Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na smrt obsojena Asia Bibi zapustila zapor

Katoličanka je bila iz zapora izpuščena, saj je prejšnji teden sodišče razveljavilo njeno smrtno kazen zaradi bogokletstva.
Arhivska fotografija Asie Bibi. FOTO: AFP
Arhivska fotografija Asie Bibi. FOTO: AFP
Ka. M.
8. 11. 2018 | 10:10
8. 11. 2018 | 14:14
2:06
Vrhovni sodniki so prejšnji teden zaradi pomanjkljivih dokazov razveljavili smrtno kazen za Asio Bibi, na katero je bila obsojena zaradi bogokletstva. Včeraj je tako zapustila zapor v kraju Multan na vzhodu Pakistana.

Čeprav med tistimi, ki so v Pakistanu obsojeni zaradi bogokletstva, še vedno prevladujejo muslimani – v državi z 202 milijonoma prebivalcev jih je več kot 96 odstotkov –, po navedbah britanskega BBC od devetdesetih let prejšnjega stoletja narašča število obsojenih kristjanov. Asia Bibi je bila kot prva nemuslimanska ženska na smrtno kazen obsojena zaradi žaljenja preroka Mohameda leta 2010. 53-letno mater petih otrok je bogokletstva obtožila skupina muslimanskih žensk. Med delom v domači vasi so pile vodo iz istega kozarca. Ker je bil kozarec »nečist« zaradi vere Asie Bibi, so muslimanke vztrajale, naj se spreobrne v islam. Bibi je njihov predlog zavrnila, pri tem pa menda užalila preroka Mohameda.

Odvetnik Saiful Muluk pred dnevi na tiskovni konferenci v Haagu na Nizozemskem. FOTO: Eva Plevier/Reuters
Odvetnik Saiful Muluk pred dnevi na tiskovni konferenci v Haagu na Nizozemskem. FOTO: Eva Plevier/Reuters


Odločitev vrhovnega sodišča, da Asio Bibi izpusti na prostost, je prejšnji teden sprožila veliko protestov, ljudje so na ulici zahtevali izvršitev smrtne kazni. Po navedbah tiskovne agencije Reuters je Asia Bibi trenutno na skriti lokaciji, saj njeno življenje ogrožajo jezni protestniki. Njen odvetnik je poudaril, da je svobodna, da lahko počne, kar želi, a kot poročajo tuji mediji, je pakistanska vlada ugodila zahtevam protestnikov in obljubila, da ji bo onemogočila zapustiti državo. Politični azil ji je že ponudila Italija, njen odvetnik Saiful Muluk pa ga išče na Nizozemskem.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine