Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na Otoku še vedno v primežu poplav

Konec tedna je v Walesu in Angliji v 48 urah padlo več dežja, kolikor je sicer mesečno povprečje.
V Angliji je bilo poplavljenih več kot 400 domov, pri samem reševanju in odpravljanju posledic pa sodeluje več kot tisoč ljudi. FOTO: Oli Scarff/AFP
V Angliji je bilo poplavljenih več kot 400 domov, pri samem reševanju in odpravljanju posledic pa sodeluje več kot tisoč ljudi. FOTO: Oli Scarff/AFP
S. S., Be. B.
17. 2. 2020 | 11:25
17. 2. 2020 | 20:27
3:08
Številni na Otoku se še vedno soočajo s poplavami in kaosom v prometu, saj so številne ceste zaprte, prav tako so prekinjene železniške povezave, potem ko je minuli konec tedna predvsem Wales in Anglijo bičala nevihta Dennis. Do zdaj so umrli najmanj štirje ljudje, več tisoč so jih evakuirali. Nevarnosti še zdaleč ni konec, saj reke še naraščajo. Več sto opozoril pred poplavami še vedno velja, med drugim pet resnih opozoril za območju reke Teme v Worchestershiru na zahodu Anglije.

Reka Ouse v Yorku bo še naraščala, že zdaj je svojo normalno gladino presegla za 4,36 metra, navaja BBC. Konec tedna je v Walesu in Angliji v 48 urah padlo več dežja, kolikor je sicer mesečno povprečje. V Aberdaronu na jugu Walesa so izmerili vetrove s hitrostjo več kot 150 kilometrov na uro.

James Bevan iz agencije za okolje, ki je pristojna za zaščito pred poplavami v Angliji, je opozoril, da to še ni konec. »Še vedno velja več opozoril pred poplavami, sredi tedna lahko pričakujemo poplavljanje večjih rek,« je po poročanju AFP dejal za BBC radio. V Angliji je bilo poplavljenih več kot 400 domov, pri samem reševanju in odpravljanju posledic pa sodeluje več kot tisoč ljudi.

V Walesu so številne ceste še poplavljene. FOTO: Rebecca Naden/Reuters
V Walesu so številne ceste še poplavljene. FOTO: Rebecca Naden/Reuters


Novi minister za okolje George Eustice, ki se je moral otepati očitkov o neučinkovitosti, je za britanske medije poudaril, da vlade neurje ni presenetilo, da pa so zanj krive podnebne spremembe. Dodal je, da pač nikoli ne bodo mogli zaščititi vseh gospodinjstev. A vlada bo v naslednjih petih letih namenila več kot štiri milijarde evrov za ukrepe v boju proti ekstremnim dogodkom.

Obrambno ministrstvo je na sever Anglije napotilo vojake, ki pomagajo prizadetim, poroča BBC. »Naše oborožene sile so vedno pripravljene podpreti lokalne oblasti in skupnosti, kjerkoli jih potrebujejo,« je dejal obrambni minister Ben Wallace.

Prebivalcem so morali pomagati v Worcestershiru, kjer so jih reševali s čolni. Namestili so jih v srednji šoli. Na pomoč je priskočila tudi vojska, ki je pomagala predvsem osebam v okrožju West Yorkshire, kjer jih je že prejšnji teden prizadela nevihta Ciara.

Policija je sporočila, da je v reki Tawe severno od velškega mesta Swansea utonil starejši moški. Kasneje so pojasnili, da njegova smrt ni povezana z ujmo. Medtem, ko so danes iskali žensko, ki so jo narasle vode odnesle v nedeljo v kraju Tenbury, je policija kasneje sporočila, da so žensko našli mrtvo.

Nevihta je zajela tudi večji del Francije, kjer je danes brez elektrike še vedno okoli 20.000 ljudi. Moten je bil železniški promet.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine