Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Moški, ki je zavzel poslovalnico NLB, se je predal

Zavzetje poslovalnice je trajalo več ur, z moškim se je pogovarjal tudi podpredsednik vlade.
Banka v Baru, v kateri moški grozi z eksplozijo. FOTO: Zajem zaslona
Banka v Baru, v kateri moški grozi z eksplozijo. FOTO: Zajem zaslona
A. V., A. Č., M. B.
28. 12. 2021 | 12:16
28. 12. 2021 | 15:11
3:12

Danes zjutraj je v črnogorskem mestu Bar Edin Begzić vlomil v poslovalnico NLB in pričel groziti, da bo sprožil eksplozijo. Zavzetje poslovalnice je trajalo več ur, z Begzićem se je pogovarjal tudi podpredsednik vlade, a se je Begzić nazadnje odločil, da se mirno preda. 

Policija v Baru je evakuirala stavbe v bližini, prav tako so v okolici številni policisti in gasilci. V banki ni bilo talcev, prav tako ni bilo uslužbencev. Moški je namreč zajel poslovalnico še pred začetkom obratovanja.

Moški je pred zajetjem na poslovalnico banke nalepil napis: »Vrnitev denar, ki ste ga ukradli delavcem Primorke.« Pred tem je medijem posredoval video posnetek, v katerem poziva predsednika in podpredsednika črnogorske vlade, naj pomagajo rešiti situacijo z banko. Zraven v posnetku kaže razne naprave za katere je trdil, da so eksplozivne.

»Banko bom držal pod nadzorom, dokler banka delavcem ne izplača ukradenega denarja z obrestmi za ves čas, ki so ga delavci čakali,« je dejal in grozil z oboroženim napadom.

Moškega so prepričevali, naj se mirno preda, pri tem pa so sodelovali tudi njegovi sorodniki, ki so prav tako prišli k banki. Kot so pisale Vijesti, je policija je želela situacijo rešiti na miren način. Na kraj dogodka je prišel celo podpredsednik črnogorske vlade Dritan Abazović, ki je bil pri pogovoru uspešen, saj se je moški predal.

Napadalec je pred predajo zagrozil, naj se policija pripravi na kaos, če ga bodo želeli aretirati na silo. Potrdil je še, da je sin delavca Primorke: »Za delavce sem pripravljen dati življenje.«

Podjetje Primorka je bilo eno največjih v Baru, a so kasneje delavci ostali brez služb, niso pa jim izplačanih plač in socialnih prispevkov. Črnogorska vlada je izdala poroštvo za 14,4 milijona evrov posojila, ki ga je najelo podjetje Melgonija Primorka. Leta 2017 je specializirano državno tožilstvo po preiskavi aretiralo več osumljenih, ki naj bi s posojilom kupovali imetje Primorke, medtem pa lažno prikazovali njegovo stanje. 

Občani in zaposleni so bili na varnem

Policija je že potrdila, da moški nima kriminalne preteklosti. Tiskovni predstavnik državnega tožilstva v Baru Radovan Đurišić je med dogodkom povedal, da občani niso nevarnosti. »Moški ni nasilen, ne zadržuje talcev in ne grozi nikomur razen sebi, zato upamo, da bodo pogajanja prinesla rezultate,« je takrat povedal Đurišić.

Že pred predajo so iz NLB sporočili, da so stranke in zaposleni na varnem. »Razlogi napada niso v celoti razjasnjeni, banka pa je na voljo za sodelovanje s policijo in vsemi državnimi organom, da ta neprijeten dogodek čim prej razrešimo v korist občanov, ki živijo v tej ulici,« so sporočili.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine