Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Michel Barnier, slovenski medvedi in potica

Bivši glavni pogajalec Evropske unije v svoji knjigi spominov opisuje tudi obiska v Sloveniji.
Michel Barnier, ki je več kot štiri leta vodil pogajanja o brexitu in prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom, ima bogate izkušnje in povezave s Slovenijo.  FOTO: Leon Vidic/Delo
Michel Barnier, ki je več kot štiri leta vodil pogajanja o brexitu in prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom, ima bogate izkušnje in povezave s Slovenijo.  FOTO: Leon Vidic/Delo
7. 5. 2021 | 12:39
7. 5. 2021 | 13:38
3:29
Bivši glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier v svoji novi knjigi Velika iluzija, tajni dnevnik brexita (2016–2020), ki je v četrtek izšla pri pariški založbi Gallimard, na več mestih opisuje Slovenijo.

V dnevniškem zapisu o 16. oktobru 2016 opisuje, kako je ob odhodu z letališča v Ljubljani imel nenavaden občutek že videnega (déjà vu). Gore in hiše v vrsti vzdolž ceste so ga spominjale na domačo Savojo. Kot piše Barnier, mu je tedanji predsednik vlade Miro Cerar povedal, da Slovenija nima specifičnih težav glede brexita. »Bomo z vami!« je Cerarjeve besede zapisal Barnier, ki prihaja iz vrst francoskih republikancev.

Nato opisuje obed z državno sekretarko na zunanjem ministrstvu Sanjo Štiglic v koči ob velikem ribniku in ognju v kaminu. V takšnem vzdušju se je spomnil svojih dolgih odnosov s Slovenijo kot prvo državo, ki je zapustila Jugoslavijo. To je, seveda, povezal z medvedi, z njihovo ponovno naselitvijo v francoskih Pirenejih, s katero se je Barnier kot francoski minister za okolje moral ukvarjati na začetku 90. let.

Tamkajšnje lokalno prebivalstvo se je namreč upiralo načrtom Pariza in odločno nasprotovalo naselitvi medvedov iz Slovenije. Barnier omenja vrsto pogovorov, ki so jih morali opraviti  s tamkajšnjimi ljudmi. A na koncu jim je uspelo s projektom, ki je zagotovil verigo biotske raznovrstnosti v Pirenejih.



»In tako so medvedi iz Slovenije, kjer je biotop najbliže pirenejskim medvedom, leta 1994 vstopili v EU, deset let pred njihovo deželo,« je zapisal v dnevnik.

image_alt
V francoskih Pirenejih kmete razburjajo slovenski imigrantski medvedi


Kam uvršča Slovenijo?


V času pogajanj z Londonom je bil drugič v Ljubljani 11. septembra 2018. Dnevniški zapis je naslovljen Rezina potice. Tedanjega premierja Marjana Šarca opisuje kot bivšega igralca in humorista, ki je bil na čelu relativne sredinsko-leve večine in mu je uspelo izločiti zmagovalca volitev Janeza Janšo iz družine EPP. Opisuje kosilo s predsednikom Borutom Pahorjem ob Blejskem jezeru. Predsednika ceni kot sogovornika o evropskih temah.   

Opisuje  »odkrito in neposredno« razpravo z njim. »Kam v Evropi umeščaš Slovenijo? Na evropski vzhod, v srednjo Evropo, na Balkan?« ga je na koncu kosila vprašal Pahor. Takšno vprašanje je Barnier povezal z nekdaj razdeljeno Evropo, ki še vedno išče svojo identiteto. Pahorja opisuje kot dinamičnega in športnega človeka, ki ga je spremljal na Blejskem strateškem forumu, ki da ga Slovenija želi uveljaviti kot nekakšen »mini Davos« Jugovzhodne Evrope.

V kontekstu razprave z Združenim kraljestvom okoli 3000 zaščitenih označb porekla ali geografskih označb omenja »slavno potico« kot najbolj znano specialiteto iz Slovenije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine