Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Med nemškimi menedžerji znova slabše razpoloženje

Trgovinska vojna glavni vzrok, da razmere v gospodarstvu znova ocenjujejo kot slabše.
Nemški BDP bosta tako letos očitno držala pokonci predvsem domača potrošnja in gradbeništvo. Foto: Fabian Bimmer/Reuters
Nemški BDP bosta tako letos očitno držala pokonci predvsem domača potrošnja in gradbeništvo. Foto: Fabian Bimmer/Reuters
27. 5. 2019 | 06:00
27. 5. 2019 | 11:04
3:44
Frankfurt – Iz nemškega gospodarstva še naprej prihajajo slabe novice. Razpoloženje med nemškimi menedžerji, še posebej v izvozni industriji, se je tudi v maju poslabšalo. Ključni razlog za to je še kar trajajoča trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, poudarjajo v münchenskem Inštitutu za ekonomska raziskovanja Ifo.

Potem ko so se nemški izvozniki morali soočiti s šibkejšo gospodarsko rastjo na Kitajskem, ki je dolga leta skrbela za povpraševanje po nemških izdelkih, so zdaj nad njimi vse bolj zgrinjajo temni oblaki trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. V inštitutu Ifo opozarjajo, da so še posebej slabo razpoloženi izvozniki strojne opreme, kjer prvič v šestih letih več podjetij pričakuje padec kot povečanje naročil. Panoga strojne opreme je sicer že minuli mesec postregla s slabšimi proizvodnimi podatki, kar kaže na to, da se razmere za izvozna podjetja v svetu še vedno poslabšujejo.
 

V prvem četrtletju učinki enkratni


Napovedovalci gospodarske rasti, od domačih do mednarodnih, so letošnje napovedi v Nemčiji že pošteno oklestili. Zadnje napovedi največjemu evropskemu gospodarstvu za letos kažejo le še za 0,5-odstotno zvišanje bruto domačega proizvoda (BDP), kar je bistveno manj, kot je nemško gospodarstvo raslo v zadnjih petih letih. Konec lanskega leta se je država za mišjo dlako izognila recesiji, v letošnjem prvem trimesečju pa je zabeležila 0,4-odstotno rast.

A ne na račun izvoznikov ali dejanskega splošnega izboljšanja razmer. Rast sta prinesla gradbeni sektor in domača potrošnja. Slednja se je v primerjavi s četrtletjem prej povečala za kar 1,2 odstotka. A tudi tu naj bi bil učinek le enkraten in posledica dejstva, da so v drugi polovici lanskega leta BDP močno oklestile težave avtomobilske industrije, ki je morala ustaviti prodajo zaradi uvajanja novih standardov za merjenje izpustov. V prvem letošnjem četrtletju je tako avtomobilska panoga zgolj nadomestila prodajni izpad.

Delo.
Delo.

 

Napovedi zelo negotove


Napovedovalci gospodarske rasti sicer računajo, da se bodo globalne razmere v drugi polovici leta izboljšale in s tem tudi poslovanje nemškega gospodarstva. A pri tem so zelo previdni. Predvsem zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko in naraščajočih napetosti v iransko-ameriških odnosih so napovedi nestabilne.

Nemški menedžerji, ki so v majskih anketah trenutne razmere v gospodarstvu znova ocenili slabše kot mesec prej, v prihodnjih nekaj mesecih ne pričakujejo niti boljših niti slabših razmer. To je za vse tiste, ki iščejo znake obrata v krivulji BDP, zagotovo pozitiven znak. Podobno velja za predelovalno in kemično industrijo, kjer so menedžerji nekoliko bolj optimistični.

Nemški BDP bosta tako letos očitno držala pokonci predvsem domača potrošnja in gradbeništvo. To velja tudi za mnoga druga evropska gospodarstva, ki se trenutno lahko pohvalijo z rekordno nizkimi številkami brezposelnosti in spodbudno rastjo plač. V evropski komisiji tako pričakujejo, da se bo zaposlenost še naprej večala, čeprav nekoliko počasneje kot doslej, rastle bodo tudi plače in ob še vedno šibki inflaciji v EU zato pričakujejo, da bodo potrošniki še bolj odprli svoje denarnice. Tudi v Nemčiji.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine