Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Michael Bloomberg razmišlja o vstopu v ameriško predsedniško tekmo

77-letni milijarder ne verjame, da lahko sedanji demokratski kandidati premagajo Donalda Trumpa.
Bloomberg med januarskim nastopom v Manchestru, New Hampshire. FOTO: Brian Snyder Reuters
Bloomberg med januarskim nastopom v Manchestru, New Hampshire. FOTO: Brian Snyder Reuters
8. 11. 2019 | 00:14
8. 11. 2019 | 08:02
3:55
New York – Nekdanji newyorški župan Michael Bloomberg spet razmišlja o vstopu v tekmo za predsednika ZDA, poroča njegova tiskovna agencija. »Moramo dokončati delo in zagotoviti, da bo Trump poražen, a je Mike vse bolj zaskrbljen, da sedanji predsedniški kandidati niso v položaju za to,« je izjavil Bloombergov svetovalec Howard Wolfson.

77-letni milijarder je v začetku leta že razmišljal o vključitvi v tekmo za Belo hišo, a se je na koncu odločil za podporo demokratskim kandidatom. Če se bo vendarle odločil za, pa bo poudarjal rezultate vodenja največjega velemesta ZDA, izgraditev lastne družbe ter prispevanje k globalnim zadevam s pomočjo svojih človekoljubnih dejavnosti. »Zaradi svojih dosežkov, vodstvenih sposobnosti in sposobnosti združevanja ljudi za spremembe bi Mike lahko izzval Trumpa in zmagal,« verjame njegov svetovalec.



77-letni milijarder ne verjame, da lahko sedanji demokratski kandidati premagajo Donalda Trumpa. FOTO: Reuters 
77-letni milijarder ne verjame, da lahko sedanji demokratski kandidati premagajo Donalda Trumpa. FOTO: Reuters 


Bloombergova vključitev v predsedniško kampanjo bi prinesla tektonski sedanjim demokratskim predsedniškim kandidatom. Med njimi še vedno vodi nekdanji demokratski podpredsednik Joe Biden, a 76-letnemu favoritu očitajo utrujenost, med prizadevanji kongresnih demokratov za razrešitev republikanskega predsednika Donalda Trumpa pa je v ospredju pozornosti tudi delovanje Bidnovega sina Hunterja v Ukrajini.

Nekdanji župan New Yorka Michael Bloomberg. FOTO: Wikimedia 
Nekdanji župan New Yorka Michael Bloomberg. FOTO: Wikimedia 
Podpredsedniku zadnjega demokratskega predsednika Baracka Obama se vse bolj približujeta senatorja Elizabeth Warren in Bernie Sanders, ki za ameriške razmere veljata za skrajno leva politika in zato brez velikih možnosti za pridobitev bolj zmernih volivcev.  S predlogi podržavljenja zdravstvenega zavarovanja in vsega drugega močno skrbita poslovni svet in Warrenova pravkar polemizira z Billom Gatesom, ki se boji, da bo moral ob njenih načrtih »začeti malo preračunavati«. Soustanovitelj Microsofta poudarja, da je v življenju plačal več davkov kot kateri koli drugi Američan in bi jih z veseljem še več, a ne toliko, kot jih predlaga Warrenova. Senatorko iz Massachusettsa je Jamie Dimon iz finančne ustanove JP Morgan Chase že obtoževal, da obrekuje uspešne ljudi.

Warrenova je stara sedemdeset let in Sanders 78, zato Bloomberg ob njiju in Joeju Bidnu ne bi izstopal po starosti, bi pa vsaj od prvih dveh vsekakor po veliko bolj sredinskih političnih in ekonomskih stališčih. Milijarderju tudi ne bi manjkalo sredstev za predsedniško kampanjo, ki je v ZDA zelo draga stvar, a bi morda z njim levo usmerjeni kandidati dobili še več streliva za opozarjanje proti  izjemnemu vplivu bogatašev v ameriškem političnem prostoru, potem ko so leta 2016 z Donaldom Trumpom že izvolili najbolj razvpitega med njimi. A tega po besedah svojega svetovalca tudi Bloomberg vidi kot grožnjo državi brez primere, poleg tega pa se lahko pohvali z izjemno uspešnim vodenjem tako svojega podjetja kot New Yorka.

Po znanih podatkih deveti najbogatejši Američan in štirinajsti na svetu se je že v preteklosti zavezal, da bo polovico svojega bogastva namenil za skupno dobro. V tem duhu je lani univerzi Johnsa Hopkinsa, na kateri je diplomiral tudi sam, namenil 1,8 milijarde dolarjev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine