Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Latinska Amerika zavrača skrajno desnico

Zmaga Luiza Inácia Lule da Silve na predsedniških volitvah opazno spreminja zemljevid zahodne poloble.
Novi, že tretjič izvoljeni brazilski predsednik Lula da Silva je nedvomno prva violina naprednjaške druščine v Latinski Ameriki. FOTO: Carl De Souza/AFP
Novi, že tretjič izvoljeni brazilski predsednik Lula da Silva je nedvomno prva violina naprednjaške druščine v Latinski Ameriki. FOTO: Carl De Souza/AFP
6. 11. 2022 | 21:15
6. 11. 2022 | 21:16
5:31

V nadaljevanju preberite:

V Latinski Ameriki, na washingtonskem dvorišču, kjer so bile desetletja doma mogočne vojaške diktature, pa tudi izraz »banana republike« se je porajal tam, se po brazilskih predsedniških volitvah in tretji zmagi levičarskega ljudskega tribuna Luiza Inácia Lule da Silva marsikaj obrača na glavo.

Brazilija kot prva industrijska in kmetijska sila se postavlja na čelo skupine vlad, ki so gonilna sila latinskoameriškega gospodarstva. V nobeni izmed pomembnih držav s tega območja ni več na oblasti skrajne desnice, Trumpova era vzvratnega korakanja se je vsaj za zdaj končala.

Letos se je že pred Brazilijo na volitvah zgodila sprememba z desne na levo v Čilu, kjer je zmagal najmlajši med vsemi voditelji doslej, 36-letni Gabriel Boric, potem še v Kolumbiji, kjer je slavil Gustavo Petro. Že prej sta v dveh pomembnih državah, Mehiki in Argentini, vladala predsednika z levega spektra, Andrés Manuel López Obrador in Alberto Fernández. Zlasti sodelovanje Lule z Lópezom Obradorjem se zdi pomembno, nerodno je le, da se Mehiki skoraj bližajo volitve, katerih izidov ob nasilju mamilarskih tolp ni mogoče napovedati.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine