Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Belgijski policisti ustrelili napadalca, ki je ubil dva švedska državljana

Stopnjo nevarnosti so v regiji Bruselj dvignili na četrto stopnjo. V povezavi z napadom iščejo še dve osebi.
Policisti so po napadu okrepili varnost na bruseljskih ulicah. FOTO: Yves Herman/Reuters
Policisti so po napadu okrepili varnost na bruseljskih ulicah. FOTO: Yves Herman/Reuters
STA, P. Ž., M. B.
17. 10. 2023 | 07:02
17. 10. 2023 | 14:31
7:42

Po usodnih strelih na dva Šveda v Bruslju so belgijski policisti ujeli 45-letnega osumljenca tunizijskega rodu. Stopnjo nevarnosti so v regiji Bruselj dvignili na četrto stopnjo. V povezavi z napadom iščejo še dve osebi. Abdesalem L., star 45 let, je v Belgiji po informacijah RTBF bival nezakonito, zaradi terorizma je bil že v postopkih v Tuniziji, napad pa menda ni povezan z izraelsko-palestinskim konfliktom, čeprav ni naključje, da sta žrtvi Šveda. Razlage se bolj nagibajo k povezavam s Švedsko oziroma s tamkajšnjimi primeri sežiga Korana.

Po informacijah RTBF je policija napadalca v bruseljskem predelu Schaerbeek, kjer je živel, ustrelila v prsni koš, nato pa so ga odpeljali z reševalnim vozilom. Kot poročajo belgijski mediji, je menda osumljenec zaradi strelnih ran umrl. Ministrski predsednik bruseljske regije Rudi Vervoort je zatem potrdil, da je moški v bolnišnici na oddelku za intenzivno nego. Kot še poroča RTBF, je umrl okoli 9.30.

Prijeli so ga na lokaciji, ki se tradicionalno imenuje »kletka za medvede«.

Kvalifikacijska tekma v skupini F med Belgijo in Švedsko je bila odpovedana. FOTO: John Thys/AFP
Kvalifikacijska tekma v skupini F med Belgijo in Švedsko je bila odpovedana. FOTO: John Thys/AFP

Belgijski premier Alexander De Croo je danes zgodaj zjutraj sicer povedal, da je osumljenec za napad moški tunizijskega porekla, ki se je v Belgiji zadrževal nezakonito. Napadalec je bil zavrnjeni prosilec za azil, menda individualno radikaliziran. Prošnjo za azil naj bi mu zavrnili leta 2019. Dve smrtni žrtvi sta Šveda, tudi ranjena oseba je iz Švedske. Po zadnjih informacijah je zunaj smrtne nevarnosti. 

Belgijske oblasti so zjutraj posredno potrdile, da je napadalec iz Bruslja oseba, ki je objavila video s priznanjem napada in navedbo, da je pripadnik Islamske države. 

Pripadnik belgijske policije. FOTO: Johanna Geron/Reuters
Pripadnik belgijske policije. FOTO: Johanna Geron/Reuters

Flamske in številne mednarodne, tudi evropske šole so zaprte. Delujejo le frankofonske. Evropske institucije so zaprle vrata. Javni promet v mestu deluje normalno. Na bruseljskem letališču Zaventem pa veljajo strožji varnostni ukrepi. Na mestne ulice ne nameravajo poslati vojske, kot so jo v času terorizma v Belgiji in Franciji v letih 2015 in 2016. 

Evropski poslanci so se danes med plenarnim zasedanjem v Strasbourgu z minuto molka poklonili žrtvam ponedeljkovega strelskega napada v Bruslju.

Švedski premier pozval k strožjemu mejnemu nadzoru

Švedski premier Ulf Kristersson je po ponedeljkovem napadu v Bruslju, v katerem sta bila ubita dva švedska nogometna navijača, en švedski državljan pa je bil ranjen, danes pozval k strožjemu mejnemu nadzoru na Švedskem in v EU, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Na Švedskem in v EU moramo bolje nadzorovati naše meje,« je poudaril Kristersson. Dodal je, da je bil osumljenec za napad, ki ga je belgijska policija davi ustrelila, pred napadom nekaj časa na Švedskem. Kristersson je ponedeljkov napad opisal kot hladnokrven. »Vse kaže, da gre za teroristični napad, usmerjen proti Švedski in švedskim državljanom samo zato, ker so Švedi,« je dejal.

Kvalifikacijska tekma v skupini F med Belgijo in Švedsko je bila odpovedana, potem ko sta pred tem v streljanju v Bruslju po navedbah tujih agencij umrla dva navijača. Po poročanju švedske televizije SVT se švedski nogometaši po prvem polčasu niso hoteli vrniti na igrišče stadiona King Baudouin, s prekinitvijo dvoboja pri izidu 1:1 pa so se strinjali tudi Belgijci.

Pozneje je odpoved tekme v sporočilu za javnost potrdila tudi Evropska nogometna zveza (Uefa). Za zdaj še ni znano, kakšna je usoda prekinjenega obračuna. Zaradi varnosti je moralo več tisoč ljudi sprva ostati na bruseljskem nogometnem stadionu, dokler jih niso lahko evakuirali. Približno 35.000 gledalcev je nato zapustilo stadion šele malo pred polnočjo.

Napadalec na šoli v Franciji deloval v imenu Islamske države

Tudi moški, ki je v petek na srednji šoli v francoskem mestu Arras do smrti zabodel učitelja in huje ranil dva človeka, je v videoposnetku pred napadom sporočil, da deluje v imenu skrajne skupine Islamska država, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes povedal vir blizu primeru.

20-letni nekdanji učenec šole, ki je po rodu iz Ingušetije, je po navedbah istega vira v videoposnetku tudi bežno omenil napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra. Napadalec naj bi po napovedih danes stopil pred preiskovalnega sodnika, ki naj bi proti njemu vložil obtožnico.

Moški je sicer stari znanec policije in je v policijskih kartotekah označen kot islamski skrajnež, dan pred napadom pa so ga pristojne službe preverile, vendar mu ni bilo mogoče ničesar očitati. Po napadu se je zato vsul plaz očitkov na francoske varnostne službe, češ da so v tem primeru odpovedale. Francoski predsednik Emmanuel Macron je te očitke danes zavrnil, poroča časnik Le Figaro.

V Franciji so po napadu zvišali stopnjo teroristične ogroženosti na najvišjo in po državi razporedili 7000 vojakov. V povezavi z napadom so pridržali deset ljudi.

Petkov napad se je zgodil tik pred tretjo obletnico umora učitelja Samuela Patyja. Tega so 16. oktobra 2020 obglavili v bližini njegove srednje šole v kraju Conflans-Sainte-Honorine nedaleč od Pariza, deset dni po tem, ko je dijakom med poukom o svobodi izražanja pokazal karikature preroka Mohameda. Napadalca, 18-letnega ruskega begunca čečenskega rodu, je ubila policija.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine