Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Macronov ideološki boj za evropsko suverenost

Francoski predsednik v prizadevanju za suverenost Evrope uporablja argumentacijo, ki na stari celini povzroča delitev duhov.
Francoski predsednik Emmanuel Macron je med današnjim obiskom na Nizozemskem predstavil še doktrino evropske ekonomske varnosti, s katero bi bili kos Kitajski in ZDA.

FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters
Francoski predsednik Emmanuel Macron je med današnjim obiskom na Nizozemskem predstavil še doktrino evropske ekonomske varnosti, s katero bi bili kos Kitajski in ZDA. FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters
11. 4. 2023 | 19:48
12. 4. 2023 | 07:38
5:33

V nadaljevanju preberite:

Ni prvič, da izjave francoskega predsednika Emmanuela Macrona v katerem od intervjujev povzročajo precej nemira in mrščenja obrvi ne samo v glavnih mestih po stari celini, temveč tudi v ZDA. Pred leti je, denimo, razglasil Nato kar za – možgansko mrtvega.

Kritiki v njegovih nastopih vidijo sledenje tradiciji francoskih dvomov o čezatlantskem povezovanju in aroganco Elizejske palače. Tudi izjave v intervjuju za Les Echos in Politico v letalu na poti z obiska na Kitajskem so tarča kopice kritik. Med drugim je govoril, da se Evropa ne bi smela le »prilagajati ameriškemu ritmu in kitajskemu pretiranemu odzivanju«.

Strateška avtonomija naj bi bila ključna, da evropske države ne bi postale vazali. EU vidi kot tretji pol proti Kitajski in ZDA. Past za Evropo naj bi bila, če bi se med urejanjem svojega strateškega položaja znašla ujeta v krize, »ki niso naše«.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine