Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kongres danes glasuje o ustavni obtožbi proti Trumpu

Že en demokrat proti ustavni obtožbi bo za Trumpa dovolj, da razglasi zmago.
FOTO: Brendan Smialowski/AFP
FOTO: Brendan Smialowski/AFP
P. V., STA
18. 12. 2019 | 08:08
18. 12. 2019 | 10:50
4:20
Predstavniški dom ameriškega kongresa bo predvidoma danes glasoval o potrditvi ustavne obtožbe predsednika ZDA Donalda Trumpa zaradi zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa. Demokrati imajo dovolj glasov za potrditev obtožnice, vendar pa se lahko glasovanje zaradi republikancev zavleče.

Obtožnico je po več kot dveh mesecih preiskave, tajnih in javnih zaslišanj članov vlade prejšnji teden z demokratskimi glasovi potrdil pravosodni odbor predstavniškega doma. Trump je obtožen, da je izsiljeval Ukrajino z zadrževanjem vojaške pomoči, da razglasi preiskavo njegovih političnih nasprotnikov v ZDA, nato pa je oviral kongresno preiskavo tega in drugih dejanj.



FOTO: Lindsey Wasson/Reuters
FOTO: Lindsey Wasson/Reuters


Bistvo obtožnice potrjuje prepis telefonskega pogovora med Trumpom in predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim, ki ga je objavil Trump, ki še naprej trdi, da s pogovorom, v katerem je Ukrajinca prosil za preiskovalno »uslugo«, ni nič narobe. Vsebino pogovora in druge okoliščine so potem potrdila tudi zaslišanja prič. Med njimi ni bilo nobene priče, ki bi trdila, da je bilo predsednikovo dejanje v skladu z ustavo in zakoni.

Glasovanje o razrešitvi je predvideno za danes, vendar bodo republikanski člani predstavniškega doma poskušali postopek zavleči z razpravo in pritiskom predvsem na demokrate iz okrožij, ki so politično bolj mešana, da glasujejo proti. Že en demokrat proti ustavni obtožbi bo za Trumpa dovolj, da razglasi zmago, ki ga zagotovo čaka po sojenju v senatu, kjer republikanski voditelji vnaprej trdijo, da bo oproščen po hitrem postopku.

Senatno sojenje se bo predvidoma začelo januarja in vodja republikanske večine Mitch McConnell je v torek zatrdil, da ne bo nobenih dodatnih zaslišanj ali prič, ker je ves postopek proti Trumpu neutemeljen in ne bodo po nepotrebnem zapravljali časa.

Mitch McConnell je v torek zatrdil, da ne bo nobenih dodatnih zaslišanj ali prič. FOTO: Mark Wilson/AFP
Mitch McConnell je v torek zatrdil, da ne bo nobenih dodatnih zaslišanj ali prič. FOTO: Mark Wilson/AFP

 

Trump v žaljivem pismu Pelosijevi zavrnil ustavno obtožbo


Trump je v torek v šest strani dolgem pismu predsednici predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi zavrnil ustavno obtožbo ter poudaril, da so imele čarovnice na sojenjih v Salemu bolj pošten postopek, kot ga proti njemu vodijo demokrati.

Pelosijeva je pismo označila za smešno in hkrati bolno, vodja senatne manjšine Chuck Schumer pa je menil, da pismo dokazuje, da je predsednik pod velikim stresom. Kongresnik iz Kalifornije Eric Swalwell je pismo označil za otroško sitnarjenje, s katerim pač priznava, da ustavne obtožbe ne more preprečiti.

Trump pravi, da je pismo napisal za zgodovino. V njem je ustavno obtožbo označil za križarski pohod proti njemu ter izdajo ZDA. Menil je, da demokrati trpijo za sindromom trumpovske neuravnovešenosti, da prinašajo bolečino in trpljenje republiki za svoje sebične osebne politične in strankarske cilje. Ponovil je, da je brez vsake krivde, da je bil njegov telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom, zaradi katerega so sprožili ustavno obtožbo, naravnost perfekten, nato pa se je znesel nad Pelosijevo in napisal, da temu, kar ona govori, ne more verjeti nobena inteligentna oseba.



Še posebej ga motijo njene nenehne izjave, da moli za predsednika. Trump trdi, da s tem žali vse verne Američane, ker ve, da ni iskrena, razen če tega ne govori v negativnem smislu. »To, kar počneš, je grozno, ampak ti boš morala živeti s tem,« je napisal Trump, ki je pred dnevi tudi tvital, da Pelosijevi padajo zobje iz ust.

Sorodni članki

Premium
Barbara Kramžar o razdeljenih ZDA

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine