Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Nad nasprotnike izkopavanja litija kot nad teroriste

Srbija: Privedene štiri okoljske aktiviste, ki nasprotujejo izkopavanju litija, bremenijo nasilnega rušenja ustavne ureditve.
»Rudnika ne bo« piše na transparentu udeleženke enega od množičnih protestov proti izkopavanju donosnega litija v Srbiji.

Foto Marko Djokovic/Afp
»Rudnika ne bo« piše na transparentu udeleženke enega od množičnih protestov proti izkopavanju donosnega litija v Srbiji. Foto Marko Djokovic/Afp
18. 8. 2024 | 21:15
4:14

V nadaljevanju preberite:

Podobno kot številne druge teme je tudi načrt za izkopavanje litija na zahodu Srbije že tako močno polarizirano srbsko družbo še dodatno razklal. Medtem ko se vrstijo protesti okoljevarstvenikov, ki jih skrbi, da bo rudarjenje dragocenega litija opustošilo naravo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić in njegovi podporniki protestnike označujejo z »eko teroristi« in jim očitajo, da skušajo z izdatno pomočjo Združenih držav Amerike odnesti Vučića z oblasti.

En mesec po tem, ko je nemški kancler Olaf Scholz 19. julija podpisal memorandum o strateškem partnerstvu EU in Srbije, ki se nanaša v prvi vrsti na izkopavanje litija na najdiščih v bližini reke Jadar v zahodni Srbiji, ljudskemu uporu proti načrtom rudarske multinacionalke Rio Tinto ni videti konca. Ker se bojijo, da bi narava in zdravje ljudi postala postranska škoda rudarjenja, protestniki vztrajno zahtevajo sprejetje zakona o prepovedi izkopavanja litija in bora. Oblast pa že kaže prve znake živčnosti, saj so v preteklih nekaj dneh priprli štiri okoljske aktiviste, ki jim očitajo kaznivo dejanje nasilnega rušenja ustavne ureditve.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine