Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nekdanji policist ubil več kot 30 ljudi, večina žrtev je otrok

Policija pravi, da je med žrtvami več kot 20 otrok in odrasli. Strelca so našli mrtvega. Množična streljanja na Tajskem so redka.
Po streljanju. FOTO: AFP
Po streljanju. FOTO: AFP
Be. B., P. M., STA
6. 10. 2022 | 10:28
6. 10. 2022 | 15:49
3:21

Bivši policist je danes na Tajskem ubil najmanj 38 ljudi, med njimi 22 otrok. Po napadu na vrtec v kraju Utthai Sawan na severovzhodu države je z avtom pobegnil s prizorišča, nato pa doma ubil še svojo ženo in otroka ter si sodil sam, je sporočila policija. Žrtve je ustrelil, nekatere pa je tudi zabodel, poroča britanski BBC.

Po navedbah policije je bil 34-letni napadalec Panya Khamrab oborožen s puško, pištolo in nožem. Po besedah lokalnega poveljnik policije Jakkapata Vijitraithaye je bilo v napadu ranjenih še 12 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je povedal šef tajske policije Damrongsak Kittiprapat, je napadalec imel težave s prepovedanimi drogami, zaradi česar je bil še kot policist januarja suspendiran, junija pa odpuščen. Ob tem je dejal, da bi se po njegovih informacijah napadalec moral v petek zglasiti na sodišču prav zaradi postopka v zvezi z drogami.

V mimoidoče je nekdanji policist zapeljal tudi z vozilom. FOTO: Afp
V mimoidoče je nekdanji policist zapeljal tudi z vozilom. FOTO: Afp

Policijski šef je še dodal, da je bil napadalec v času napada v maničnem stanju, a da bo šele analiza njegove krvi pokazala, če je bil tudi pod vplivom prepovedanih substanc.

Vodja vrtca Nanthicha Punchum je za AFP dejala, da je napadalec okoli 12.30 po lokalnem času nemudoma po prihodu začel streljati na zaposlene zunaj vrtca, nato pa vstopil v prostore vrtca, kjer je z nožem napadel več otrok. Ena od prič napada je potrdila, da so ga poznali kot zasvojenca z drogami.

Tajski premier Prayut Chan-O-Cha je policiji odredil, naj pospeši preiskavo. Prizorišče zločina bo obiskal v petek, je dejal novinarjem.

Tajska policija je pred tem na svoji facebook strani identificirala strelca kot 34-letnega Panya Kamraba. Povedali so, da je iz vrtca pobegnil v belem tovornjaku. Nato pa so ga našli mrtvega. 

Prej je bil na zaslišanju zaradi drog

Storilec se je pred napadom udeležil sodnega zaslišanja zaradi obtožbe o drogah, je sporočila policija. Napadalec je bil vznemirjen, ko je prišel v vrtec, saj je ugotovil, da njegovega otroka ni bilo tam. Nato je začel streljati na mimoidoče in vanje zapeljal z vozilom, je za televizijo ThaiPBS povedal Paisan Luesomboon, tiskovni predstavnik policije. Povedal je, da se je napadalec vrnil in se odpeljal domov ter ubil svojo ženo in otroka, poroča Reuters.

Nekdanji policist in osumljenec napada. FOTO: AFP
Nekdanji policist in osumljenec napada. FOTO: AFP

Premier Prayuth Chan-ocha je družinam žrtev izrazil najgloblje sožalje in streljanje opisal kot »šokanten« dogodek. »Moje globoko sožalje žalujočim in poškodovanim družinam.« V svojem sporočilu na facebooku je tudi odredil vse nujne službe na kraju dogodka.

Množična streljanja na Tajskem so redka. Leta 2020 je vojak v mestu Nakhon Ratchasima ubil 21 ljudi in jih ranil na desetine.

Ljudje se zbirajo zunaj dnevnega centra, kjer je prišlo do množičnega streljanja. FOTO: Reuters
Ljudje se zbirajo zunaj dnevnega centra, kjer je prišlo do množičnega streljanja. FOTO: Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine