se mu zdi pomembno, da se je lahko s slovenskim zunanjim ministrom pogovarjal tudi o tem. V temeljih zagovarjajo evropske perspektive za Zahodni Balkan, za kar je seveda treba ustvariti predpostavke, »a je Nemčija vedno partnerica tistih, ki gredo po poti uresničitve teh evropskih perspektiv«.

Zunanja ministra obeh držav sta si ogledala dokumente iz časov slovenskega osamosvajanja, kar je slovensko delegacijo še posebej spomnilo na veliko podporo Nemčije v obdobju slovenskega izrekanja za samostojno državo in demokratično ureditev, je na tiskovni konferenci v Auswärtiges Amt povedal slovenski zunanji minister. Opozoril je na odlično gospodarsko in drugo sodelovanje z rekordno blagovno menjavo, vse večjim številom nemških turistov v Sloveniji in delovanjem številnih nemških podjetij pri nas. »Slovenija je dobro poslovno okolje za nemške vlagatelje.«

Slovenija je bila izbrana tudi za državo partnerico na Frankfurtskem knjižnem sejmu leta 2022, skupaj s Portugalsko pa bosta državi sodelovali tudi v trojki predsedovanja Svetu EU, je poudaril Miro Cerar, ki začetek skupnega dela obeh držav in Portugalske napoveduje že za prihodnje mesece. Omenil je zelo podobne, če ne identične poglede na Zahodni Balkan, migracijska in številna druga vprašanja.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine