Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Meddržavno sodišče: Izraelska okupacija Palestine krši mednarodno pravo

Meddržavno sodišče je odločilo, da mora Izrael končati okupacijo palestinskih ozemelj, ki jih zaseda vse od leta 1967.
Izraelska okupacija palestinskih ozemlj je kršitev mednarodnega prava. FOTO: Hatem Khaled/Reuters
Izraelska okupacija palestinskih ozemlj je kršitev mednarodnega prava. FOTO: Hatem Khaled/Reuters
STA
19. 7. 2024 | 17:00
19. 7. 2024 | 19:15
6:18

Izraelska okupacija palestinskih ozemelj krši mednarodno pravo in jo je treba čim prej končati, je danes v postopku o pravnih posledicah izraelske okupacije palestinskih ozemelj odločilo Meddržavno sodišče (ICJ). Mnenje sodišča sicer ni pravno zavezujoče, a bo kljub temu okrepilo pritisk na Izrael v času, ko ta vodi vojno v Gazi.

»Sodišče je ugotovilo, da je nadaljnja prisotnost Izraela na palestinskih ozemljih nezakonita,« je dejal predsednik ICJ Nawaf Salam in dodal, da mora Izrael čim prej končati okupacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ICJ je prav tako odločil, da »izraelske politike in prakse, vključno z gradnjo novih naselbin in ohranjanjem zidu med ozemlji, pomenijo aneksijo večjega dela okupiranega ozemlja«.

image_alt
Meddržavno sodišče je Izraelu ukazalo, naj takoj zaustavi ofenzivo na Rafo

V luči tega je sodišče poudarilo, da bi Izrael moral nemudoma prenehati z izvajanjem politike naseljevanja palestinskih ozemelj, z njih izseliti vse naseljence in Palestincem plačati odškodnino za škodo, ki jo je povzročila izraelska okupacija, poroča britanski BBC.

Generalna skupščina Združenih narodov je ICJ leta 2022 zaprosila za mnenje o pravnih posledicah, ki izhajajo iz politik in praks Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih, vključno z vzhodnim Jeruzalemom. V postopku je sodelovalo več kot 50 držav, med njimi tudi Slovenija, ki je februarja poudarila, da pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe ni mogoče izpodbijati.

Izraelska naselja na okupiranem ozemlju so ilegalna. FOTO: Baz Ratner/Reuters Pictures
Izraelska naselja na okupiranem ozemlju so ilegalna. FOTO: Baz Ratner/Reuters Pictures

Izrael palestinska ozemlja okupira že od leta 1967 dalje. Vojska se je sicer leta 2005 umaknila iz Gaze, ob tem pa izpraznila nezakonite judovske naselbine. Do aktualne vojne v Gazi je Izrael ohranjal blokado enklave, tam pa tudi redno izvajal napade. Na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, Izrael medtem ohranja vojaško prisotnost, število tamkajšnjih izraelskih naseljencev pa je naraslo na 700.000.

Postopek, o katerem je danes razsojal ICJ, je sicer ločen od tožbe Južne Afrike, ki Izraelu očita kršitve konvencije o preprečevanju genocida v Gazi. ICJ je v tem primeru januarja med drugim odločil, da mora Izrael sprejeti učinkovite ukrepe za zagotavljanje nujne humanitarne pomoči civilistom in preprečiti genocid v Gazi.

Izrael sodbe ne spoštuje

Palestinsko predsedstvo je današnjo odločitev Meddržavnega sodišča (ICJ), da izraelska okupacija palestinskih ozemelj krši mednarodno pravo, označilo za zgodovinsko. Do sodišča pa je bil kritičen izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je odločitev označil za lažno in dodal, da Izrael ni okupator, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Predsedstvo pozdravlja odločitev sodišča. Meni, da gre za zgodovinsko odločitev, in zahteva, da se Izrael prisili k njeni uresničitvi,« je sporočil urad palestinskega predsednika Mahmuda Abasa.

Odločitev je v imenu palestinskega zunanjega ministrstva v Ramali pozdravila tudi državna sekretarka Varsen Agabekian Šahin, ki je poudarila, da je to velik dan za Palestino, tako zgodovinsko kot pravno. »To je najvišji sodni organ na svetu, ki je predstavil zelo podrobno analizo dolgotrajne izraelske okupacije in kolonizacije palestinskega ozemlja, ki je v nasprotju z mednarodnim pravom,« je dodala.

image_alt
Sodni nalogi za aretacijo Benjamina Netanjahuja in voditeljev Hamasa

V Izraelu so medtem bili do odločitve sodišča kritični. »Judovsko ljudstvo ni okupator na svoji zemlji, ne v naši večni prestolnici Jeruzalemu ne v dediščini naših prednikov v Judeji in Samariji. Nobena lažniva odločitev v Haagu ne bo izkrivila te zgodovinske resnice, prav tako pa ni mogoče izpodbijati zakonitosti izraelskih naselbin v vseh delih naše domovine,« je poudaril Netanjahu.

Generalna skupščina ZN je ICJ leta 2022 zaprosila za mnenje o pravnih posledicah, ki izhajajo iz politik in praks Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih. Sodišče pa je danes odločilo, da izraelska okupacija palestinskih ozemelj krši mednarodno pravo in jo je treba čim prej končati. 

Izrael palestinska ozemlja okupira že od leta 1967. Vojska se je sicer leta 2005 umaknila iz Gaze, ob tem pa izpraznila nezakonite judovske naselbine. Do aktualne vojne v Gazi je Izrael ohranjal blokado enklave, tam pa tudi že orej redno izvajal napade. Na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, Izrael medtem ohranja vojaško prisotnost, število tamkajšnjih izraelskih naseljencev pa je naraslo na 700.000.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine