Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nekdo na tem svetu vendarle zaupa Trumpu

Jedrskih poskusov v oporišču Pungje Ri ni več mogoče izvajati, saj so uničili dve tretjini predora, trdi severnokorejski vodja.
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un in južnokorejski svetovalec za državno varnost Čung Eui Jong sta se v sredo sestala v Pjongjangu. FOTO: Reuters
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un in južnokorejski svetovalec za državno varnost Čung Eui Jong sta se v sredo sestala v Pjongjangu. FOTO: Reuters
6. 9. 2018 | 15:00
1:37
Kim Džong Un še vedno zaupa Donaldu Trumpu, čeprav se je pojavilo več ovir pri uresničevanju določil sporazuma, ki sta ga voditelja sklenila na zgodovinskem srečanju v Singapurju pred tremi meseci. Poleg tega severnokorejski vodja nikoli ni izrekel nobenega negativnega komentarja o ameriškem predsedniku, zato bi to morala biti dovolj trdna podlaga, da bi se proces sprave nadaljeval.

Vse to je Kim povedal v sredo med srečanjem z južnokorejskim svetovalcem za državno varnost Čung Eui Jongom in dodal, da se bo njegova država »dejavno lotila denuklearizacije, če bodo hkrati začeli izvajati protiukrepe«. Pri tem je mislil na ameriška varnostna zagotovila, za katera bi poskrbeli z mirovnim sporazumom in medsebojnim priznanjem, ki ju je Pjongjang od nekdaj zahteval kot pogoj za zaustavitev jedrskega in raketnega programa.
 
Čung je obiskal Pjongjang, da bi se s severnokorejskimi partnerji dogovoril o podrobnostih tretjega srečanja med voditeljem Kimom in južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom. V četrtek so objavili, da se bosta korejska voditelja sestala na srečanju od 18. do 20. septembra v Pjongjangu. To bi bil lahko ne samo korak bliže k spravi med Korejama, ampak tudi uvod v še eno srečanje med Kimom in Trumpom.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine